FEMALE TALK

12 διάσημες γυναίκες που έσπασαν το ταμπού και μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού

@2022 Chris Pizzello/AP Images

Ο Οκτώβριος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας για όλες τις γυναίκες. Είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Μίας μορφή του οποίου που θα παρουσιάσει μία στις οχτώ γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι αριθμοί είναι εδώ και τους ξέρουμε και στους υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία στο LadyLike. Προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε όσο είναι δυνατόν. Φροντίζουμε να κάνουμε τις εξετάσεις μας τακτικά και δεν αμελούμε τα σημάδια που μας δίνει ο οργανισμός μας.

Τα καλά νέα είναι ότι σε πάνω από το 60% των ασθενών, ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνέπεια στο ραντεβού με τον γυναικολόγο και τη μαστογραφία. Επιπλέον η θνησιμότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά πολύ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο A Cancer Journal For Clinicians το 2019, καταγράφηκε ότι υπήρξε 40% μείωσης θνησιμότητας από το 1989 έως το 2017.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτού του μήνα που αφιερώνεται σταθερά στην πρόληψη, την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, είναι ότι δίνεται ακόμα μεγαλύτερο βήμα στους επιζώντες να μοιραστούν την εμπειρία τους ή ότι τουλάχιστον τα δικά μας αυτιά είναι περισσότερο ανοιχτά σε αυτές.

Οι cancer survivors είναι πολλές και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Και οι εμπειρίες που μοιράστηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους είναι πολύτιμες για όλες εμάς τις υπόλοιπες. Είναι μια πηγή αισιοδοξίας, ελπίδας και της γνώσης ότι δεν είναι κανείς μόνος σε αυτή την δύσκολη περιπέτεια. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίο έχουν περάσει όσα περνάς. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε δεν θα ισχύει η παραπάνω αλήθεια για τον καρκίνο του μαστού.

Ώσπου να γίνει η παραπάνω ευχή πραγματικότητα θα σου θυμίσω 16 διάσημες γυναίκες, Ελληνίδες ή μη, που ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και μίλησαν για τις αναμετρήσεις τους μαζί του.

Διάσημες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού: Γωγώ Μαστροκώστα

Η Γωγώ Μαστροκώστα έχει μιλήσει πολλές φορές για την περιπέτεια που έζησε με τον καρκίνο του μαστού. Διαγνώστηκε λίγο αφού έφερε στον κόσμο την κόρη της, Βαλέρια.

«Δυσκολεύομαι να το συζητάω όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αλλά γιατί δεν είμαι άνθρωπος που μοιρολατρώ, σιχαίνομαι να με λυπούνται, αλλά νιώθω ότι η εκπομπή σου μου δίνει αυτό το βήμα να δώσω λίγο ακόμα δύναμη στις γυναίκες γιατί νιώθω εγώ δυνατή μετά από τόσα χρόνια. Θέλω να πω ότι ξεπερνιούνται ρε παιδί μου τα πράγματα», είχε πει για τον καρκίνο του μαστού, ως καλεσμένη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη «Μετά τα Μεσάνυχτα».

Μαρία Χούκλη

γυναίκες καρκίνος του μαστού Papadakis Press

H Μαρία Χούκλη είχε μιλήσει για την εμπειρία της στο πανελλήνιο Forum Διευρύνοντας τα σύνορα της οργάνωσης Γυναίκες στην Ογκολογία τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα, να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι κοροϊδεύω τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις να φας να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα», είχε πει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος 17 χρόνια μετά τη διάγνωσή της.

Διάσημες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού: Χάρις Αλεξίου

Η Χάρις Αλεξίου είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της σχετικά με την περίπετεια που έζησε με τον καρκίνο του μαστού: «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου».

Η ίδια αναφερόταν επίσης στην σημασία της πρόληψης. «Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ», είχε πει χαρακτηριστικά.

Kylie Minogue

Έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που η Kylie Minogue διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Και μόνο πολύ πρόσφατα η Kylie Minogue αποκάλυψε πώς άλλαξε η ζωή της μετά από αυτή τη διάγνωση. «Ο καρκίνος άλλαξε πολλά πράγματα για πάντα και άλλα έμειναν εντελώς ανεπηρέαστα. Η οπρική μου απέναντι στον κόσμο άλλαξε, ο προορισμός μου έμεινε σε γενικές γραμμές ίδιος», είπε η Αυστραλή τραγουδίστρια. Αυτό που κυρίως άλλαξε στην σκέψη της μετά τη διάγνωση ήταν το εξής: «Παθιάστηκα ακόμα περισσότερο με όσα και όσους αγαπούσα».

Η Kylie Minogue υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή και αρκετούς κύκλους χημειοθεραπείας για έναν χρόνο, ενώ σύμφωνα με όσα είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή της το 2019, η μάχη της με την ασθένεια της απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει μητέρα στο μέλλον.

Διάσημες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού: Rita Wilson

Εδώ και 6 χρόνια η Rita Wilson παραμένει cancer free. Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2015, έναν χρόνο μετά την απώλεια της μητέρας της από Alzheimer. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή.

«Με το που καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάτι μέσα σου που προσπαθεί να σε σκοτώσει, πρέπει να αποδεχτείς ότι δεν θα υπάρχει νέα κανονικότητα στη ζωή σου. Κοίτα, είμαι 5 χρόνια καθαρή τώρα και αυτό το πράγμα εξελίσσεται. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για την αποκατάσταση στήθους», είχε πει σε συνέντευξή της η Rita Wilson.

Angelina Jolie

διάσημες καρκίνος του μαστού AP Photo / Carlo Allegri

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν πρόλαβε να νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού. Όταν έμαθε ότι έχει 87% πιθανότητες να παρουσιάσει την ασθένεια από την οποία νόσησε και η μητέρα της (πέθανε τελικά από τον καρκίνο των ωοθηκών) αποφάσισε να κάνει διπλή μαστεκτομή. Αυτή ακολουθήθηκε από αφαίρεση των οωθηκών και της σάλπιγγάς της όταν η ετήσια εξέτασή της της έδειξε σημάδια πρώιμου καρκίνου των οωθηκών. Η Angelina Jolie μίλησε για όλες αυτές τις επεμβάσεις σε άρθρα της για τους “New York Times”.

«Δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα. Νιώθω ενδυναμωμένη που πήρα μια δυνατή απόφαση που με κανέναν τρόπο δεν υπονομεύει τη θηλυκότητά μου», είχε πει η Angelina Jolie.

Διάσημες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού: Καλλιόπη

γυναίκες καρκίνος του μαστού Papadakis Press

Η φωτογράφος Καλλιόπη υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή το 2013. «Θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό, γιατί θέλω να αφυπνίσω όλες τις γυναίκες που θα μας διαβάσουν. Κορίτσια, η πρόληψη σώζει. Εξετάσεις κάθε χρόνο και μην αμελείτε τη μαστογραφία σας. Το πρόλαβα στην αρχή του το πρόβλημα. Μου διαγνώστηκαν στον αριστερό μαστό καρκινογόνα κύτταρα in situ. Έκαναν βιοψία και είναι κακοήθη. Αν δεν αφαιρεθεί το στήθος τώρα, αυτά θα εξελιχθούν σε όγκο. Γι’ αυτό και στο τέλος του μήνα θα γίνει μαστεκτομή και ανάπλαση του στήθους. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπήρξα ποτέ φοβιτσιάρα. Είναι μια δοκιμασία ακόμη, που θα περάσει κι αυτή. Δεν θα πεθάνω», είχε πει στο People πριν το χειρουργείο.

Anastacia

Δύο φορές κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού στη ζωή της η Anastacia. Η ίδια έχει τονίσει ξανά και ξανά τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην πορεία της ασθένειας. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στον καρκίνο του μαστού. Ακούς αυτή τη φράση πολύ συχνά αλλά δεν είναι απλά μια φράση. Είναι η αλήθεια. Δεν είναι τρομακτική φράση, είναι μια φράση που σου αλλάζει τη ζωή. Αν τον βρεις πολύ αργά, είναι πιο δύσκολο να ζήσεις με αυτό αλλά δεν είναι αδύνατο», είχε πει σε συνέντευξή της στην “The Mirror”.

Διάσημες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού: Christina Applegate

διάσημες καρκίνος του μαστού Invision/AP / Richard Shotwell

H Christina Applegate διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2008. Έκανε διπλή μαστεκτομή ενώ πριν το χειρουργείο φρόντισε να κάνει την πρώτη και τελευταία της γυμνή φωτογράφιση. Ήθελε να θυμάται τα στήθη της από κάθε πιθανή οπτική γωνία όπως είχε πει. Η ίδια είχε μιλήσει για την εμπειρία της με αφορμή το γεγονός ότι η ηρωίδα που υποδύθηκε στη σειρά “Dead To Me” είχε επίσης υποβληθεί στην ίδια διαδικασία.

«Είναι μια πραγματικά επώδυνη διαδικασία, πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά και ποτέ δεν έχω μιλήσει γι΄αυτή. Σκέφτηκα ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου να πω κάποια πράγματα για μένα αλλά και για όλες τις γυναίκες που το έχουν βιώσει», είχε πει σε συνέντευξή της.

«Το σκέφτομαι κάθε μέρα. Οι γυναίκες που το περνάμε λέμε η μία στην άλλη “Ναι, πέρασαν 10 χρόνια” αλλά ποτέ δεν χάνεις τη συνείδηση ότι το έχεις περάσει αυτό. Όλα δείχνουν διαφορετικά. Μπαίνεις στο μπάνιο και λες στον εαυτό σου “Α, νάτα. Αυτό συνέβη”», σημείωνε η ίδια.

Cynthia Nixon

To 2008 έδωσε τη δική της νικητήρια μάχη με τον καρκίνο του μαστού η πρωταγωνίστρια του “Sex and the City” και πολιτικός. Η Cynthia Nixon αποκάλυψε την περιπέτειά της αρκετά χρόνια αργότερα γιατί όπως είχε πει δεν ήθελε οι paparazzi να τη φωτογραφίζουν ενώ πήγαινε στα ραντεβού με τον γιατρό της.

«Θέλω κυρίως οι γυναίκες να με ακούσουν όταν λέω ότι το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβόμαστε είναι ο φόβος. Αυτό που πρέπει να φοβάσαι είναι το να μην κάνεις τη μαστογραφία σου γιατί ένα μέρος σου δεν θέλει να ξέρει που πας και αυτό το πράγμα θα έχει σίγουρα κακή κατάληξη», είχε πει στο ABC.

Διάσημες γυναίκες που μίλησαν δημόσια για τον καρκίνο του μαστού: Μάγια Τσόκλη

H δημοσιογράφος είναι ένα από τα πρόσωπα που μιλούν ανοιχτά για την ασθένεια την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους. Πρόσφατα μοιράστηκε ένα συγκλονιστικό κείμενο για τον καρκίνο του μαστού τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για την ασθένεια και για τους πάσχοντες από αυτήν.

«Μία ευχή. Να καταργήσουμε τις λέξεις επάρατη νόσος και καρκινοπαθής», τόνισε στο κείμενό της η Μάγια Τσόκλη. «Επάρατος, αυτό που απευχόμαστε, διότι οδηγεί στην καταστροφή. Άντε να σαι αισιόδοξος όταν στο συλλογικό νου ο καρκίνος συνδέεται με το τέλος», εξηγεί. «Άλλη άσκημη λέξη, το «καρκινοπαθής» πραγματικά είναι ένα στίγμα που θα σ’ακολουθεί όλη σου τη ζωή. Εσείς οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, όσοι έχετε δημόσιο λόγο, παλέψτε ενάντια στα ταμπού. Στα αγγλικά, έχουμε τους όρους cancer patient και cancer survivor. Στα ελληνικά once a καρκινοπαθής, always α καρκινοπαθής! Εκτός κι αν διατηρούμε τον όρο γιατί διευκολύνει τη σύνταξη», σημείωσε.

Cheryl Crow

διάσημες καρκίνος του μαστού AP Photo / Mark J. Terrill

Το 2006 η Cheryl Crow ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο του μαστού κατά την ετήσια μαστογραφία της. Και αυτή η συνέπειά της είναι που την βοήθησε να τον ξεπεράσει μετά από μία επέμβαση και 7 εβδομάδες ακτινοθεραπείας. «Με ανησυχεί όταν ακούω ανθρώπους να αναβάλλουν την μαστογραφία τους για έναν χρόνο, γιατί στην δική μου περίπτωση κάτι τέτοιο θα έκανε τη διαφορά και θα έπρεπε να περάσω και χημειοθεραπείες», είχε πει στο αμερικανικό People.

«Νομίζω ότι οι γυναίκες συνήθως φοβούνται ότι θα ανακαλύψουν ότι το έχουν ή ότι δεν θα έχουν πολύ χρόνο, ενώ άλλοι άνθρωποι δεν έχουν καλή ασφάλιση ή και καθόλου. Και υπάρχουν πραγματικά πολλοί λόγοι να μην πας για τις εξετάσεις σου αλλά υπάρχει ένας σπουδαίος λόγος να το κάνεις. Κι αυτός είναι η έγκαιρη διάγνωση», συμπλήρωνε η τραγουδίστρια.