ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Καρκίνος μαστού: Τι πρέπει να πεις και τι όχι σε μία γυναίκα που νοσεί

Pexels

Και η διάγνωση είναι αυτό που φοβόσουν. Καρκίνος μαστού. Η ζωή από σήμερα και στο εξής δεν θα είναι ξανά ίδια. Όσο ψύχραιμη και αισιόδοξη κι αν είναι μία γυναίκα που νοσεί, ένα είναι σίγουρο, το ταξίδι που θα ακολουθήσει θα την αλλάξει ως άνθρωπο. Μαζί και όσους βρίσκονται γύρω της. Οικογένεια, φίλους, σύντροφο, σύζυγο, παιδιά. Υποστήριξη, αγάπη και μία ανάγκη για επιστροφή στην «κανονικότητα», αυτά χρειάζεται κάθε γυναίκα.

Η υποδοχή διαφέρει για αυτό και κάθε μία από εμάς πρέπει να σταθεί δυνατή και να θωρακίσει τον ψυχισμό της. Κάποιες θα έχουν τους δικούς τους ανθρώπους τους στο πλάι τους. Στηρίγματα. Βράχους ακλόνητους. Κάποιες άλλες θα δουν ανθρώπους να απομακρύνονται και να ζητούν ευθέως ή με μισόλογα μία απόσταση από την περιπέτεια. Και κάποιες άλλες θα αποχαιρετήσουν αγαπημένους (μέχρι τότε) που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αντέξουν το βάρος που θα επωμίζονταν. Έτσι, είναι ο καρκίνος του μαστού.

Οι στιγμές είναι πολύτιμες, όπως και τα λόγια. Είναι παρηγοριά, είναι έναυσμα, είναι δύναμη, είναι κατανόηση, είναι ένα σκούντημα στην πλάτη, είναι μία παρακίνηση. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι να πεις, πώς να το πεις και πότε. Είναι σημαντικό για εκείνες που πολεμούν. Οφείλεις να προσπαθήσεις, αν έχεις επιλέξει να είσαι σώμα και πνεύμα δίπλα της.

Ενσυναίσθηση. Δεν ζητάει κανένας να νιώσεις όπως εκείνη. Θα ήταν ανέφικτο και ούτε θα το ήθελε άλλωστε. Μπορείς όμως να προσπαθήσεις να καταλάβεις πώς αισθάνεται και να τη βοηθήσεις όταν εκείνη το έχει ανάγκη. Το να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι είναι για εκείνη, δώρο. Ο χρυσός κανόνας: Σκέψου πριν μιλήσεις. Το National Breast Cancer Foundation εξέδωσε μία λίστα με όσα πρέπει και όσα καλό θα ήταν να αποφύγεις να πεις.

Μην την πιέσεις να μιλήσει για τον καρκίνο

Ακολούθησε την απόφασή της

Το πώς κάθε γυναίκα θα επικοινωνήσει την ασθένειά της είναι πολύ προσωπική απόφαση. Κάποιες θέλουν να το φωνάξουν για να το ξορκίσουν κι άλλες να κλειστούν στον εαυτό τους και να το βιώσουν μόνες τους. Οφείλεις να σεβαστείς την απόφαση και να κάνεις αυτό ακριβώς που εκείνες έχουν επιλέξει.

Μην την ρωτάς αν είναι σοβαρό ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται

Πες είμαι στο πλευρό σου

Δεν είναι πολλά αυτά που θέλει να ακούσει. Θέλει να σε έχει δίπλα τη

 

ς ακόμα και τις στιγμές που θέλει να απομονωθεί. Σχήμα οξύμωρο αλλά απόλυτα ειλικρινές. Μην μπαίνεις σε λεπτομέρειες, παρά μόνο αν εκείνη θέλει να το κάνει.

Μην κάνεις κομπλιμέντα για την εμφάνισή της, ακόμα κι αν τα εννοείς

Πες πως χαίρεσαι πολύ που την είδες, αρκεί

Οι προθέσεις σου καλές αλλά η ψυχολογία μιας ασθενούς είναι επιβαρυμένη. Καλύτερα να αποφύγεις κομπλιμέντα που εσύ πιστεύεις πως θα την ανεβάσουν αλλά στην πραγματικότητα θα της υπενθυμίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας.

Μην μιλήσεις για τα μαλλιά της ή το βάρος της. «Είμαι τόσο χαρούμενη που σε βλέπω», «Λατρεύω το χαμόγελό σου», «Είσαι πολύ όμορφη» είναι φράσεις που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα.

Μην μοιραστείς την ιστορία κάποιας γνωστής σου με καρκίνο που έφυγε από τη ζωή

Άκουγέ την προσεκτικά χωρίς να τη γεμίζεις φόβο

Απόφυγε να μοιραστείς ιστορίες με άσχημο τέλος. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και πείσμα να παλέψει. Πρέπει να την κάνεις να παλέψει κι όχι να απογοητευτεί.

Μην προτιμήσεις το: «Αν χρειαστείς βοήθεια, πες μου»

Πες: «ποια μέρα να κανονίσουμε να φάμε μαζί;»

Πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά από εκείνη και να βρίσκεις δραστηριότητες που θα μπορεί να ακολουθήσει και θα δείξουν πως έμπρακτα τη βοηθάς. Υπολογίζει σε εσένα αλλά δε θέλει να σε φορτώνει με τα δικά της για αυτό και σπάνια θα ζητήσει βοήθεια.

Μην την κατηγορείς για τη στάση ζωής που έχει επιλέξει

Πρότεινέ της να κάνετε κάτι διασκεδαστικό, αν θέλει

Το να κατηγορείς δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Μην ξεχνάς πως μία ασθενής με καρκίνο του μαστού παραμένει άνθρωπος με ανάγκες και ευαισθησίες. Αν νιώθει πως θέλει να μείνει σπίτι, τότε μείνει μαζί της και μην την πιέσεις να βγει αν δεν το θέλει. Φτιάξε της τη διάθεση, το έχει ανάγκη.

Μην παραπονεθείς για την άσχημη ημέρα που πέρασες

Άκου τα δικά της

Έχει αρκετά προβλήματα για να την φορτώσεις και με τα δικά σου, μικρά ή μεγάλα. Πες της πώς πέρασες αλλά μην επικεντρωθείς σε αυτό. Θέλει να ξεχαστεί οπότε βρες μία αστεία ιστορία που θα την κάνει να νιώσει όμορφα.