ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 10 Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ που ξεχώρισαν, από τη λιγότερο έως την πιο αγαπημένη μας

Η Michelle Obama και η Melania Trump. Pool/Getty Images Kevin Dietsch

Ο τίτλος «Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ» μπορεί να νοηθεί απλά ένας ιδαίτερος προσδιορισμός για τη σύζυγο του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου. Μπορεί όμως να αποκτήσει και μία εξαιρετική δυναμική και να περιγράψει γυναίκες που όντως κατάφεραν να αλλάξουν κάτι στον κόσμο μας από αυτή τη θέση. Το τι θα σημάνει αυτός ο τίτλος, επαφίεται κάθε φορά στην προσωπικότητα που θα πατήσει στον Λευκό Οίκο για να τον λάβει.

Οι 10 πρώτες κυρίες που ακολουθούν σε αυτή τη λίστα είναι γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον Λευκό Οίκο. Άλλες ως απλές οικοδέσποινες που δεν δικαίωσαν την προσπάθεια των προκατόχων τους να αλλάξουν αυτόν τον ρόλο σε κάτι πιο ουσιαστικό. Άλλες που ξεχώρισαν γιατί είχαν το δικό τους φωτεινό άστρο που δεν θάμπωσε ούτε μπροστά σε τραγωδίες. Άλλες γιατί ήταν τόσο κουλ που έκαναν τον Λευκό Οίκο να μοιάζει λίγο περισσότερο με το σπίτι μας. Και άλλες γιατί ήταν πραγματικά πρωτοπόρες και ασυμβίβαστες με τα καθήκοντα που άλλοι (συνήθως άνδρες) προόριζαν για εκείνες. Αυτές είναι οι 10 πρώτες κυρίες που εμείς ξεχωρίζουμε. Από τη λιγότερο προς την πιο αγαπημένη μας.

10. Melania Trump

πρώτες κυρίες AP Photo / Alex Brandon

H Melania Trump είναι η σύζυγος του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, που πασχίζει να επανεκλεγεί. Τον Ιούνιο του 2018 ήταν που ξεκίνησε να προκαλεί οργή με τις στυλιστικές της επιλογές, όπως το Jacket που έγραφε «Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα;», σε επίσκεψή της σε κέντρο κράτησης παιδιών μεταναστών. Η εικόνα της στο πλευρό του Trump να αποφεύγει να τον αγγίξει, ενώ ψάχνει το χέρι της, η άλλη στην οποία εκείνος την άφησε στη βροχή παίρνοντας την ομπρέλα του για να μιλήσει στους δημοσιογράφους, το βλέμμα που έριξε στον Justin Trudeau, όλα πρόσφεραν επικεφαλίδες στις εφημερίδες. Η ίδια δεν κατάφερε να κερδίσει την συμπάθειά μας γιατί δεν διαφοροποιήθηκε στιγμή από τον Trump. Εξυπηρετώντας τη δική του ιδέα για το τι είναι μια Πρώτη Κυρία και μία γυναίκα γενικότερα, έμεινε στη σκιά του. Και αυτή δεν είναι μια πολύ κολακευτική σκιά.

«Λένε πως είμαι συνένοχη. Είμαι το ίδιο με αυτόν, τον στηρίζω», είχε πει η ίδια στην πρώην σύμβουλό της Stephanie Winston. Κι αυτό αρκεί για να βρεθεί στη 10η θέση. Ξεχώρισε για όλους τους λάθους λόγους.

9. Nancy Reagan

πρώτες κυρίες AP Photo

Μετά από 11 ταινίες του Hollywood θα περίμενε κανείς ότι η ηθοποιός Nancy Reagan, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan θα κάνει μόνο πάρτι στον Λευκό Οίκο. H Nancy που είχε δηλώσει ότι δεν είναι γυναίκα καριέρας έγινε τελικά η πρώτη γυναίκα που μίλησε μπροστά στο γενικό συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών. Η καμπάνια “Just Say No” που διοργάνωσε ως πρώτη κυρία το 1986 ήταν πραγματικά επιδραστική στον τρόπο που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών στα τέλη της δεκαετίας. Η ίδια επίσης έμεινε στη μνήμη μας για την ατέλειωτη αφοσίωσή της στο πρόσωπο του συζύγου της.

«Δεν είναι πάντα 50/50 τα πράγματα σε ότι αφορά τις επιθυμίες του ενός ή του άλλου σε έναν γάμο. Μερικές φορές είναι 90/10. Και πρέπει να θες να παραχωρήσεις το 90 στον άλλο. Ή εκείνος σε εσένα. Απλά είναι κάτι που θες να το κάνεις», είχε πει για το μυστικό του γάμου τους.

8. Barbara Bush

πρώτες κυρίες AP Photo

Από το 1989 ως το 1993 η Barbara Bush ήταν η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Και ενώ ο σύζυγός της, George H. W. Bush, εισέβαλε στον Παναμά και έπαιρνε μέρος στον πόλεμο του Κόλπου, εκείνη κρατούσε τα μπόσικα της δημοφιλίας του. Η Barbara Bush ασχολήθηκε πολύ με την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και ίδρυσε και το “Barbara Bush Foundation for Family Literacy” γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Η Barbara είναι υπέροχη. Είναι δυνατή και τι πρώτη κυρία ήταν; Δημοφιλής και θαυμάσια», έγραψε για εκείνη ο σύζυγός της την τελευταία ημέρα που πέρασαν μαζί στον Λευκό Οίκο.

7. Abigail Adams

πρώτες κυρίες Πορτρέτο από τον Mather Brown, 1785. / Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images
Πορτρέτο από τον Mather Brown, 1785.

Μπορεί να ήταν μόλις η 2η Πρώτη Κυρία στην ιστορία των ΗΠΑ αλλά η σύζυγος του John Adams ήταν πραγματικά πρωτοπόρα. Το παρατσούκλι που της είχε αποδοθεί ήταν «κα Πρόεδρος». Η Abigail λειτούργησε ως άτυπος σύμβουλος του συζύγου της στα πιο σημαντικά ζητήματα για το έθνος. Ακόμα θεωρείται ότι προώθησε τα θέματα δικαιωμάτων των γυναικών σε μία εποχή που δεν ήταν σύνηθες ακόμα να συζητιούνται.

6. Betty Ford

πρώτες κυρίες AP Photo / CT

Από το 1974 μέχρι το 1979 τον ρόλο της πρώτης κυρίας είχε αναλάβει η Betty Ford. Η σύζυγος του Gerald Ford ήταν ένας από τους πιο ανοιχτούς ανθρώπους που πέρασαν ποτέ από αυτή τη θέση. Δεν κρατούσε κρυφές της απόψεις της για θέματα όπως τα ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών, την άμβλωση αλλά και το διαζύγιο. Και παρόλο που το γεγονός ότι μιλούσε γι’ αυτά τα ζητήματα ανοιχτά, απογοήτευε το συντηρητικό κοινό της Αμερικής (ο σύζυγός της ήταν Ρεπουμπλικανός πρόεδρος), η δημοφιλία της παρέμεινε σε ποσοστά ύψους 75% μέχρι το τέλος της θητείας του Ford. Το λες και επιτυχία.

5. Martha Washington

Πορτρέτο του Alonzo Chappel, circa 1790's. / Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images
Πορτρέτο του Alonzo Chappel, circa 1790’s.

Μπορεί να ήταν απλά η «Κυρία του Κυρίου» αλλά ο ρόλος της διαμορφώθηκε από την ίδια, αφού ήταν η πρώτη, πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Η σύζυγος του George Washington ήταν πολύ αγαπητή στο λαό τον οποίο ο σύζυγός της κυβέρνησε από το 1789 ως το 1797. Οι βετεράνοι του Αμερικανικού Εμφυλίου την συμπαθούσαν ιδιαίτερα, καθώς ήταν γνωστό ότι τους βοηθούσε ακόμα και οικονομικά όταν βρίσκονταν σε ανάγκη. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι την είχαν στο μυαλό τους ως μια ηρωική φιγούρα της Αμερικανικής Ιστορίας.

4. Hilary Clinton

πρώτες κυρίες AP Photo / Lawrence Jackson

Η σύζυγος του Bill Clinton έδειξε τα δείγματα της τεράστιας δυναμικότητάς της από τότε που ο σύζυγός της ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ίδια μπόρεσε να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του σεξουαλικού σκανδάλου του συζύγου της και να περάσει ένα βήμα μπροστά όταν εκείνος αποχώρησε από τη θέση του πρόεδρου των ΗΠΑ, διεκδικώντας τη δική της θέση στον πολιτικό χάρτη. Είναι η μόνη Πρώτη Κυρία που διεκδίκησε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ και με αξιώσεις. Η Hilary Clinton είναι μάλιστα η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτικός των δημοκρατικών μετά από τον Barack Obama και πάνω από τον υποψήφιο στις φετινές εκλογές, Joe Biden.

3. Eleanor Roosevelt

πρώτες κυρίες AP Photo, File

Η σύζυγος του Franklin Roosevelt που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1933 μέχρι τον θανατό του το 1945 ήταν εκείνη που αρνήθηκε σθεναρά να παραμείνει μια απλή οικοδέσποινα στον Λευκό Οίκο. H Roosevelt έστρωσε το μονοπάτι πάνω στο οποίο πάτησαν οι υπόλοιπες πρώτες κυρίες των ΗΠΑ.

«Έδινε συνεντεύξεις τύπου και μιλούσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά των παιδιών και των γυναικών, και δούλευε εκπροσωπώντας την ομάδα των γυναικών ψηφοφόρων», αναφέρει το biography.com. Η ίδια είχε μιλήσει δημόσια ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Eleanor κέρδισες για πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

2. Jackie Kennedy

πρώτες κυρίες AP Photo, File

Παρόλο που έμεινε στη θέση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ μόλις για δύο χρόνια, παρόλο που απομακρύνθηκε από αυτή λόγω της ανείπωτης τραγωδίας της δολοφονίας του συζύγου της, John F. Kennedy, η Jackie άφησε το στίγμα της στην αμερικανική ιστορία. Θεωρείται ακόμα και σήμερα πιο δημοφιλής Πρώτη Κυρία όλων των εποχών. Η αισθητική της, που ακόμα εγκωμιάζεται λόγω των ενδυματολογικών της επιλογών, ήταν πολύ σημαντική και στο σύντομο έργο της. Ήταν υποστηρίκτρια των τεχνών, ενώ δεν αρκέστηκε στο να κάνει μια απλή ανακαίνιση στον Λευκό Οίκο όπως αρκετοί προκάτοχοί της. Ήθελε να τον μετατρέψει σε Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, αξιοποιώντας στο έπακρο τον συμβολικό χαρακτήρα του. Στα plus της δημοφιλίας της στις δικές μας καρδιές είναι ότι πέρασε και από τη χώρα μας έπειτα, ως σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση.

1. Michelle Obama

AP Photo / Susan Walsh

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ από το 2009 ως το 2017 είναι μία γυναίκα που ακόμα και σήμερα μαγνητίζει τα πλήθη με το coolness της. H Michelle Obama ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που βρέθηκε σε αυτή τη θέση και κέρδισε τις καρδιές όλων των Αμερικανών, μιλώντας για όλα όσα την απασχολούσαν, κρατώντας minimal και affordable το στυλ των ενδυματολογικών της επιλογών και δείχνοντας αφοσιωμένη στο να πολεμήσει την παιδική παχυσαρκία στις ΗΠΑ και να ενδυναμώσει τις γυναίκες στη χώρα της. Επίσης έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την απέχθειά της προς την διακυβέρνηση του Donald Trump και κερδίζει έναν έξτρα πόντο γι’ αυτό.

Πάνω από όλα όμως η Michelle Obama έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας γιατί μοιάζει να είναι μία από εμάς. Οι φορές που έχει μιλήσει για τις κρίσεις στον γάμο της, οι φορές που έχει ανοιχτεί για τις δύσκολες στιγμές της ζωής της, αλλά και οι άλλες που μιλά γεμάτη αγάπη για την οικογένειά της και όλα όσα θέλει να κάνει στη ζωή, φανερώνουν ένα πράγμα κι είναι το πιο σημαντικό. Η Michelle Obama έχει πάθος. Κι εμείς την αγαπάμε παθιασμένα, όπως της αξίζει.