ΣΧΕΣΕΙΣ

Ζήλια: Τα 3 είδη της και πώς θα την ξεπεράσεις οριστικά

Unsplash

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα αρκετά σύνθετο που περιβάλλεται από φόβο, ανασφάλεια, άγχος, θυμό και απελπισία. Η ζήλια είναι ικανή να προκαλέσει στο άτομο μία έντονη ψυχοσωματική εμπειρία χωρίς να αναγνωρίζει τις καταστροφικές δυνατότητες που έχει για τις σχέσεις και για τον ίδιο του τον εαυτό.

 

 

«Η ζήλια είναι ένα τέρας που γεννιέται και τρέφεται από τον εαυτό του». Είναι θα λέγαμε, ένας συνδυασμός σφοδρών συναισθημάτων που οδηγεί το άτομο σε μια συναισθηματική κατάσταση ισορροπίας. Το συναίσθημα αυτό θα μπορούσαμε να το διακρίνουμε σε 3 συναισθηματικές καταστάσεις.

Φυσιολογική ζήλια

Είναι το συναίσθημα που αισθάνονται λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους. Προκαλείται από τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου, ενώ λειτουργεί κολακευτικά προς τον αποδέκτη, χωρίς ωστόσο να προκαλεί συναισθηματικές ρωγμές στη σχέση.

Νευρωτική ζήλια

Εμφανίζεται έντονα σε υπερευαίσθητα άτομα και συνήθως η αιτία βρίσκεται σε αισθήματα ενοχής και στον μηχανισμό άμυνας της προβολής. Ο σύζυγος που είχε μία εξωσυζυγική σχέση και αισθάνεται τύψεις και ενοχές, «προβάλλει» τα συναισθήματα στη σύζυγό του και κατηγορεί εκείνη για απιστία.

Παθολογική ή αρρωστημένη ζήλια

Το άτομο ζει σχεδόν αποκλειστικά με την έμμονη ιδέα της απιστίας και η ζήλια φτάνει να είναι ψυχιατρική διαταραχή.

Πώς να ξεπεράσεις τη ζήλια

Κατ’αρχάς, να σημειώσουμε ότι η συμπεριφορά του ατόμου που καταδυναστεύεται από αίσθημα της ζήλιας, εξαρτάται από τους προσωπικούς του φόβους και τις ανασφάλειές του που απορρέουν από τη σύγκριση με τον «καλύτερο άλλο». Η σύγκριση αυτή είναι που του προξενεί αισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας και νιώθει ότι θα απορριφθεί λόγω της σύγκρισης.

Μία μέθοδος αντιμετώπισης του βασανιστικού συναισθήματος της ζήλιας είναι το τετράπτυχο «Παραδοχή- Γιατί αισθάνομαι έτσι- Συνέπειες- Αλλαγή».

Παραδοχή

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για να ξεπεράσεις τη ζήλια είναι να συνειδητοποιήσεις τα αγκάθια της. Όταν συναισθανθείς ότι οι αντιδράσεις απέναντι στον σύντροφό σου είναι υπερβολικές λόγω αυτού που νιώθεις.

Γιατί νιώθεις ζήλια

Το επόμενο βήμα είναι να εξακριβώσει γιατί αισθάνεσαι έτσι και να βρεις τις πραγματικές αιτίες. Αν αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη, μπορείς να επισκεφθείς ένα ειδικό που θα εμπιστευτείς και θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος.

Συνέπειες

Η στιγμή που σκέφτεσαι τα προβλήματα που προκαλεί η ζήλια τόσο σε εσένα όσο και στον σύντροφό σου.

Αλλαγή

Τέλος, διαπιστώνεις ότι πρέπει να αλλάξεις συμπεριφορά, όχι επειδή κινδυνεύεις να χάσεις τον σύντροφό σου, αλλά γιατί αρνείσαι να εμπιστευτείς και λειτουργείς κτητικά προκειμένου να μην χάσεις κάποιον.