ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Ζεστό ή κρύο νερό: Τι είναι καλύτερο να πίνεις τελικά;

iStock

Η επαρκής ενυδάτωση έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία μας. Γνωστό. Μπορεί όμως η κατανάλωση κρύου νερού να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση κρύου νερού είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία. Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στην ιδέα ότι η κατανάλωση κρύου νερού συσπά το στομάχι, καθιστώντας δυσκολότερη την πέψη της τροφής μετά από ένα γεύμα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία εάν καταναλώνουν κρύο νερό. Υπάρχει όμως αλήθεια σε αυτές τις ιδέες; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης κρύου νερού.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση κρύου νερού

Ζεστό ή κρύο νερό: Τι είναι καλύτερο να πίνεις τελικά; Pexels

Το να πίνεις κρύο νερό επηρεάζει το σώμα με τρόπους που ίσως δεν περιμένεις ή δεν θέλεις. Μια παλαιότερη και μικρή μελέτη από το 1978, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρύου νερού έκανε τον ρινικό βλεννογόνο παχύτερο, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή.

Συγκριτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σούπας και το ζεστό νερό, βοηθούσαν τους ανθρώπους να αναπνέουν πιο εύκολα. Έτσι, εάν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις ένα κοινό κρυολόγημα ή μία γρίπη, η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τη ρινική συμφόρηση.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να επιδεινώσει η κατανάλωση κρύου νερού. Έρευνα από το 2001, για παράδειγμα συσχέτισε την κατανάλωση κρύου νερού με εξάρσεις ημικρανίας, σε άτομα που έχουν υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Ο πόνος που σχετίζεται με την αχαλασία, μια κατάσταση που περιορίζει την ικανότητα του σώματος να περνάει τροφή μέσω του οισοφάγου, μπορεί επίσης να επιδεινωθεί όταν πίνεις παγωμένο νερό μαζί με ένα γεύμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Οφέλη

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος ωστόσο, υπάρχουν και κάποια οφέλη. Για παράδειγμα σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, το να πίνεις παγωμένο νερό κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, μπορεί να σε βοηθήσει να προστατεύσεις το σώμα σου από την υπερθέρμανση και να κάνει έτσι την προπόνησή σου πιο επιτυχημένη. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι η κατανάλωση κρύου νερού διευκολύνει το σώμα σου να διατηρήσει χαμηλότερη θερμοκρασία του πυρήνα.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η κατανάλωση καθαρού νερού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να πίνεις νερό ως εναλλακτική λύση σε ζαχαρούχα ποτά, είναι καλό για την πέψη σου και διατηρεί ένα μέτριο βάρος, ακόμα κι αν είναι παγωμένο.

Στα θετικά επίσης μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις μερικές επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της χώνεψης, επειδή το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του.

Είναι καλύτερο το ζεστό ή το κρύο νερό;

Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί:

  • να βοηθήσει στην πέψη
  • να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα
  • να βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες πιο γρήγορα

Το να πίνεις ζεστό ή χλιαρό νερό έχει βρεθεί επίσης ότι μπορεί να μειώσει πιο αποτελεσματικά το αίσθημα δίψας. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο τις ημέρες που το σώμα σου προσπαθεί να κρατηθεί δροσερό, χάνοντας νερό μέσω του ιδρώτα.