ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 καλοί λόγοι που πρέπει να πίνεις νερό με άδειο στομάχι

Pexels

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, είναι κλειδί για τη γενική υγεία και την ευεξία μας. Κι ενώ το να φροντίζεις να καταναλώνεις αρκετό νερό πρέπει να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην to do list κάθε μέρας σου, το να πίνεις νερό με άδειο στομάχι αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 6 καλούς λόγους για να πίνεις νερό με άδειο στομάχι.

Καθαρίζει το έντερο με φυσικό τρόπο

Η αφυδάτωση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιας δυσκοιλιότητας. Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται νερό για απομακρύνει τα υπολείμματα τροφής να κινούνται μέσα από αυτό. Εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα, το παχύ έντερο απορροφά νερό από τα απόβλητα των τροφών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Το να πίνεις νερό με άδειο στομάχι βοηθά στον φυσικό καθαρισμό του εντέρου. Δημιουργεί μια ώθηση για κίνηση του εντέρου και επομένως βοηθά στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος.

Το νερό με άδειο στομάχι απομακρύνει τις τοξίνες

6 λόγοι που πρέπει να πίνεις νερό με άδειο στομάχι Pexels

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να πίνεις νερό με άδειο στομάχι απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Αυτό, συμβαίνει κυρίως καθώς όταν δεν υπάρχει τίποτα στο στομάχι, το νερό  κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα. Η αποβολή των τοξινών, βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και χαρίζει λάμψη στο πρόσωπο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση νερού με άδειο στομάχι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βελτιώνοντας διάφορες λειτουργίες του σώματος. Σε σχετική μελέτη, 40 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2,  μετά από 8 εβδομάδες που έπιναν με άδειο στομάχι, είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού με άδειο στομάχι είχε προκαλέσει μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και κοπεπτίνης. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων όπου τα υψηλά επίπεδα κοπεπτίνης αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων νεφρικών παθήσεων.

Το νερό με άδειο στομάχι αυξάνει την ενέργεια

Το νερό είναι το κλειδί για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Πολύ περισσότερο όταν έχεις άδειο στομάχι μετά τον ύπνο ή άλλες παρατεταμένες περιόδους χωρίς να έχεις πιει νερό. Η κατανάλωση νερού χωρίς να υπάρχει τροφή στο στομάχι, διεγείρει επίσης τα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος.

Επιταχύνει τον μεταβολισμό

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε διατροφολόγος και κάθε δίαιτα συνιστούν την επαρκή κατανάλωση νερού.

Fun fact: Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται περίπου 25% πίνοντας νερό με άδειο στομάχι.

Βοηθά στη μείωση του βάρους

Καθώς το νερό αυξάνει τον μεταβολισμό, το σώμα τείνει επίσης να καίει θερμίδες πιο γρήγορα. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις αν θέλεις να χάσεις βάρους.

Κρύο νερό ή σε θερμοκρασία δωματίου;

Ανεξάρτητα από το αν είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, το να πίνεις νερό το πρωί με άδειο στομάχι έχει τα οφέλη του.

  • Το κρύο νερό αυξάνει πιο γρήγορα την ενέργεια σου, «ξυπνά» τον μεταβολισμό και το μυαλό σου
  • Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ηρεμεί το σώμα και επιταχύνει την πέψη. Κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο αν αντιμετωπίζεις δυσκολία με τις κινήσεις του εντέρου. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση από το άγχος.

Πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Οι ειδικοί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν να πίνουν νερό με άδειο στομάχι, καθώς είναι σημαντικό να καταναλώνουν τακτικά φαγητό για να αποτρέψουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για το λόγο αυτό συχνά συνιστούν τακτικά γεύματα και σνακ (6 φορές την ημέρα) ακόμη και αν έχουν ναυτίες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και μοιραία στην απώλεια βάρους, το να πίνεις πολύ νερό προκειμένου να μειώσεις την πείνα σου και να μην φας ένα ισορροπημένο γεύμα με επαρκή θρεπτικά συστατικά, δεν είναι καλή ιδέα. Είναι καλύτερο να πίνεις μια μέτρια ποσότητα νερού και στη συνέχεια να καταναλώνεις ένα υγιεινό γεύμα.