ΥΓΕΙΑ

Ζαλίζεσαι συχνά; 5 πράγματα που δεν ήξερες ότι προκαλούν ζαλάδες

iStock

Οι ζαλάδες είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα και η υποκείμενη αιτία τους, συνήθως, δεν είναι σοβαρή. Η περιστασιακή ζάλη δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσει.

Ωστόσο, πρέπει να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή εάν αντιμετωπίζεις επανειλημμένα επεισόδια με ζαλάδες χωρίς προφανή λόγο, ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παρακάτω θα βρεις 5 πράγματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις ζαλάδες. 

Ζαλάδες και αφυδάτωση

Ζαλίζεσαι συχνά; 5 πράγματα που κρύβουν οι ζαλάδες σου Unsplash

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν πίνουν αρκετά υγρά για να αντικαταστήσουν αυτά που χάνουν καθημερινά. Ένα πρόβλημα που εντοπίζεται συχνά στους ηλικιωμένους και στα άτομα με διαβήτη.

Όταν είσαι σοβαρά αφυδατωμένη, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει, ο εγκέφαλος μπορεί να μην πάρει αρκετό οξυγόνο και θα αισθανθείς ζάλη. Άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, κόπωση και σκουρόχρωμα ούρα.

Για να αποφύγεις την αφυδάτωση, φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό ή χυμούς φρούτων και περιόρισε τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Ζαλάδες και χαμηλό σάκχαρο

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν συχνά την ποσότητα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους. Αν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πείνα, τρέμουλο, εφίδρωση και σύγχυση.

Μερικοί άνθρωποι, που δεν πάσχουν από διαβήτη, έχουν επίσης πρόβλημα με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Μια γρήγορη λύση είναι η κατανάλωση τροφίμων ή ροφημάτων με ζάχαρη, όπως ο χυμός φρούτων.

Πρόβλημα με το κυκλοφορικό

Οι ζαλάδες μπορεί επίσης να είναι σημάδι προβλήματος του κυκλοφορικού συστήματος. Ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο. Διαφορετικά, μπορεί υπάρξει ζαλάδα ή ακόμα και λιποθυμία.

Ορισμένες αιτίες χαμηλής ροής αίματος στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος, φραγμένες αρτηρίες, καρδιακή ανεπάρκεια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Πιθανή λοίμωξη

Η φλεγμονή των νεύρων στα αυτιά, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδες. Στις πιθανές λοιμώξεις συμπεριλαμβάνεται η αιθουσαία νευρίτιδα (ίλιγγος), όπως και η λαβυρινθίτιδα.

Η αιθουσαία νευρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου μόνο, ενώ η λαβυρινθίτιδα εμπλέκει τόσο το αιθουσαίο νεύρο όσο και το κοχλιακό νεύρο. Και οι 2 καταστάσεις προκαλούνται από μόλυνση. Συνήθως, φταίει ένας ιός. Αλλά τα βακτήρια από μια λοίμωξη του μέσου ωτός ή μηνιγγίτιδα, μπορούν να εισέλθουν και στο εσωτερικό αυτί.

Σε αυτή την περίπτωση, η ζαλάδα εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά. Τα αυτιά μπορεί να κουδουνίζουν και μπορεί να είναι δύσκολο να ακούσουμε. Μπορεί επίσης να έχεις ναυτία, πυρετό και πόνο στο αυτί. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Εάν προκαλείται από ιό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ζαλάδας, καθώς η λοίμωξη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ψυχογενείς ζαλάδες και ίλιγγοι

Στο 20-50% όλων των συμπτωμάτων ζαλάδας, οι ψυχιατρικές διαταραχές φαίνεται να ασκούν σημαντική επίδραση στην πορεία της πάθησης. Ψυχογενής ζάλη είναι ο όρος, που περιγράφει τις περιπτώσεις εκείνες της ζάλης, στις οποίες δεν ανευρίσκεται κάποια παθολογικό αίτιο και στο σύμπτωμα εμπλέκεται κάποια ψυχική διαταραχή ή ψυχολογική δυσκολία. Αντίστοιχα ψυχογενής είναι ο ίλιγγος, που προκαλείται από ψυχολογική διαταραχή.

Σε ορισμένα άτομα, ο ίλιγγος μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική δυσφορία, ενώ σε άλλους φαίνεται να ισχύει το αντίστροφο, καθώς η ψυχολογική τους δυσφορία εκδηλώνεται ως ίλιγγος.