ΣΧΕΣΕΙΣ

Χωρισμός: Τα 5 βήματα που σε βοηθούν να το πετύχεις χωρίς να κάνεις πισωγυρίσματα

Unsplash

Ο χωρισμός δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Ακόμα κι αν την έχεις πάρει, δεν σημαίνει ότι θα την τηρήσεις κιόλας. Πόσοι και πόσοι δεν χώρισαν επιστρέφοντας στον πρώην τους μετά από λίγους μήνες; Αν όμως η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της και το τέλος είναι μόνο για το καλό σου, το πισωγύρισμα είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις.

Το να αφήσεις κάποιον που ίσως ξέρεις για χρόνια, μοιάζει (ενίοτε) με γολγοθά. Η ανατροπή στην καθημερινότητα (που φέρνει ο χωρισμός), ο φόβος μήπως πληγώσεις, ο δικός σου συναισθηματικός πόνος και τα νέα δεδομένα που σε «αναγκάζουν» να πιάσεις τον έρωτα από την αρχή. Όλα αυτά θα συμβούν αλλά δεν μπορούν να σε αποτρέψουν από το να προχωρήσεις. Και τα 5 βήματα για να το πετύχεις είναι τα εξής:

Αξίζει τον κόπο αυτή η σχέση;

Δεν είναι μία εύκολη ερώτηση και την απάντηση μπορείς να τη δώσεις μόνο εσύ. Είναι μία σχέση που αξίζει; Είστε και οι δύο χαρούμενοι; Νιώθεις ότι είναι μία κατάσταση που σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου αλλά και με το ταίρι σου; Κάθε σχέση είναι διαφορετική και αυτό σημαίνει ότι όλα ξεκινούν από εμάς. Από τις δικές μας ανάγκες και από το αν βρισκόμαστε σε μία σχέση που ταιριάζει σε εμάς.

Κόψε επαφές (έτσι είναι ο χωρισμός)

Αν περάσεις στη φάση όπου αποφασίζεις να χωρίσεις, δεν θα προχωρήσεις εύκολα αν συνεχίσει να διατηρείς κάποιου είδους σχέση (εκτός κι αν την έχεις ήδη ξεπεράσεις και δεν σε αφορά ερωτικά). Αν η σχέση ήταν τοξική και χειριστική, κόβεις επαφές σε όλα τα επίπεδα (ναι, και τα διαδικτυακά).

Στηρίξου σε φίλους και οικογένεια

Οι άνθρωποι στη ζωή μας μπορούν να μας στηρίξουν όταν το χρειαζόμαστε. Μίλα για αυτά που νιώθεις και μην κατεβάζεις στόρια από όλους. Όταν μιλάς για τα προβλήματα, μικραίνει και επίδραση που έχουν πάνω μας.

Σκέψου μακροπρόθεσμα (ο χωρισμός ξεπερνιέται)

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στον χωρισμό και επιστρέφουν, είναι ότι δεν κάνουν υπομονή. Εμπιστεύσου τη διαδικασία και μην βιάζεσαι. Η μοναξιά είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι. Σύμφωνα με έρευνα του 2007 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology, επανέρχονται συνήθως μετά από έναν χωρισμό μετά από 3 μήνες. Λέω συνήθως γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. «Επίτρεψε στον εαυτό σου να κλάψει, να πενθήσει, να μιλήσει και να μην βάλει χρονοδιάγραμμα», συμβουλεύει η ειδικός σχέσεων Samantha Jayne.

Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να θυμάσαι να φροντίζεις τον εαυτό σου, ειδικά τις περιόδους που δεν είσαι καλά ψυχολογικά. Να τρως σωστά, να πίνεις νερό, να πηγαίνεις για περπάτημα (ό,τι καλύτερη για πεσμένη διάθεση), να καταγράφεις τις σκέψεις σου και να κάνεις όλα όσα σου δίνουν χαρά. Το stalking στα social media δεν είναι ένα από αυτά.