ΣΧΕΣΕΙΣ

Χώρισες στην καραντίνα; 6 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις (κι ας φαίνεται βουνό)

Unsplash

Δεν είναι και τόσο σπάνιο. Μπορεί να κατακλύζεσαι από πληροφορίες για εγκυμοσύνες και έρωτες που προέκυψαν στην καραντίνα, αλλά δεν έλειψαν και οι χωρισμοί. Τα λέγαμε και στην πρώτη καραντίνα, όταν σημειώθηκε τεράστια αύξηση διαζυγίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορεί λοιπόν να συνέβη και σε εσένα. Αποφασίσατε να περάσετε μαζί την καραντίνα, αλλά δεν το περάσατε αυτό το τεστ και τώρα πρέπει να διαχειριστείς έναν χωρισμό και να τον ξεπεράσεις, όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν σε βοηθούν να ξεχαστείς. Είναι που είναι δύσκολος ο χωρισμός, καλείσαι να τον ζήσεις εν μέσω πανδημίας και σε μία χρονική στιγμή που η ψυχολογία σου δεν είναι και στα καλύτερά της.

Όσο βουνό και αν σου φαίνεται όμως, μπορείς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, κι ας έρχεται στη χειρότερη χρονική στιγμή. Αργότερα θα εκτιμήσεις τη σημασία του να προχωράς και να αφήνεις πίσω σου μία σχέση που δεν είναι για εσένα.

Βάλε όρια (και αποστάσεις)

Όση μοναξιά και αν νιώθεις στην καραντίνα, μην περιμένεις να ξεπεράσεις έναν χωρισμό αν διατηρείς επαφές με τον πρώην σου. Κόψε επαφές και βάλε τα όριά σου στον τρόπο με τον οποίο θες να το διαχειριστείς. Αυτήν τη στιγμή είσαι εύθραυστη και χρειάζεται να πάρεις τον χρόνο σου μέχρι να μπορέσεις να πας παρακάτω. Ναι, αν χρειάζεται, πες του αντίο και από τα social media.

Πέτα ενθύμια και δώρα (ειδικά τώρα που είσαι στην καραντίνα)

Όταν θέλεις να προχωρήσεις, αλλά βλέπεις γύρω σου φωτογραφίες, δώρα και σουβενίρ, μην περιμένεις προκοπή. Βάλτα όλα σε μία κούτα, μοιράστε έπιπλα και αντικείμενα της συγκατοίκησης και φτιάξε εκ νέου τον δικό σου προσωπικό χώρο.

Μην καταπιέζεις αυτά που νιώθεις

Ο χωρισμός είναι σαν το πένθος. Δεν γίνεται να μην περάσεις από όλα τα στάδιά του. Μην καταπιέζεις τη θλίψη, τον πόνο, τον θυμό ή τον φόβο. Είναι όλα απαραίτητα συναισθήματα που σε βοηθούν να βιώσεις την ένταση του χωρισμού, να σκεφτείς τι πήγε λάθος και να φτάσεις στην αποδοχή. Αυτά τα στάδια διασφαλίζουν και την καλή ψυχική υγεία σου.

Φρόντισε μόνο τον εαυτό σου

Η καραντίνα έχει πολλά αρνητικά, αλλά σου δίνει και την ευκαιρία να κάνεις όλα όσα θες για πάρτη σου. Σκέψου τι μπορεί να έχεις στερηθείς το προηγούμενο χρονικό διάστημα και, κοινώς, κακόμαθε τον εαυτό σου. Αλλά κυρίως φρόντισε το σώμα σου με σωστή διατροφή, λίγη σωματική άσκηση και μπόλικο ύπνο. Για να έχουμε καλή ψυχική διάθεση, ας ξεκινήσουμε από το σώμα με το οποίο είναι αλληλένδετα.

Μίλα με ανθρώπους στην καραντίνα

Είτε είναι οι φίλοι, η οικογένεια ή ένας ειδικός, μην κλείνεσαι στον εαυτό σου, τουλάχιστον όχι όλη τη μέρα. Μίλα για πράγματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση αλλά μοιράσου και τον πόνο σου. Έτσι θα μικρύνει και θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνη σου αυτήν την περίοδο.

Απολογισμός

Όταν περάσει αυτό το ζόρικο χρονικό διάστημα, είναι καλή αφορμή να σκεφτείς τι πήγε λάθος. Πώς φέρθηκες εσύ, αν υπήρχαν όρια στη σχέση και ποιο είναι το μοτίβο της συμπεριφοράς σου. Τι δεν αντέχεις σε μία σχέση; Ποια ήταν τα στοιχεία που σας οδήγησαν στον χωρισμό; Μπορούσες να το διαχειριστείς διαφορετικά; Τι θα ήθελες να αλλάξει την επόμενη φορά; Πολλά τα ερωτήματα, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να πάμε παρακάτω και να κάνουμε μία σχέση που είναι αληθινά υγιής.