ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 θετικές φράσεις και 3 που απαγορεύεται να λες στον εαυτό σου. Δεν το λέμε εμείς, οι ψυχολόγοι όλου του κόσμου

Unsplash

Έχουμε πει πολλές φορές ότι κανείς δεν μπορεί να ορίσει το σωστό ή λάθος, το φυσιολογικό ή το αποδεκτό. Όλοι μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και αυτό που λειτουργεί για εμάς, και όχι για τους άλλους.

Το θέμα όμως είναι ότι η σωστή αρχή γίνεται από αυτά που λέμε στον εαυτό μας. Τις φράσεις που ενδεχομένως μάς ακολουθούν από την παιδική ηλικία και μεγαλώνουμε θεωρώντας (λανθασμένα) ότι ισχύουν. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά» ή «Δεν πρέπει να θυμώνεις και να κλαις». Μόνο που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι φράσεις είναι που μπαίνουν εμπόδιο στο να είμαστε χαρούμενοι, λειτουργικοί και να βρίσκουμε τη δύναμη να προχωράμε μέσα στις αντιξοότητες. Και οι ψυχολόγοι έρχονται να μάς το επισημάνουν.

Οι απανταχού ψυχολόγοι, αν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, θα σε προέτρεπαν να λες 3 φράσεις στον εαυτό σου, όσο πιο συχνά μπορείς. Από την άλλη, θα σου απαγόρευαν να λες 3 συγκεκριμένα πράγματα που το μόνο που καταφέρνουν, είναι να μπαίνουν εμπόδιο στην ευτυχία σου.

Τι σου επιτρέπουν οι ψυχολόγοι να λες στον εαυτό σου

Τώρα πρέπει να φροντίσω τον εαυτό μου

Δυστυχώς, υπάρχει ταμπού στη φροντίδα του εαυτού και πώς αυτή πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Είναι τόσο απλό, αλλά συχνά δυσνόητο. Όταν δεν είσαι εσύ καλά, σωματικά και ψυχικά, δεν θα μπορέσει να βοηθήσεις και τους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεις καθημερινά χρόνο για εσένα και να λες και κανά όχι, όταν χρειάζεται.

Δυσκολεύομαι πολύ

Όταν μιλάς ανοιχτά για όλα όσα σε ζορίζουν, φεύγει το μισό βάρος του προβλήματος. Δεν το καταχωνιάζεις μέσα σου και δεν χρειάζεται να υποκρίνεσαι ότι όλα είναι τέλεια. Είναι περισσότερο θαρραλέο να ζητάς βοήθεια και να αποδέχεσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Και αυτό το συναίσθημα το μοιραζόμαστε όλοι αυτήν την περίοδο.

Νιώθω άσχημα τώρα, αλλά ξέρω ότι δεν θα κρατήσει για πάντα

Είναι πάρα πολύ βοηθητικό να έχεις την πληροφορία ότι οι συνθήκες και τα συναισθήματα κάνουν κύκλους. Σήμερα νιώθεις απόγνωση, λύπη και αβεβαιότητα αλλά αύριο θα είναι μία διαφορετική μέρα. Το συναισθηματικό roller coaster είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας και καλό είναι να το θυμάσαι αυτό.

Τι δεν πρέπει να λες στον εαυτό σου (και το λένε όλοι οι ψυχολόγοι)

Δεν πρέπει να νιώθω έτσι

Είναι το κλασικό φαινόμενο «κρύβω τα συναισθήματά μου κάτω από το χαλί» και φέρομαι σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. Βιάζομαι να πω στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να θυμώνει, να πονά και να στενοχωριέται. Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν επιτρέπουμε και στα αρνητικά συναισθήματα να υπάρξουν, εκτονωνόμαστε, αποδεχόμαστε ότι είναι κομμάτι της ζωής και εξελισσόμαστε.

Είμαι τρελή

Μία λέξη με βαρύ κοινωνικό στίγμα, που κακώς χρησιμοποιείται. Η ψυχοσύνθεση είναι τόσο περίπλοκη που δεν επιδέχεται πρόχειρης ερμηνείας. Αν χρειαστεί να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό, δεν είσαι τρελή. Αν πάσχεις από κάποια ψυχική νόσο, δεν είσαι τρελή.

Έχω κατάθλιψη, OCD (και το διέγνωσα μόνη μου)

Στην εποχή του Google και της υπερπληροφόρησης, είναι πολύ εύκολο να νομίζεις ότι ανήκεις στο φάσμα αρκετών διαταραχών. Αν δεν έχεις διαγνωστεί από ειδικό, μην ερμηνεύεις την εναλλαγή συναισθημάτων σου ως νόσο. Αυτό σε αποτρέπει από το να αποδεχθείς τον ίδιο σου τον εαυτό.