ΣΧΕΣΕΙΣ

Χώρισες και το αναλύεις ασταμάτητα στο μυαλό σου; 5 τρόποι να ξεπεράσεις την εμμονή

Unsplash

Δεν είναι παράλογο αν μόλις χώρισες και είναι το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι. Αφού δεν υπάρχουν και πολλές διέξοδοι για να ξεχνιέσαι, κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει για αυτό που σου συμβαίνει.

Υπάρχουν όμως φορές που αυτή η υπερβολική ανάλυση δεν οδηγεί κάπου, δεν σε βοηθά και καταλήγει να σε τρελάνει τελείως. Εμμονή για έναν έρωτα που τελείωσε, πίκρα που χώρισες και έμεινες μονάχη και υπερβολική ανάλυση και απορία για το αν υπάρχει άλλη και αν σκοπεύει να επιστρέψει. Όλες αυτές οι αντιδράσεις και οι σκέψεις είναι φυσιολογικές. Τι γίνεται όμως όταν μετατρέπονται σε εμμονή, υπεραναλύεις κάθε λεπτομέρεια και δεν μπορείς να προχωρήσεις;

«Το μυαλό μας έχει την τάση να υπεραναλύει τα πράγματα που δεν μπορεί να κατανοήσει, αλλά το θέμα με τις σχέσεις είναι ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων του άλλου ανθρώπου», επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Meghan Watson, ενώ μας δίνει τα tips για να σταματήσουμε τις υπεραναλύσεις. Μόλις χώρισες και είναι οκ. Και μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου.

Αποδέξου το ως κάτι φυσιολογικό (το ότι χώρισες και είσαι χάλια)

Ξεκινάμε με το βασικότερο όλων, την αποδοχή. Ξέρεις πολύ καλά ότι το πρώτο διάστημα είναι δύσκολο και χρειάζεσαι χρόνο για να επουλώσεις τις πληγές σου. Δεν χρειάζεται να το παίζεις κουλ, προκειμένου να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι είσαι υπεράνω τέτοιων συναισθημάτων. Ο χωρισμός έχει πένθος, και είναι αναμενόμενο.

Άλλαξε τις σκέψεις σου

Όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο της υπερανάλυσης όπου νιώθεις ότι ο εγκέφαλος θα εκραγεί και δεν σε χωράει ο τόπος, γύρισέ το. Κάνε πράγματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση, βάλε να δεις την αγαπημένη σου κωμική σειρά ή μίλα με έναν άνθρωπο. Η καραντίνα είναι δύσκολη από μόνη της και θέλει έξυπνες κινήσεις, χώρισες δεν χώρισες.

Αντικατάστησε το «γιατί» με το «πώς»

Αν οι ερωτήσεις σου ξεκινούν με το γιατί, δεν θα πάρεις απαντήσεις, ειδικά αν δεν επικοινωνείς με τον πρώην σύντροφό σου. Το «πώς» όμως μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα δικά σου λάθη ή την πορεία μέσα από την οποία οδηγηθήκατε σε αυτό το σημείο. Σε βοηθά να καταλάβεις τα δικά σου συναισθήματα, να τα λύσεις και να προχωρήσεις.

Βάλε πρόγραμμα στην υπερανάλυση

Θέλεις να χάσεις μία ώρα από τη μέρα σου για να νοσταλγήσεις, να ακούσεις τραγούδια χωρισμού και να πάθεις εμμονή με τον πρώην σου; Προγραμμάτισέ το μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα. Έτσι δεν θα κάνεις ότι δεν τρέχει και τίποτα, αλλά ούτε θα χάσεις όλη σου τη ζωή μέσα σε μία «δίνη». Μόνο έτσι θα μπορείς να δουλέψεις, να μελετήσεις και να κοιμηθείς σαν άνθρωπος.

Χώρισες; Αποφάσισε προς τα πού θα πας

Όταν θα είσαι έτοιμη, θα έρθει κάτι ή κάποιος για να σου δείξει ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσεις και να κάνεις κάτι διαφορετικό. Πώς θα είναι αυτό; Θέλεις να βγεις ραντεβού; Να φλερτάρεις απλά; Να κάνεις την επόμενη σημαντική σχέση; Θέλεις να είσαι ο ίδιος άνθρωπος στην επόμενη σχέση; Ο στόχος του χωρισμού είναι να σου δείξει τι κάνεις κι εσύ λάθος, τι δεν θες να επαναλάβεις και πού σε οδηγούν οι επιλογές που κάνεις.