ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαλάει ο καφές; Tips για πάντα φρέσκα και μυρωδάτα φλιτζάνια

Pexels

Ας υποθέσουμε ότι έχεις αγοράσει περισσότερα πακέτα καφέ από αυτά που θα μπορούσες να καταναλώσεις σε ένα μήνα. Δεν είναι σπουδαίο θέμα, απλά θα τα αφήσεις στην άκρη για αργότερα. Εκτός κι αν ο καφές χαλάει.

Πρώτα πρώτα: Χαλάει ο καφές; Είναι ασφαλές να πίνεις καφέ που έχει λήξει;

Έχουμε καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα: Όχι, ο καφές δεν «χαλάει» πραγματικά με τον τρόπο που το ψωμί μουχλιάζει ή μια μπανάνα σαπίζει σιγά-σιγά στον πάγκο της κουζίνας σου. Το να πίνεις καφέ που έχει λήξει δεν θα σε αρρωστήσει, ωστόσο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τη γεύση του. Μια μικρή προειδοποίηση: Οι ξηροί κόκκοι καφέ και οι ολόκληροι κόκκοι καφέ δεν θα χαλάσουν, ούτε θα σαπίσουν, αλλά μόλις φτιάξεις το καφεδάκι σου, δεν μπορείς να τους ξαναχρησιμοποιήσεις.

Λοιπόν, ποια είναι τα άσχημα νέα; Ο καφές θα χάσει την ποιότητα με τον καιρό. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξυγόνο είναι ο εχθρός των φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων καφέ. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στον αέρα θα αλλοιώσει τη γεύση και την ένταση του αγαπημένου σου ροφήματος. Παρόλο που οι κόκκοι του καφέ τεχνικά δεν χαλάνε, εξακολουθούν να καταναλώνονται καλύτερα μέσα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες από την αγορά τους. Και για αλεσμένο καφέ, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στις δύο εβδομάδες.

Χαλάει ο καφές; Pexels

Πώς μπορείς λοιπόν να αποτρέψεις τον καφέ από το να «χαλάσει»;

Η διατήρηση της φρεσκάδας των κόκκων καφέ εξαρτάται από την αποθήκευσή τους. Για αρχή, οι ολόκληροι κόκκοι θα διαρκέσουν περισσότερο από τον προαλεσμένο καφέ, γι’ αυτό φρόντισε να αλέθεις τους κόκκους, κάθε φορά που παρασκευάζεις καφέ. Και δεδομένου ότι το οξυγόνο είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αρωματικών αυτών κόκκων, φρόντισε να τους αποθηκεύεις σε ένα αεροστεγές δοχείο. Αν θέλεις να τους κρατήσεις στην αρχική τους συσκευασία, δεν πειράζει. Αρκεί να θυμάσαι να συμπιέζεις όλο τον αέρα και να τη σφραγίζεις  σφιχτά, κάθε φορά που χρησιμοποιείς τη συσκευασία. Κράτησέ την επίσης, μακριά από τη θερμότητα και το φως του ήλιου.

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι πρέπει να αποθηκεύεις τον καφέ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να διατηρείται για περισσότερο καιρό. Κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι του ψυγείου. Βλέπεις, οι κόκκοι του καφέ είναι απορροφητικοί. Έτσι αν τους αποθηκεύσεις στο ψυγείο, δίπλα από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, την επόμενη μέρα μπορεί να πιεις καφέ με άρωμα… σκόρδου. Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, το ψυγείο «ρουφά» την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται ο καφές, με αποτέλεσμα να χάνει το άρωμα και τη γεύση του, ακόμα πιο γρήγορα.

Η κατάψυξη από την άλλη, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, αλλά μόνο εάν το κάνεις σωστά. Βάλε τον καφέ σε μια αεροστεγώς κλειστή συσκευασία, συμπίεσε τον αέρα έξω από αυτήν και τοποθέτησέ τον στην κατάψυξη, όπου μπορεί να αποθηκευτεί για μερικούς μήνες, χωρίς να χάσει το άρωμα και τη γεύση του. Κάθε φορά που θα θέλεις να ετοιμάσεις μερικά αναζωογονητικά φλιτζάνια, βγάλε τη συσκευασία από την κατάψυξη και άφησέ την να ξεπαγώσει εντελώς, πριν ετοιμάσεις το καφεδάκι σου. Ακούγεται εύκολο, σωστά; Απλά να ξέρεις ότι δεν μπορείς να ξαναβάλεις την συσκευασία πίσω στην κατάψυξη μόλις αποψυχθεί, καθώς οι δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των αρωματικών κόκκων. Για αυτό ίσως θα ήταν καλή ιδέα, να μοιράσεις την ποσότητα καφέ που έχεις αγοράσει, σε επιμέρους σακουλάκια.

Πώς πρέπει να αποθηκεύεις τον καφέ για να τον διατηρείς φρέσκο;

Εάν τα πρωινά σας σχέδια περιλαμβάνουν αργά βήματα και μια νταμιτζάνα καφέ, ο καλύτερος τρόπος για να τον διατηρήσεις νόστιμο, είναι να τον παρασκευάσεις απευθείας σε μια καφετιέρα, η οποία διατηρεί τη γεύση και τη θερμοκρασία του. Ο παρασκευασμένος καφές μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Όσον αφορά το cold brew (η παγωμένη έκδοση του καφέ φίλτρου) θα διατηρηθεί για περίπου μια εβδομάδα στο ψυγείο εάν φυλαχτεί σε δοχείο με καπάκι.