ΣΧΕΣΕΙΣ

Whelming: Η νέα ενοχλητική τάση στο dating

Unsplash

Δεν μάς έφτανε το ghosting, το benching και άλλες κουλές τάσεις που έχουν κάνει το dating 10 φορές πιο δύσκολο. Η νέα τάση ακούει στο όνομα whelming και αφορά κυρίως εκείνους που γνωρίζονται και βγαίνουν για ραντεβού μέσω των dating apps.

Η νέα αυτή λέξη δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Patia Braithwaite, έπειτα από εμπειρία της με ραντεβού μέσω του Tinder. Θα σου εξηγήσω αμέσως τι σημαίνει. Είναι αυτή η στιγμή που έχετε βγει, γνωρίζεστε, συνομιλείτε και όλα βαίνουν καλώς. Μέχρι που ξαφνικά αρχίζει να γκρινιάζει για τα πολλά matches που έχει και δεν του μένει χρόνος (overwhelmed). Εμείς θα το λέγαμε «ξιπάζεται». Κοινώς, είναι ένα νούμερο που θέλει να σου πουλήσει μούρη ότι έχει τρελή πέραση στις εφαρμογές γνωριμιών.

«Η πραγματικότητα πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά είναι ότι προσπαθείς να χειραγωγήσεις κάποιον έτσι ώστε να σε θεωρεί ακαταμάχητο. Αλλά το μόνο πράγμα που ισχύει είναι ότι ταΐζει το εγώ του με έναν πολύ ενοχλητικό τρόπο», επισημαίνει η συμπεριφοριστική ψυχολόγος Clarissa Silva.

Είναι ίσως η μοντέρνα εκδοχή της παλιάς συνήθειας ορισμένων να σου λένε πόσο πολύ τους θέλουν οι άλλοι και πόσο έχουν κουραστεί να απορρίπτουν ανθρώπους. Απλώς τώρα γίνεται πίσω από ένα κινητό. Πίσω από αυτό κρύβεται μία ανασφάλεια και μία προσπάθεια να κερδίσεις κάποιον, ειδικά σε όλον αυτόν τον χαμό του dating. Η αναλογία ανδρών και γυναικών στα apps είναι άνιση και όλοι προσπαθούν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο για να κερδίσουν την προσοχή.

Μία έρευνα του 2015 από το Tinder έδειχνε ότι οι κοινωνικοοικονομικές προοπτικές για τους άνδρες απέναντι στις γυναίκες (και την επιλογή τους) δεν ήταν με το μέρος τους. Ίσως ξεκίνησε έτσι η τάση του whelming. Αλλά τελικά το μόνο που κερδίζεις είναι αναγνώριση. Τελεία. «Εφόσον οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν περισσότερο online, και λιγότερο από κοντά, δημιουργούν μία ψηφιακή προσωπικότητα. Και μετρούν την αξία τους με βάση τα likes και τα swipes.

Πώς αντιδράς στην περίπτωση του whelming;

Καλά είναι και θέμα γούστου. Η σωστή αντίδραση είναι να προχωρήσεις παρακάτω και να μην δώσεις ούτε λεπτό παραπάνω από τον χρόνο σου σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Η αξία του εαυτού σου είναι το σημαντικότερο πράγμα και θα πρέπει να θεωρείς ότι είναι πολύτιμη. Αν θες να δώσεις άλλη μία ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που σου συστήνεται κατά αυτόν τον τρόπο, η επιλογή είναι δική σου.