ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Η πολύτιμη βιταμίνη για τη σωματική και ψυχική υγεία μας

Pexels

Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου επειδή το σώμα μπορεί να την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Αυτό το απαραίτητο, λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, βοηθά να διατηρούνται τα οστά υγιή, προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων και ωφελεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η βιταμίνη D συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη, καθώς έρευνες έχουν δείξει, ότι άτομα με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

 Βιταμίνη D: Η πολύτιμη βιταμίνη για τη σωματική και ψυχική υγεία μας Pexels

Μια σειρά από μελέτες, δείχνουν επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με την επιλόχεια κατάθλιψη – έναν τύπο κατάθλιψης που εμφανίζεται μέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες, μετά τον τοκετό.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι διάφορες ομάδες ανθρώπων παρουσιάζουν βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης, αφού ξεκινήσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Lamberts - Osteoguard 90tbas
PHARMAGOODS

Lamberts - Osteoguard 90tbas

Το Osteoguard αποτελεί μια ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα της Lamberts η οποία παρέχει Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνες D και K και Boron. Η επιλογή των μικροθρεπτικών συστατικών και της ποσότητας τους έγινε βάσει των ιδιοτήτων τους στον οστικό μεταβολισμό καθώς, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες D & K, συμβάλλουν στην διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών.
27,55€ 22,04€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι δύο ξεχωριστές καταστάσεις, η καθεμία με τα δικά της συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα μιας ή και των δύο παθήσεων, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας..

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να εμφανίσετε:

 • πόνους στα κόκαλα
 • κόπωση ή υπνηλία
 • αδυναμία και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • συντριπτικά συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και αδυναμίας
 • αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία
 • απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε
 • λήθαργος
 • υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους
 • απώλεια της όρεξης
 • προβλήματα συγκέντρωσης
 • αμνησία
 • απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος
 • πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη
 • σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής και η ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στο ηλιακό φως είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο συνιστώμενος χρόνος της έκθεσης στον ήλιο, εξαρτάται από το κλίμα, την ώρα της ημέρας και την εποχή του χρόνου. Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να παράγουν βιταμίνη D πιο γρήγορα από τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

Vitamin_D3_1000_IU_Softgels.jpg
PHARM24.GR

Nature's Plus Vitamin D3 1000IU

Η Nature's Plus Vitamin D3 περιέχει βιταμίνη D, η οποία ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Είναι η μόνη από τις βιταμίνες που παράγεται στον οργανισμό, και πιο συγκεκριμένα, στο δέρμα με την επίδραση του ηλιακού φωτός και της υπεριώδους ακτινοβολίας.
29,25€ 18,13€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Διατροφή

Δεν είναι πολλά τα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή σας, βάζοντας στην διατροφή σας περισσότερες τις παρακάτω εξαιρετικές φυσικές πηγές βιταμίνης D:

 • σολομός
 • σκουμπρί
 • μουρουνέλαιο
 • τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά

Εάν ακολουθείτε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, υπάρχει πιθανότητα να μην λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Οι vegan πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν: Εμπλουτισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης, χυμοί φρούτων και προϊόντα δημητριακών, μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D.

Παχυσαρκία

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των ατόμων με υψηλός δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Σε σύγκριση με άτομα με μέτριο βάρος, τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να χρειαστεί να απορροφήσουν περισσότερη βιταμίνη D για να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D σας. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D σε υψηλή δόση για την αντιμετώπιση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Ηλικία

Η ηλικία μπορεί να συμβάλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην παραγωγή βιταμίνης D. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες τείνουν επίσης να περιορίζουν τον χρόνο τους στον ήλιο και μπορεί να ακολουθούν, διατροφή με χαμηλές ποσότητες βιταμίνης D.

889838.jpg
TOFARMAKEIOMOU.GR

Vitamin D3 4000iu 60vcaps

Η Βιταμίνη D3 4000IU veg.caps παρέχει βιταμίνη D3, μια βιταμίνη με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, ειδικά όταν απαντώνται στην ενεργό μορφή (χοληκασιφερόλη). Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η βιταμίνη D3 σε μορφή χοληκαλσιφερόλης είναι η πιο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μορφή βιταμίνης D.
27,04€ 16,22€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ