ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βερίκοκο: 6 καλοί λόγοι να τρως καθημερινά αυτό το ζουμερό φρούτο

Unsplash

Από μικρή, είχα μία τάση να μπερδεύω τα φρούτα που μοιάζουν εξωτερικά. Βερίκοκα, μούσμουλα, κορόμηλα. Ακόμα και τώρα δεν είμαι πολύ σίγουρη για το ποιο είναι ποιο, μέχρι που τα βάζω στο στόμα μου. Τα βερίκοκα είναι με διαφορά τα αγαπημένα μου για έναν βασικό λόγο. Γιατί η γεύση τους σε κάνει να σκέφτεσαι καλοκαίρι, θάλασσα και τζιτζίκια.

Αφού έχουμε την τύχη να βρίσκουμε τα βερίκοκα σε αφθονία στη χώρα μας, (μην ξεχνάς και την αποξηραμένη εκδοχή τους), σου δίνουμε 6 πολύ καλούς λόγους για να τα έχεις στο ψυγείο σου και να τα τρως σε μορφή σνακ. Κάθε μέρα.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Η βασική πηγή φυτικών ινών είναι τα φρούτα και λαχανικά. Είτε είναι φρέσκα, είτε αποξηραμένα, τα βερίκοκα είναι πλούσια σε ρετινόλη, η οποία διαλύεται εύκολα στο σώμα. Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και καθαρίζουν συχνά τα έντερα. Και τόσο καιρό τρώγαμε μόνο ακτινίδια για αυτόν τον σκοπό.

Γερή καρδιά

To βερίκοκο μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και έτσι προστατεύουν την καρδιά. Ταυτόχρονα ενισχύεται η καλή χοληστερίνη, ενώ το κάλιο εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού. Ένα με δύο βερίκοκα ή μία χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα.

Νεανικό δέρμα

Ο συνδυασμός των βιταμινών A και C και των φυτικών θρεπτικών στοιχείων, εξασφαλίζουν καλό δέρμα. Επιπλέον, με τόσα αντιοξειδωτικά στα βερίκοκα, επιβραδύνεται το γήρας. Ας πάω στο ψυγείο.

Ελάχιστες θερμίδες

Καταρχάς, επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Κατά δεύτερον, αποτελεί το ιδανικό σνακ και το συστήνουν οι διαιτολόγοι γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά σε χορταίνει.

Δυνατά κόκαλα

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία και ανάπτυξη των οστών και τα βερίκοκα περιέχουν μπόλικο από αυτό.

Συνολική θρεπτική αξία

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Τμήμα Γεωργίας, 100 γραμμάρια από βερίκοκα σου δίνουν 48 θερμίδες, 1,4 γραμ. πρωτεΐνη, 0,4 γραμ. λίπος, 11,1 γραμ. υδατάνθρακα, 2 γραμ. φυτικές ίνες και 9 γραμμάρια ζάχαρη. Και φυσικά μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Σκέτα και δροσερά, σε γιαούρτι αλλά και κομμένα μέσα σε σαλάτα.