ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Veganuary: 5 καλοί λόγοι για να γίνεις vegan για έναν μήνα

Pexels

Ο Ιανουάριος είναι για πολλούς ο ιδανικός μήνας για να ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα διατροφής, με σκοπό την αποτοξίνωση. 2 από τα πιο δημοφιλή παγκόσμια κινήματα που ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση είναι το Dry January και το Veganuary.

Κι ενώ το Dry January, μας καλεί να εγκαταλείψουμε το αλκοόλ, στο Veganuary ο στόχος είναι να ακολουθήσουμε μία vegan διατροφή για έναν μήνα. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 5 από τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορείς να κερδίσεις, αν γίνεις vegan για έναν μήνα.

Veganuary για μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Κόβοντας το κρέας, τα ψάρια και τα ζωικά προϊόντα, θα πρέπει αναπόφευκτα να αυξήσεις την πρόσληψη άλλων τροφών. Στην περίπτωση μιας vegan διατροφής, μιλάμε για τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τροφές που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η vegan διατροφή, φαίνεται να είναι πλουσιότερη σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C και E. Να θυμάσαι ωστόσο, ότι δεν είναι όλες οι vegan δίαιτες ίδιες. Είναι απαραίτητο να επιλέγεις ολόκληρα εμπλουτισμένα τρόφιμα, για να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βασικών λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12, νιασίνης, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), βιταμίνης D, ασβεστίου, ιωδίου, σεληνίου ή ψευδαργύρου.

Το Veganuary μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Πολλές μελέτες, υποδηλώνουν ότι οι vegans, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και έχουν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ). Το πιο ενδιαφέρον, είναι ότι αρκετές μελέτες, αναφέρουν ότι οι δίαιτες vegan είναι πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους, σε σχέση με άλλες.  Αυτό κυρίως συμβαίνει καθώς καταναλώνοντας vegan τρόφιμα, μειώνεις την πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Vegan διατροφή για χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου

Οι vegans τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Κατά πάσα πιθανότητα, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων εξασφαλίζει χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και με την πάροδο του χρόνου, η ευαισθησία στην ινσουλίνη θα αυξηθεί (κάτι που είναι καλό).

 

 

 

.

Η vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σχετικές μελέτες αναφέρουν ότι οι vegans έχουν ως και 75% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να έχουν έως και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Οι δίαιτες vegan είναι αποτελεσματικές στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της LDL (κακής) χοληστερόλης και των επιπέδων ολικής χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, καθώς η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 46%.

Πες ναι στο Veganuary αν αντιμετωπίζεις αρθρίτιδα

Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα μιας vegan διατροφής, είναι μια θετική επίδραση σε άτομα με διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, προβιοτικά και φυτικές ίνες της vegan διατροφής, μια πιθανή αλλαγή στην εντερική χλωρίδα και η έλλειψη ορισμένων τροφών, μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα οφέλη. Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν επίσης, ότι μια vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως ο πόνος, το πρήξιμο των αρθρώσεων και η πρωινή δυσκαμψία.

Ένα μεγάλο ΝΑΙ στο Veganuary από εμάς!