ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν κόβεις το αλκοόλ

iStock

To dry January (στεγνός Ιανουάριος), είναι μια δημοφιλής συνήθεια αποτοξίνωσης. Για πολλούς, είναι μια καθιερωμένη παύση, η οποία προκύπτει κυρίως λόγω της ανάγκης για αποχή από το αλκοόλ, ιδιαίτερα μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου, όπου τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Πώς επηρεάζει όμως το σώμα η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ;

Ενώ υπάρχουν προφανή οφέλη που σχετίζονται με τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και ηπατικής νόσου αργότερα στη ζωή, ο «στεγνός Ιανουάριος» μπορεί επίσης να έχει κι άλλες θετικές επιδράσεις στην συνολική σου υγεία.

Ένα ευχάριστο διάλειμμα για το συκώτι σου

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν κόβεις το αλκοόλ Pexels

Η δουλειά του συκωτιού, είναι να φιλτράρει τις τοξίνες. Και το αλκοόλ είναι τοξικό για τα κύτταρα σου. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (τουλάχιστον 15 ποτά για τους άνδρες και 8 ή περισσότερα για τις γυναίκες την εβδομάδα ) μπορεί να επηρεάσει το συκώτι και να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ, κίρρωση και άλλα προβλήματα. Τα καλά νέα: Το συκώτι σου μπορεί να επουλωθεί, ακόμη και να αναγεννηθεί, αν περιορίσεις ή κόψεις το αλκοόλ.

Λιγότερο αλκοόλ για να χάσεις βάρος

Ένα ποτήρι μπύρα έχει περίπου 150 θερμίδες και ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 120. Εκτός από αυτές τις κυρίως κενές θερμίδες, το αλκοόλ αυξάνει την όρεξή σου. Σε κάνει επίσης πιο παρορμητική και λιγότερη ικανή να αντισταθείς σε διατροφικούς πειρασμούς. Έτσι, όταν μένεις μακριά από το αλκοόλ, η ζυγαριά σου μπορεί κάλλιστα να πάρει την κατηφόρα.

Υγιές και λαμπερό δέρμα

Μέσα σε λίγες μέρες αποχής από αλκοολούχα ποτά, θα νιώθεις το δέρμα σου πιο ενυδατωμένο. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, δηλαδή προκαλεί περισσότερη ούρηση, που με τη σειρά της σε αφυδατώνει. Επίσης, ελαττώνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφά περισσότερο νερό. Τέλος, αν πατήσεις φρένο στα αλκοολούχα, δερματικές παθήσεις όπως η ακμή ή το έκζεμα, μπορεί να βελτιωθούν.

Η σεξουαλική σου ζωή μπορεί να βελτιωθεί

Λίγο αλκοόλ μπορεί να ξυπνήσει την πιο σέξι πλευρά σου. Αλλά οτιδήποτε περισσότερο από ένα ποτό περίπου την ημέρα, έχει στην πραγματικότητά, το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικά αν μιλάμε για κατάχρηση ή εθισμό. Οι άνδρες μπορεί να έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια στύση. Η σεξουαλική ορμή των γυναικών μπορεί να μειωθεί και να αντιμετωπίσουν κολπική ξηρότητα. Μείωσε το ποτό και παρατήρησε τις διαφορές στην σεξουαλική σου ζωή.

Λιγότερο αλκοόλ για όνειρα γλυκά

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία στην αρχή. Αλλά μόλις πέσεις σε ύπνο, μπορεί να γίνει η αιτία που θα σε ξυπνήσει επανειλημμένα τη νύχτα. Επιπλέον, διαταράσσει το σημαντικό στάδιο REM του ύπνου και μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να διακόψεις τον ύπνο σου για να πας τουαλέτα ή για να πιείς νερό. Προσπάθησε να αποφύγεις την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ειδικά αργά το απόγευμα και το βράδυ, για πιο ξεκούραστο ύπνο.