ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βατόμουρα: 5 λόγοι να τιμήσεις το καλοκαιρινό φρούτο από τις διακοπές στο χωριό

Unsplash

Δεν ξέρω ποια είναι η δική σου σχέση με τα βατόμουρα, αλλά εγώ τα έχω σταθερά συνδεδεμένα με το καλοκαίρι στο χωριό. Τα μαζεύαμε, τα πλέναμε και τα τρώγαμε τα απογεύματα.

Ξέρεις βέβαια ότι στην κατηγορία των μούρων υπάγονται και τα μύρτιλλα, τα σμέουρα και οι φράουλες, αλλά θα μιλήσουμε άλλη φορά για αυτά. Τα βατόμουρα και τα μαύρα μούρα φυτρώνουν σε πολλές περιοχές, το καλοκαίρι είναι η εποχή τους και χαρίζουν τεράστια οφέλη στην υγεία σου.

Γεμάτα αντιοξειδωτικά τα βατόμουρα

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σου. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις. Μία χούφτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Φουλ στις φυτικές ίνες

Αν θέλεις ένα έντερο που να λειτουργεί ρολόι, φάε βατόμουρα. Ξεκίνα με 25-30 γραμμάρια την ημέρα διότι ένα φλιτζάνι περιλαμβάνει 8 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Καλά για τα οστά

Τα βατόμουρα περιλαμβάνουν βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Πρόκειται για μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που φτιάχνει πρωτεΐνη για γερά κόκαλα. Αν έχεις ανεπάρκεια, θα μελανιάζεις εύκολα και ίσως έχεις βαριά ροή στην περίοδο. Για πάμε να μαζέψουμε βατόμουρα.

Μαγνήσιο και κάλιο στα βατόμουρα

Ένα φλιτζάνι έχει το μισό κάλιο μίας μπανάνας και 29 mg μαγνήσιο. Χρειάζεσαι και τα δύο στοιχεία για να έχεις ενέργεια, δυνατό μυικό σύστημα, και ισορροπία στα επίπεδα νατρίου στο σώμα.

Και καλή καρδιά

Κυριολεκτικά. Σύμφωνα με έρευνα, η συχνή κατανάλωσή τους είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν είχαν μειωμένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, ειδικότερα εκείνοι που είχαν υψηλή πίεση.