ΥΓΕΙΑ

Βαριέσαι φριχτά τις δουλειές του σπιτιού; Το βασικό όφελος στην υγεία που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις

Unsplash

Άλλη μία αρχή εβδομάδας με σφουγγάρισμα, πλυντήρια, σιδέρωμα και αλλαγή σεντονιών. Θέλεις απλώς να ξαπλώσεις στον καναπέ και να κοιτάς το ταβάνι.

Αντικειμενικά, είναι λίγοι οι άνθρωποι που λατρεύουν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και νιώθουν ότι μόνο έτσι αποφορτίζονται. Ίσως όμως ξέρουν κάτι περισσότερο από εσένα που βλέπεις τον κουβά για το σφουγγάρισμα και κοιτάς αμέσως αλλού. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για να μην αναβάλεις τις δουλειές ούτε μία ημέρα. Και δεν αφορά μόνο τη βρώμα και τη δυσωδία.

Η έρευνα για την υγεία και τις δουλειές του σπιτιού

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Geriatrics, το σκούπισμα και η οργάνωση της ντουλάπας δίνουν ένα έξτρα boost στον εγκέφαλό σου. Μελετήθηκαν 66 ενήλικες μεγάλης ηλικίας, η κατάσταση της υγείας τους, η δομή του εγκεφάλου αλλά και οι δουλειές που κάνουν στο σπίτι. Το συμπέρασμα είναι απλό και κατανοητό. Εκείνοι που δεν ανέβαλαν όλα αυτά που είχαν να κάνουν μέσα στο σπίτι, παρουσίαζαν περισσότερη πυκνότητα στον ιππόκαμπο και στον πρόσθιο λοβό, περιοχές που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και τη γνώση. Επομένως, σιδερώνεις και γίνεσαι πιο έξυπνη.

Τα πολλαπλά οφέλη που κερδίζεις

Εκτός από τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, ανακουφίζεσαι από το άγχος γιατί επικεντρώνεσαι στο εδώ και τώρα, νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης και κινείσαι περισσότερο σωματικά, που είναι πολύ σημαντικό, σε περίπτωση που βαριέσαι τη γυμναστική.

Ο τρόπος να συμπαθήσεις τις δουλειές του σπιτιού

Ξέρω ότι δεν είναι και η καλύτερή σου (εκτός αν είσαι η Μόνικα Γκέλερ), αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να βρεις ένα κίνητρο σε ό,τι κάνεις. Πριν πιάσεις την ηλεκτρική σκούπα, βάλε μουσική δυνατά. Δεν χρειάζεται να κάνεις γενική καθαριότητα, σαν τη μαμά σου. Μοίρασε τις δουλειές μέσα στην εβδομάδα και κάνε μόνο ένα μισάωρο (το πολύ) την ημέρα. Και εννοείται ότι ζητάμε βοήθεια από τον σύντροφο ή συγκάτοικο.