ΥΓΕΙΑ

Β12: Η πολύτιμη βιταμίνη και τα απίστευτα οφέλη της στην υγεία μας

Η Β12 είναι μία από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες για την σωματική, πνευματική και ψυχική μας υγεία. Η βιταμίνη Β12, που ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος.

Η σημασία της Β12 στην υγεία μας

Β12: Η πολύτιμη βιταμίνη και τα απίστευτα οφέλη της στην υγεία Pexels

Πρόκειται για μια απαραίτητη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά δεν μπορεί να παράγει. Η Β12 εντοπίζεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά επίσης προστίθεται σε ορισμένα τρόφιμα και διατίθεται ως από του στόματος συμπλήρωμα ή ένεση.

Η βιταμίνη Β12 παίζει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στην υγεία μας. Υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA. Μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό με εντυπωσιακούς τρόπους, όπως ενισχύοντας την ενέργεια, βελτιώνοντας τη μνήμη και βοηθώντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) είναι 2,4 mcg, αν και είναι υψηλότερη για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 8 οφέλη της βιταμίνης Β12 για την υγεία.

Βοηθά στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην πρόληψη της αναιμίας

Η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 προκαλούν μείωση του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων και εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξή τους.

Τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι μικρά και στρογγυλά. Γίνονται μεγαλύτερα και οβάλ, σε περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Λόγω αυτού του μεγαλύτερου και ακανόνιστου σχήματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον μυελό των οστών στην κυκλοφορία του αίματος με τον κατάλληλο ρυθμό, προκαλώντας μεγαλοβλαστική αναιμία.

Όταν είστε αναιμικοί, το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στα ζωτικά σας όργανα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση και αδυναμία.

Μπορεί να αποτρέψει σοβαρές γενετικές ανωμαλίες

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ενός εμβρύου απαιτούν επαρκή επίπεδα Β12 από τη μητέρα για να αναπτυχθούν σωστά.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Επιπλέον, η μητρική ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβάλει σε πρόωρο τοκετό ή αποβολή.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών και να αποτρέψει την οστεοπόρωση

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτής της βιταμίνης, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών.

Σχετική μελέτη, έδειξε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, είχαν επίσης χαμηλότερη από την κανονική οστική πυκνότητα. Τα οστά με μειωμένη μεταλλική πυκνότητα μπορεί να γίνουν ευαίσθητα και εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β12 και της κακής υγείας των οστών, ειδικά στις γυναίκες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια των ματιών που επηρεάζει κυρίως την κεντρική όραση.

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτής της βιταμίνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα, μπορούν να μειώσουν την ομοκυστεΐνη.

Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 5.000 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων Β12, μαζί με φολικό οξύ και βιταμίνη Β6, μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

 

Health Aid Vitamin B12 1000μg
PHARMAGOODS

Health Aid Vitamin B12 1000μg

Η Βιταμίνη Β12 της HealthAid είναι αναγκαία για τον σχηματισμό και την ανανέωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη σωστή διαχείρηση των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών από τον οργανισ...
25,50€ 17,85€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η επίδραση της βιταμίνης Β12 στη διάθεση δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, παίζει ζωτικό ρόλο στη σύνθεση και το μεταβολισμό της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διάθεσής μας. Επομένως, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτική διάθεση.

Μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων Β12 για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μελέτη σε άτομα με κατάθλιψη και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν αντικαταθλιπτικά και βιταμίνη Β12 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βελτίωση, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο αντικαταθλιπτικά.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και αυξημένη πιθανότητα ανάκαμψης από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD).

Αν και τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της κατάθλιψης σε άτομα με ανεπάρκεια, η έρευνα δεν δείχνει επί του παρόντος ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα Β12.

f7fijk.jpg
PHARM24.GR

Eviol Vitamin B12 1000μg 30soft.caps

Το συμπλήρωμα διατροφής Eviol Vitamin B12 παρέχει στον οργανισμό 1000μg βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνης), μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος, συμπαράγοντας στη σύνθεση του DNA και στον μεταβολισμό λιπαρών οξέων και αμινοξέων και ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης, όπως επίσης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.
8,49€ 7,65€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Τα οφέλη της B12 για τον εγκέφαλο

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με την απώλεια μνήμης, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει ρόλο στην πρόληψη της ατροφίας του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο και συχνά σχετίζεται με απώλεια μνήμης ή άνοια.

Μελέτη σε άτομα με άνοια πρώιμου σταδίου έδειξε ότι ένας συνδυασμός βιταμίνης Β12 και συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιβράδυνε την εγκεφαλική εκφύλιση. Ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, συμβάλλουν στην κακή απόδοση μνήμης.

Lanes Βιταμίνη Β12 Ταμπλέτες
HONDOS CENTER

Lanes Βιταμίνη Β12 Ταμπλέτες

Συμπλήρωμα διατροφής με Βιταμίνη Β12 σε μορφή υπογλώσσιων δισκίων για καλύτερη απορρόφηση και γρήγορη δράση.
6,49€ 4,87€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Β12 για extra ενέργεια

Όλες οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Αν και από μόνες τους δεν παρέχουν απαραίτητα ενέργεια στον οργανισμό μας. Εάν αντιμετωπίζετε έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη, η ​​λήψη ενός συμπληρώματος ή η αύξηση της πρόσληψης πιθανότατα θα βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας. Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ανεπάρκειας, είναι η κόπωση ή η έλλειψη ενέργειας.

B12 για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

Δεδομένου του ρόλου της στην παραγωγή κυττάρων, αυτή η βιταμίνη ενισχύει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Τα χαμηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα δερματολογικά συμπτώματα, όπως υπερμελάγχρωση, αποχρωματισμός των νυχιών, αλλαγές στα μαλλιά, λεύκη και γωνιακή χειλίτιδα (φλεγμονή στις γωνίες του στόματος).

Τα συμπληρώματα βελτιώνουν τα δερματολογικά συμπτώματα σε άτομα με ανεπάρκεια. Ωστόσο, εάν τρέφεστε καλά και δεν έχετε έλλειψη αυτής της βιταμίνης, η λήψη ενός συμπληρώματος είναι απίθανο να βοηθήσει.