ΥΓΕΙΑ

Τρίζεις τα δόντια σου; 6 ασκήσεις για να φύγει όλη ή ένταση. Τις εγκρίνουν και οι οδοντίατροι

Unsplash

Τρίζεις τα δόντια σου και νιώθεις ένα «τράβηγμα», μία ένταση. Όλο σου το άγχος συγκεντρώνεται στο σαγόνι και δεν ξέρεις πώς να το ξεφορτωθείς.

Εφόσον το σαγόνι είναι ο πιο δυνατός μυς που έχεις (χωρίς αυτόν δεν θα έτρωγες και δεν θα μιλούσες), είναι σημαντικό να τον προσέχεις (κι ας μην είναι οι κοιλιακοί σου) για να μην νιώθεις δυσάρεστα όλη μέρα (και νύχτα). Ρίξε λοιπόν μια ματιά στις ασκήσεις που ακολουθούν, που λειτουργούν και ως πρόληψη, και πες αντίο στην ένταση και τη δυσφορία.

Άνοιγμα στόματος

Βάλε ένα ή δύο δάχτυλα κάτω από το σαγόνι σου ακριβώς και άνοιξε πολύ το στόμα πιέζοντας προς τα κάτω. Έπειτα μείνε έτσι 3-6 δευτερόλεπτα και κλείσε το στόμα αργά αργά.

Γλώσσα πάνω

Πάμε να κάνουμε μία άσκηση για την κίνηση του στόματος. Ακούμπησε τη γλώσσα στον ουρανίσκο, πιέζοντας όσο περισσότερο μπορείς. Ταυτόχρονα, ανοιγόκλεινε στο στόμα αλλά σταμάτησε αν νιώσεις έστω και λίγο πόνο.

Χαμογέλα, τι σου ζητάνε; Κάνει καλό και στο σαγόνι

Αν είσαι ήδη χαρούμενη και χαμογελάς συχνά, γυμνάζεις το σαγόνι σου και δεν το ξέρεις. Χαμογέλα όσο πιο πλατιά μπορείς, άνοιξε και κλείσε το στόμα. Απλά κάνε το όταν είσαι μόνη σου, γιατί μπορεί να τρομάξεις τα παιδιά στο δωμάτιο.

Τράβα με τα δάχτυλα

Με τα δάχτυλά σου, κατέβασε όσο μπορείς το στόμα σου προς τα κάτω για να ανοίξει στο μάξιμουμ. Με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιείς τους μύες στην περιοχή και ξεκουράζεις το σαγόνι.

Μασάζ με αιθέριο έλαιο (όχι μόνο στο σαγόνι)

Ρίξε 3 με 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο στις παλάμες σου και τρίψε καλά. Βάλε τα χέρια σε στάση προσευχής μπροστά από το στόμα και τη μύτη και άνοιξε τα χέρια έτσι ώστε να φτάσουν μέχρι τα αυτιά και μετά προς τα κάτω στον λαιμό. Επανάλαβε 4 φορές και πέρασε τα χέρια σου και από το μέτωπο για να έχεις ένα full face μασάζ.