ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 λόγοι- τουλάχιστον- που η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σε αφορά

iStock

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται για να μας υπενθυμίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις γύρω από την πείνα, την επισιτιστική ασφάλεια και την αναμφισβήτητη σημασία της σωστής διατροφής.

Ιστορία και σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής

Αυτή η ειδική ημέρα χρησιμεύει ως ένα κάλεσμα για συλλογική δράση κατά της πείνας και την προώθηση της σωστής διατροφής. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης του να υπάρχει από όλους πρόσβαση σε θρεπτικά γεύματα. Αρχικά καθιερώθηκε για να τιμήσει την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ το 1945. Από τότε μέχρι σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πείνα, τον υποσιτισμό, τη βιωσιμότητα και την παραγωγή τροφίμων. Έχει αναπτυχθεί ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών, οι οποίες σχετίζονται με τα συστήματα τροφίμων και τη διατροφή.

Ο κρίσιμος ρόλος του νερού το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2023

«Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήνετε κανέναν πίσω», είναι το κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, το οποίο υπογραμμίζει το πιεστικό ζήτημα του ρόλου του νερού στη διατήρηση της ζωής και στην εξασφάλιση των πηγών τροφής μας. Το νερό είναι, πράγματι, η πηγή ζωής του πλανήτη μας και είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με την ικανότητά μας να παράγουμε και να έχουμε πρόσβαση σε τρόφιμα. Το φετινό κεντρικό θέμα λοιπόν επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της σοφής διαχείρισης αυτού του πολύτιμου πόρου, ειδικά ενόψει προκλήσεων όπως η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και η απειλή της κλιματικής αλλαγής, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση στο νερό.

 7 λόγοι που η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2023  σε αφορά

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2023 χρησιμεύει λοιπόν ως μια σημαντική υπενθύμιση της συλλογικής μας ευθύνης να αντιμετωπίσουμε τα πιεστικά ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας. Το φετινό θέμα εφιστά την προσοχή στον κρίσιμο ρόλο του νερού στη ζωή μας, για τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και, τελικά, την επιβίωσή μας. Τώρα, ας εστιάσουμε την προσοχή μας στον ζωτικό ρόλο του νερού στην υγεία και την ευημερία μας. Συχνά υποτιμούμε πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση για τη συνολική ποιότητα ζωής μας. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις 7 επιτακτικούς λόγους, για τους οποίους το νερό είναι ένα απόλυτα αναγκαίο και πολύτιμο αγαθό.

1. Το νερό φροντίζει για την ενυδάτωση του οργανισμού

Για να παραμείνουμε σωστά ενυδατωμένοι, το σώμα μας χρειάζεται νερό. Ακόμη και μια μικρή απώλεια νερού του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ μια μεγάλη απώλεια νερού μπορεί να είναι απειλήσει ακόμα και τη ζωή μας. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να εκδηλωθεί ως εξάντληση, απώλεια συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα. Το σώμα μας διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα, που ρυθμίζει και εξισορροπεί τα επίπεδα του νερού. Όταν η πρόσληψη νερού μειώνεται, ο υποθάλαμος δίνει σήμα στην υπόφυση να απελευθερώσει την ADH, μια ορμόνη που ωθεί τα νεφρά να συγκρατούν νερό, με αποτέλεσμα τα ούρα να είναι πιο σκούρα. Αντίθετα, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει την περίσσεια.

2. Βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το νερό διαλύει βιταμίνες και μέταλλα, διευκολύνοντας την μεταφορά και την αποτελεσματική απορρόφησή τους σε όλο το σώμα.

3. Υποστηρίζει την πέψη

Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της στοματικής υγείας προλαμβάνοντας μολύνσεις. Η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σάλιου, με αποτέλεσμα την ξηροστομία.

4. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Το νερό είναι καθοριστικό για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας εντός των φυσιολογικών ορίων. Κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού, ιδρώνουμε για να δροσιστούμε, κάτι που απαιτεί να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος.

5. Ενισχύει τη λίπανση αρθρώσεων και ιστών

Η επαρκής πρόσληψη νερού διασφαλίζει ότι οι αρθρώσεις και οι ιστοί μας παραμένουν καλά λιπασμένοι, κάνοντας τις κινήσεις μας ομαλές και άνετες.

6. Βοηθά στην αποβολή τοξινών

Το νερό χρησιμεύει ως το κύριο μέσο του σώματος για την αποβολή των άχρηστων υλικών μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων, ενεργώντας ως το απόλυτο ρόφημα αποτοξίνωσης.

7. Ενισχύει τη διαχείριση βάρους

Επιστημονικά στοιχεία υπογραμμίζουν τον ρόλο του νερού στη διαχείριση του βάρους. Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους.