ΥΓΕΙΑ

Τόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι για να είσαι υγιής. Η επιστήμη μίλησε

Unsplash

Κάποιοι από εμάς λατρεύουμε τον ύπνο και έχουμε μία σχεδόν ερωτική σχέση μαζί του. Ίσως να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν θα πουν όχι σε έναν σύντομο υπνάκο, τα μεσημέρια του Σαββάτου. Όποια όμως και αν είναι η σχέση σου με τον ύπνο, αποτελεί ένα βασικό και ζωτικό κομμάτι της υγείας μας.

Αν συμπεριλάβεις και την επίδραση της αϋπνίας στην αποδοτικότητα στη δουλειά αλλά και στη διάθεσή σου, νιώθεις μία πίεση που έρχεται απ’έξω και σου ψιθυρίζει στο αυτί «Πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ». Υπάρχει όμως μία απάντηση που να ισχύει για όλους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ύπνου κάθε ηλικίας; Όπως φαίνεται, υπάρχει.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το National Sleep Foundation τα τελευταία δύο χρόνια, 18 ειδικοί ύπνου μας δίνουν οδηγίες για το πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ώστε να είμαστε υγιείς. Υπάρχει ένα εύρος 2-3 ωρών ώστε να δείξουν ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση. Κάποιοι ενήλικες χρειάζονται 7 και κάποιοι 9 ώρες. Αλλά ναι, ο μέσος όρος είναι στις 8 ώρες την ημέρα. Δεν είναι μύθος τελικά.

Ο ιδανικός μέσος όρος ύπνου

Αν υπολογίσουμε το ηλικιακό γκρουπ 18-64 ετών, μιλάμε για 7-9 ώρες ύπνου. Οι ειδικοί κατέληξαν εκεί επειδή θεωρούν ότι τόσες ώρες χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλος για να λάβουν τον βαθύ ύπνο και τον REM ύπνο (και όλες τις φάσεις τους). Ενώ λοιπόν κάποιοι είναι απόλυτα εντάξει με τις 7 ώρες, άλλοι χρειάζονται περίπου 10 για να μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, όσοι ισχυρίζονται ότι νιώθουν μια χαρά με τις 5 ή 6 ώρες ύπνου, η πραγματικότητα είναι ότι τον στερούνται σε σοβαρό επίπεδο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Ακόμα και αν τα προβλήματα που προκύψουν δεν είναι άμεσα ορατά, προστίθενται με τα χρόνια και μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα θέματα υγείας.

Ο Δρ. Matthew Walker έχει κάνει έρευνα καταλήγοντας στο ότι 6 ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν όταν δεν κοιμάσαι για 24 συνεχόμενες ώρες. Άλλη έρευνα έδειξε ότι αν χάσεις έστω και 16 λεπτά ύπνου, χάνεις σημαντικά τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή σου.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι, ανάλογα με την ηλικία σου

Νεογέννητα (0-3 μηνών): 4-17 ώρες
Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες
Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες
Προσχολική ηλικία (3-5 ετών): 10-13 ώρες
6-13 ετών: 9-11 ώρες
Έφηβοι: 8-10 ώρες
Νέοι ενήλικες (18-25 ετών): 7-9 ώρες
Ενήλικες (26-64 ετών): 7-9 ώρες
65 ετών και άνω: 7-8 ώρες