ΥΓΕΙΑ

Μήπως η δουλειά σου βλάπτει σοβαρά την υγεία σου;

Unsplash.com

Ποια ακριβώς στιγμή άρχισε να θεωρείται “cool” το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με τη δουλειά μας; Σίγουρα καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα του να δουλεύεις σκληρά -στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί-, όμως το να καυχιέται κανείς γι’ αυτό είναι κάπως too much. Ίσως και pathetic. Ειδικά όταν αυτό έχει αρχίσει να γίνεται επιβλαβές για την υγεία σου.

Τα ποσοστά των ανθρώπων που δηλώνουν ότι νιώθουν στρεσαρισμένοι στη δουλειά τους είναι τεράστια -8 στους 10 Αμερικανούς, δεν το λες και λίγο. Κι εδώ ερχόμαστε να σου κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Στην περίπτωση που το στρες γίνει συνώνυμο του «δεν βαριέσαι μωρέ έτσι είναι η ζωή/ η κρίση μας έφτασε εδώ», τότε οι κίνδυνοι είναι σοβαροί. Ημικρανίες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές. Πάρε μία βαθιά ανάσα. Στην κυριολεξία.

Γόνος με 4 γράμματα

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε χρυσοί κληρονόμοι. Αυτό σημαίνει πως όντως πρέπει να δουλεύουμε αρκετά για να καλύπτουμε τις προσωπικές μας ανάγκες. Δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι θα βάλουμε την υγεία μας σε κίνδυνο για να τα καταφέρουμε. Κράτα αυτό ως δεδομένο και προσπάθησε να εντοπίσεις τι από τα παρακάτω κάνεις σε καθημερινή βάση. Και τι όχι. Η σχέση με το αφεντικό σου δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να τινάξει την μπάνκα -του στρες- στον αέρα.

Κάθεσαι στο γραφείο όλη την ημέρα

Εάν εργάζεσαι μπροστά σ’ έναν υπολογιστή έχεις σίγουρα ένα κοινό με τους συναδέλφους σου ανά τον κόσμο. Ότι κάθεσαι όλη την ημέρα και μάλιστα για μεγάλες περιόδους. Ακόμα κι αν το να κάθεσαι δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το να καπνίζεις, η καθιστική ζωή ή το να βρίσκεσαι στην ίδια στάση για πολλές ώρες, δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Τα καλά νέα; Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις από τη δουλειά στο γραφείο με το να παραμένεις δραστήρια τις ώρες που δεν εργάζεσαι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επιστρέψεις σπίτι και το μόνο που θα θέλεις να κάνεις είναι να βουλιάξεις στον καναπέ σου, σκέψου το λίγο καλύτερα και φόρα τα αθλητικά σου.

«Βάλε αφύπνιση στο ρολόι ή στο κινητό σου κάθε μία ώρα για να σου θυμίζει να σηκώνεσαι και να περπατάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Jennifer Caudle, Οστεοπαθητικός του Rowan University School of Osteopathic Medicine. Επίσης, σου προτείνει ακόμα ένα tip. Να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε μεγαλύτερη απόσταση από το γραφείο και να στέκεσαι όρθια όταν μιλάς στο τηλέφωνο ή όταν περιμένεις να βγει η φωτοτυπία. Θα σε βοηθήσει και το να κινείς ελαφρά τα πόδια σου την ώρα που κάθεσαι, αφού αυτό θα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Βιάζεσαι να τελειώσεις το μεσημεριανό σου -ή το κάνεις εντελώς skip

Πότε ακριβώς πείσαμε τους εαυτούς μας ότι δεν αξίζουμε αυτά τα 30 λεπτά για να φάμε το μεσημεριανό μας; Σίγουρα το να είσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή την ώρα που τρως δεν είναι και η πιο χαλαρή διαδικασία. Και τώρα ας μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Με το να παραλείπεις το μεσημεριανό σου γεύμα σε συχνή βάση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τσιμπάς όλη μέρα ή να τρως πολύ περισσότερο το βράδυ. Να θυμάσαι ότι όσο πιο συχνά τρως, τόσο πιο εύκολο είναι να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε εγρήγορση.

Είσαι υπερωήρωας (υπερωρία + ήρωας)

Αka λες “I Do” κάθε φορά που πρέπει κάποιος να κάνει υπερωρία. Σίγουρα κανείς δεν θα πει εύκολα «όχι» σε λίγα χρήματα παραπάνω στο τέλος του μήνα. Και σίγουρα για αρχή θα το απολαύσεις. Για αρχή. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα συχνά διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο και ότι δεν ξεκουράζονται αρκετά. Στην περίπτωση που πιστεύεις ότι το να δουλεύεις περισσότερο σε κάνει να γίνεσαι πιο παραγωγικός, θα σου πούμε ότι τα στοιχεία δείχνουν άλλα. Όπως για παράδειγμα ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και τη συγκέντρωσή σου.

Απαντάς σε e-mail πριν κοιμηθείς

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μία εποχή που μας βοηθά να είμαστε «συνδεδεμένοι» πάντα και παντού. Και μπορεί αυτό να μας κρατά σε εγρήγορση κάθε λεπτό της ημέρας, όμως αυτό δεν είναι πάντα καλό. Το να απαντάς στα emails σου λίγο πριν πας στο κρεβάτι δείχνει ότι συνεχίζεις να σκέφτεσαι τη δουλειά, ακόμα κι αν έχεις φύγει από το γραφείο εδώ και ώρες. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι ότι μπορεί να χάσεις κάτι σημαντικό αν δεν είσαι συνδεδεμένη όλο το 24ωρο, αλλά είναι και απόλυτα ξεκάθαρο ότι το email με θέμα «ποιος θα φέρει τα cupcakes στο meeting της Παρασκευής» μπορεί να περιμένει μέχρι το πρωί. Αν τώρα η θέση σου δεν σου αφήνει περιθώρια για αναπάντητες κλήσεις παντού, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις μία συμφωνία με τον εαυτό σου. Να μην απαντάς σε μηνύματα και emails για δύο ώρες πριν ξαπλώσεις.

Δεν μιλάς κατά τη διάρκεια των meetings

Σίγουρα οι εντάσεις και οι τσακωμοί στον χώρο εργασίας δεν είναι το καλύτερό μας, όμως το να μην μιλάς για ζητήματα που μπορεί να σε επηρεάζουν αρνητικά είναι απαγορευτικό. Κι αν αυτό που θέλεις είναι να πάρεις το βραβείο του «εργαζόμενου του μήνα» το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κρατάς τον θυμό και την ένταση μέσα σου. Και αυτό μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ -τόσο στη δουλειά, όσο και στην υγεία σου.

Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης; Να εκφράσεις όσα σε απασχολούν με ηρεμία και επαγγελματισμό. Ένας πραγματικός leader θα εκτιμήσει τις ιδέες σου ακόμα κι αν δεν συμφωνεί απόλυτα. Μην ξεχνάς πως τα meetings γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.