ΥΓΕΙΑ

Το βότανο που βοηθά την πέψη και ανεβάζει τη διάθεση

Unsplash

Κάθε βότανο σου δίνει και διαφορετικά οφέλη. Κι ενώ είσαι απόλυτα εξοικειωμένη με τον βασιλικό, τον δυόσμο και τη λουίζα, μήπως αγνοείς εκείνο που κάνει θαύματα στον οργανισμό σου;

Η μέντα δεν είναι μόνο τέλεια για μάσημα σε τσίχλα ή σε οδοντόκρεμα. Αποτελείται από 13-24 διαφορετικά είδη, φυτρώνει άνετα στο μπαλκόνι και σου δίνει απίστευτα οφέλη. Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά.

Βοηθά την πέψη

Δεν μασάμε φύλλα μέντας μετά το φαγητό επειδή βελτιώνει την αναπνοή (αλλά ναι, και για αυτό). Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά στη διαδικασία της πέψης και ανακουφίζει ένα ταραγμένο στομάχι. Δοκίμασε να εντάξεις τη μέντα στη μαγειρική σου.

Το βότανο που βελτιώνει τη διάθεση

Ακόμα και η μυρωδιά μπορεί να μειώσει αισθητά το άγχος ή τα αισθήματα μελαγχολίας. Αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που σε ενημερώνουν ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις.

Καλύτερη αθλητική επίδοση

Μία έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μέντας αύξησε την αθλητική επίδοση των συμμετεχόντων. Σε βοηθά να αναπνέεις καλύτερα (άρα πιο σωστά) και έχεις περισσότερη αντοχή.

Οι τρόποι να φας μέντα

Όπως προείπα, δεν χρειάζεται να μασάς τσίχλα ή σκέτα φύλλα μέντας. Μπορείς να φτιάξεις ένα τσάι μέντας, να τη βάλεις σε συνταγές με σοκολάτα, να την τρίψεις σε καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι και φέτα ή να την απολαύσεις ως γεύση σε παγωτό. Συνεπώς, η μέντα μπορεί να μπει στην καθημερινότητά σου με πολλούς τρόπους. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.