ΣΧΕΣΕΙΣ

Κι όμως το στήθος σου μπορεί να έχει οργασμό

PEXELS

Αν η πρώτη αντίδραση σου στον τίτλο ήταν: «Πλάκα κάνεις» να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη. Ο οργασμός στήθους ή οργασμός της θηλής, κυκλοφορεί σαν αστικός μύθους ανάμεσα σε παρέες γυναικών και ανδρών, ωστόσο είναι ένας πραγματικότατος τρόπος σεξουαλικής κορύφωσης, που μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται και από εκκρίσεις.

Στήθος και οργασμός

Κι όμως το στήθος σου μπορεί να έχει οργασμό και να εκκρίνει υγρά PEXELS

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Science of Relationships, η διέγερση της θηλής ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου, γνωστή ως γεννητικός αισθητικός φλοιός. Αυτή είναι η ίδια περιοχή του εγκεφάλου η οποία ενεργοποιείται και από τη διέγερση της κλειτορίδας, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών, φαίνεται ότι επεξεργάζονται τα ερεθίσματα από το στήθος και τη θηλή και εκείνα από τη διέγερση των γεννητικών τους οργάνων, με τον ίδιο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της κορύφωσης, το στήθος μπορεί να εκκρίνει μάλιστα υγρό. Γεγονός που μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι και μπορεί και είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί.

Τι εκκρίνει το στήθος λοιπόν;

Όλα εξαρτώνται από το αν είσαι έγκυος, αν θηλάζεις ή τίποτα από αυτά τα δύο. Εάν ΔΕΝ είσαι έγκυος, ούτε θηλάζεις, τότε το στήθος μπορεί να παράγει ένα αραιό, θολό, υπόλευκο ή διαυγές, κολλώδες υγρό. Αιτία για αυτές τις εκκρίσεις είναι η επαφή-ερεθισμός από τα ρούχα ή η σεξουαλική διέγερση. Η ποσότητα αυτού του υγρού είναι τόσο μικρή που ο/η σύντροφός σου μπορεί να μην το παρατηρήσει καν. Οι ειδικοί ωστόσο ενώ υποστηρίζουν πως συνήθως αυτές οι εκκρίσεις δεν είναι μητρικό γάλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τις γυναίκες στις οποίες η διέγερση της θηλής είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Μπορείς να προκαλέσεις γαλουχία ακόμα κι αν δεν έχεις μείνεις ποτέ έγκυος», δηλώνει χαρακτηριστικά η σύμβουλος θηλασμού Jacqueline Kincer, μιλώντας στο Romper.

Εάν οι εκκρίσεις σχετίζονται με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, την «ορμόνη της ηρεμίας», συνήθως απελευθερώνονται και από τις 2 θηλές.

«Αν έχεις εκκρίσεις μόνο από τη μία θηλή, είναι συνήθως σημάδι ιατρικού προβλήματος και θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό, καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποια μόλυνση ή καρκίνο του μαστού. Ειδικά αν παρατηρήσεις οτιδήποτε ασυνήθιστο στο στήθος σου, όπως ένα νέο εξόγκωμα ή περίεργη υφή» υπογραμμίζει η Kincer.

Εκκρίσεις στήθους κατά τη διάρκεια του οργασμού στις θηλάζουσες

Κι όμως το στήθος σου μπορεί να έχει οργασμό και να εκκρίνει υγρά PEXELS

Aν θηλάζεις ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Η ίδια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση του γάλακτος απελευθερώνεται επίσης όταν βρίσκεστε σε οργασμό, πράγμα που σημαίνει ότι εάν θηλάζεις, το σώμα σου, μπορεί εύκολα να μπερδέψει τις δύο εμπειρίες. Η ωκυτοκίνη, είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το ανακλαστικό καθόδου του μητρικού γάλακτος όπως επίσης για τον οργασμό και τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Όταν μια γυναίκα θηλάζει και κάνει σεξ, μπορεί ο οργανισμός της αντανακλαστικά να «εκτινάξει» γάλα κατά τον οργασμό. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι που επηρεάζουν, όπως το πόσο διάστημα θηλάζεις, πόση ποσότητα γάλακτος παράγεις γενικότερα κτλ. Ωστόσο, η ειδικός εξηγεί ότι μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να περιοριστεί η διαρροή στήθους στο ελάχιστο:

«Μπορείς να αποτρέψεις αυτές τις εκκρίσεις θηλάζοντας ή αντλώντας γάλα με το θήλαστρο πριν κάνεις σεξ. Μπορείς επίσης να φοράς σουτιέν ή επιθέματα στήθους ή  απλά να ασκήσεις πίεση για 5 έως 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να σταματήσουν οι εκκρίσεις» συμβουλεύει η ίδια.

Εκκρίσεις στήθους κατά τη διάρκεια του οργασμού στις εγκύους

Τέλος, εάν είσαι έγκυος και κατά τη διάρκεια του οργασμού έχεις εκκρίσεις από το στήθος σου, δεν έχεις κανένα λόγο για να ανησυχείς. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν εκκρίσεις από πρωτόγαλα, το είδος του μητρικού γάλακτος που παράγεται κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.  Αυτό συμβαίνει καθώς το στήθος περνά από διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια προετοιμασίας για το θηλασμό.

«Εάν έχεις εκκρίσεις από πρωτόγαλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μην ανησυχείς – το σώμα σου θα συνεχίσει να παράγει περισσότερα για το μωρό σου μόλις αυτό γεννηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να «σωθεί», χωρίς να μείνει τίποτα για το μωρό σου», δηλώνει η ειδικός. Εκκρίσεις από πρωτόγαλα μπορεί να σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας (που είναι πιο συνηθισμένο), αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και, φυσικά κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Πότε να απευθυνθείς σε γιατρό

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικοί λόγοι οι οποίοι μπορεί να κάνουν τις εκκρίσεις αυτές -κατά τη διάρκεια του οργασμού ή με άλλο τρόπο- ανησυχητικές. Εάν κατά τη διάρκεια του σεξ, έχεις εκκρίσεις σημαντικής ποσότητας πρωτογάλακτος ενώ είσαι έγκυος, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Ομοίως, εάν δεν θηλάζεις ή δεν είσαι έγκυος και έχεις εκκρίσεις μόνο από το ένα στήθος, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείς το γιατρό σου για να αποκλείσεις τυχόν προβλήματα. Επίσης το αίμα στις εκκρίσεις αυτές, ακόμα κι αν θηλάζεις, δεν είναι φυσιολογικό.

Ανακεφαλαιώνοντας

Nαι το στήθος σου μπορεί να έχει οργασμό, ναι μπορεί να έχει εκκρίσεις και ναι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Και ενώ μπορείς να ακολουθήσεις τα προαναφερθέντα βήματα για να αποτρέψεις (όσο το δυνατόν περισσότερο) τις εκκρίσεις αυτές, έχεις πάντα την επιλογή να τις απολαύσεις, σαν ένα ακόμη messy κομμάτι του σεξ.