ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το παρεξηγημένο σνακ που κάνει καλό στην υγεία σου

Unsplash

Αν υπάρχει ένα σνακ που φοβάσαι να φας επειδή θεωρείς ότι είναι τίγκα στη ζάχαρη, αυτό είναι οι σταφίδες. Είναι μία λανθασμένη αντίληψη που έχουμε γενικώς για τα αποξηραμένα φρούτα. Σήμερα όμως θα καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο και θα σου δώσουμε μερικούς λόγους για να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Οι σταφίδες είναι απλά σταφύλια που έχουν αφυδατωθεί αλλά έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Η μοναδική τους διαφορά είναι ότι τα σταφύλια έχουν περισσότερο νερό. Πάμε όμως να δούμε γιατί είναι ωφέλιμο να τρως λίγες σταφίδες την ημέρα ως σνακ.

Πολλά αντιοξειδωτικά

Οι σταφίδες έχουν μπόλικα αντιοξειδωτικά, όπως συμβαίνει με τα σταφύλια. Οι πολυφαινόλες, συγκεκριμένα, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνουν τις φλεγμονές. Έχουν συνδεθεί επίσης με την πρόληψη ενάντια σε νόσους που εκφυλίζουν τον εγκέφαλο, όπως η άνοια.

Σνακ με σίδηρο για γερή καρδιά

Αν είσαι χορτοφάγος και σου λείπει σίδηρος, δεν υπάρχει καλύτερο σνακ από τις σταφίδες. Αν τα συνδυάσεις με βιταμίνη C, ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό κάνει τις σταφίδες εξαιρετική επιλογή για σνακ πριν τη γυμναστική.

Ασβέστιο για γερά κόκαλα

Χρειάζεσαι το ασβέστιο για τα κόκαλα, τα δόντια αλλά και την καλή λειτουργία των μυών, για να στέλνονται εκεί τα μηνύματα που έρχονται από τον εγκέφαλο.

Πρωτεΐνη και ίνες

Χρειάζεσαι και τα δύο, και οι σταφίδες σου τα δίνουν. Δεν υπάρχει λόγος να τις επιλέξεις μόνο αν είσαι χορτοφάγος. Είναι ένα καλό bonus στη διατροφή σου. Απλώς μην το παρακάνεις με την ποσότητα λόγω της συγκέντρωσης των σακχάρων. Μία χούφα αρκεί.