ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μόνο φρούτο που πρέπει να τρως το χειμώνα

Pexels

Mπορεί ο χειμώνας να μην είναι η εποχή που θα σε εμπνεύσει τόσο για να φας ένα φρούτο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός σου δεν θα σε ευγνωμονεί, αν φροντίζεις να καταναλώνεις τακτικά φρούτα. Κι αν πρέπει να διαλέξεις έστω ένα χειμωνιάτικο φρούτο, το ρόδι, σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή σου.

Τα ρόδια περιγράφονταν από την αρχαιότητα ως ιερός καρπός που πρόσφερε αφθονία και γονιμότητα. Ιδιότητες που ίσως τους προσδίδονταν λόγω του υψηλού διατροφικού τους προφίλ. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 10 κορυφαία οφέλη που χαρίζουν τα ρόδια στον οργανισμό σου.

Τα ρόδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά

Ρόδι: Το μόνο φρούτο που χρειάζεται να τρως το χειμώνα Pexels

Χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα ρόδια είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός του χειμώνα. Ένα μέτριο ρόδι έχει:

  • Θερμίδες: 234
  • Πρωτεΐνη: 4,7 γρ.
  • Λίπη: 3,3 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 52 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 11,3 γρ.
  • Βιταμίνη C: 32% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
  • Φολικό οξύ: 27% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΠ
  • Φώσφορος: 8% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 13% της ΣΗΠ

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός από βλάβες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι υψηλές ποσότητες ελεύθερων ριζών μπορεί να είναι επιβλαβείς και να συμβάλλουν σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες. Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις, συμβάλλοντας θετικά στην γενική υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Μπορούν να προλάβουν τη χρόνια φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής που σχετίζεται με αυτές τις χρόνιες παθήσεις.

Τα ρόδια ενισχύουν την υγεία καρδιάς

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι φρούτα πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις, όπως τα ρόδια, μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση χυμού ροδιού μείωσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πόνου στο στήθος, καθώς και ορισμένους βιοδείκτες που υποδηλώνουν προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού

Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ροδιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Επιπλέον, μελέτες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της συγκέντρωσης ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο αίμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες

Οι ενώσεις του ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, μπορεί να προστατεύουν τη στοματική υγεία μειώνοντας την ανάπτυξη μικροβίων που μπορούν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή και την τερηδόνα.

Μπορεί να βελτιώσoυν την αντοχή σου στην άσκηση

Οι πολυφαινόλες στο συγκεκριμένο φρούτο, μπορεί να αυξήσουν την αντοχή στην σωματική άσκηση. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού, βελτίωσε την απόδοση ασκούμενων. Άλλη έρευνα, έχει βρει ότι τα συμπληρώματα ροδιού μπορεί να βελτιώσουν τόσο την αντοχή όσο και την αποκατάσταση των μυών.

 

 

 

Προστατεύουν τον εγκέφαλο

Τα ρόδια περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία όπως είδαμε, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας την λειτουργικότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα ρόδια θωρακίζουν την υγεία πεπτικού συστήματος

Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας. Έρευνα διαπίστωσε ότι το ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και υποστηρίζει ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες πεπτικές παθήσεις.