ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 φρούτα του χειμώνα για να μπουστάρεις τον οργανισμό σου

Pexels

Μπορεί ο χειμώνας να μην είναι η κατεξοχήν εποχή που θα σε κάνει να λαχταρήσεις ένα φρουτάκι, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός σου παύει να τα χρειάζεται, ακριβώς όπως το καλοκαίρι.

Όταν πλησιάζει ο χειμώνας, μπορεί να τρως πιο συχνά κουνουπίδι, μπρόκολο και άλλα θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα. Αλλά μην ξεχνάς τα φρούτα. Ακόμα και τον χειμώνα, έχουμε στη διάθεσή μας μια τεράστια ποικιλία φρούτων, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

6 φρούτα του χειμώνα για να μπουστάρεις τον οργανισ Pexels

1 .Αχλάδια για φυτικές ίνες

Ένα αχλάδι παρέχει 5,58 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας το μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες προσλαμβάνεις, τόσο αυξάνεις τον πληθυσμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού σου. Επιπλέον, οι ινώδεις τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορούν ανεξάρτητα να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς βάρους. Οι φυτικές ίνες προάγουν τον κορεσμό, που μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής, σημειώνει το Cliveland Clinic.

2. Κράνμπερι για την προστασία της καρδιάς

Τα κράνμπερι δεν δίνουν μόνο χρώμα στα γιορτινά τραπέζια, αλλά τα κάνουν και πιο θρεπτικά. Τα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και στον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, με 14 mg ανά φλιτζάνι.

3. Πορτοκάλια για μια υψηλή δόση βιταμίνης C

Ένα πορτοκάλι περιέχει σχεδόν 82 mg βιταμίνης C, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή της βιταμίνης. Γενικά προτίμησε ολόκληρο το φρούτο και όχι το χυμό πορτοκαλιού, η κατανάλωση του οποίου δεν σου εξασφαλίζει φυτικές ίνες. Ένα πορτοκάλι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με 3,7g, οπότε δεν θα θέλεις να τις χάσεις από τη διατροφή σου. Εάν δεν είσαι fan των πορτοκαλιών, δοκίμασε τα μανταρίνια ή τις κλημεντίνες.

4. Γκρέιπφρουτ για τις πιθανές του ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Το γκρέιπφρουτ είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή βιταμίνης C – το μισό από ένα ωμό γκρέιπφρουτ Φλόριντα περιέχει 43,7 mg, σύμφωνα με το USDA. Το γκρέιπφρουτ περιέχει επίσης λυκοπένιο, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, κυρίως του προστάτη, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

5. Ρόδι για βιταμίνη Κ

Τα ρόδια είναι αναμφισβήτητα από τα πιο θρεπτικά φρούτα του χειμώνα. Ένα φλιτζάνι από αυτό το γιορτινό κόκκινο φρούτο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (7 g) και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C (17,8 mg). Επιπλέον, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, με 28,7 mcg σε ένα φλιτζάνι. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος και προάγει τα υγιή οστά στο σώμα. Τα ρόδια είναι επίσης πολύτιμα για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προάγουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και την υγεία του δέρματος.

6.  Ακτινίδιο για μια εκπληκτική πηγή βιταμίνης C

Ένα ακτινίδιο περιέχει 56 mg βιταμίνης C, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική πηγή βιταμίνης. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις την απαραίτητη βιταμίνη C μέσα στη μέρα σου, τροφοδοτώντας να το ανοσοποιητικό σου. Το ακτινίδιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, με 30,2 mcg ανά φρούτο.