ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μόνο λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα 

Pexels

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ(CDC) το έχουν χρίσει το «πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο» υπενθυμίζοντας σε όλους πόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικό μπορεί να είναι. Ο λόγος για το νεροκάρδαμο.

Για να μάθεις ακόμη περισσότερα για το νεροκάρδαμο και το τί ακριβώς μπορεί να κάνει αυτό το λαχανικό για το σώμα και την υγεία σου, συνέχισε να διαβάζεις.

Το νεροκάρδαμο έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Νεροκάρδαμo: 6 οφέλη που χαρίζει το λαχανικό superfood Pexels

Όταν ψιλοκόβεις λίγο νεροκάρδαμο για τη σαλάτα, τα smoothies ή τα σάντουίτς σου, ενισχύεις τον οργανισμό σου με ισχυρές ενώσεις, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του νεροκάρδαμου είναι ότι είναι η καλύτερη πηγή μιας ένωσης που ονομάζεται ισοθειοκυανικό φαιναιθυλεστέρα (PEITC). Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με επιδράσεις, όπως η μείωση της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ

Λαχανικά όπως το λάχανο ή το μπρόκολο, είναι γνωστά για την πλούσια περιεκτικότητά τους περισσότερη βιταμίνη Κ αλλά το νεροκάρδαμο, είναι ένα άλλο λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι νεροκάρδαμο έχει περίπου 85μg βιταμίνης Κ και η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τους ενήλικες είναι περίπου 120μg. Τι κάνει όμως η βιταμίνη Κ; Πρόκειται για μια θρεπτική ουσία που βοηθά το σώμα να πήξει το αίμα. Η βιταμίνη Κ είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Το νεροκάρδαμο κάνει καλό στην καρδιά

Το νεροκάρδαμο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Είναι απαλλαγμένο από κορεσμένα λιπαρά και έχει ασήμαντη ποσότητα αλατιού,  δύο από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να ελέγχουμε, όταν επιλέγουμε τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία με τη σειρά τους βοηθάνε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Φροντίζει επίσης την υγεία των ματιών

Το κάρδαμο περιέχει ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ένα θέμα που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή. Αυτό το λαχανικό μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία των ματιών, καθώς αποτελεί φυσική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients αναφέρει ότι φυτικές ενώσεις όπως αυτές, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συγκεκριμένα βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή, γι’ αυτό και συνδέονται με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Το νεροκάρδαμο υποστηρίζει την υγεία των οστών

Προκειμένου να φροντίζεις την υγεία των οστών σου καθώς μεγαλώνεις, είναι σημαντικό να λαμβάνεις μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, μέσω όλων των τύπων τροφών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νεροκάρδαμο μπορεί να είναι το ιδανικό λαχανικό για αυτόν τον σκοπό, παρέχοντας στον οργανισμό απαραίτητα μέταλλα. Ενώ το ασβέστιο είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την επιρροή του στην υγεία των οστών, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Κ και το κάλιο που συγκεντρώνονται στο νεροκάρδαμο, διαδραματίζουν επίσης σημαντικούς ρόλους.

Περιέχει ενώσεις που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου

Μαζί με όλα τα παραπάνω αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης ενώσεις που συνδέονται με την προστασία από τον καρκίνο. Η έρευνα δείχνει ότι το νεροκάρδαμο, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν προστατευτική δράση έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προάγοντας την εξάλειψή τους. Επίσης τα αντιοξειδωτικά και άλλες φυτοχημικές ουσίες στο νεροκάρδαμο, συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.