ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κορυφαίο λαχανικό για αποτοξίνωση και σούπερ απόδοση

pexels

Είναι γνωστά για τη γήινη γεύση, το χαρακτηριστικό τους χρώμα και το άρωμά τους, ενώ πολλοί τα αποκαλούν υπερτροφή λόγω του πλούσιου διατροφικού τους προφίλ. Ο λόγος φυσικά για τα παντζάρια.

Εκτός από το να φέρνουν χρώμα στο πιάτο μας, τα παντζάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι νόστιμα και εύκολα να τα προστεθούν στη διατροφή μας, καθώς μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 σημαντικούς λόγους, που θα σε πείσουν.

Παντζάρια Pexels

Πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες

Τα παντζάρια διαθέτουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά υψηλή σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, περιέχουν λίγο από σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων έχει:

 • Θερμίδες: 44
 • Πρωτεΐνη: 1,7 γραμμάρια
 • Λίπος: 0,2 γρ
 • Υδατάνθρακες: 10 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
 • Φολικό οξύ: 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
 • Μαγγάνιο: 14% της ΣΗΠ
 • Χαλκός: 8% της ΣΗΠ
 • Κάλιο: 7% της ΣΗΠ
 • Μαγνήσιο: 6% της ΣΗΠ
 • Βιταμίνη C: 4% της ΣΗΠ
 • Βιταμίνη Β6: 4% της ΣΗΠ
 • Σίδηρος: 4% της ΣΗΠ

Τα παντζάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν επίσης καλή ποσότητα μαγγανίου, το οποίο εμπλέκεται στον σχηματισμό των οστών, στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στη λειτουργία του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, ένα σημαντικό ορυκτό που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών.

Διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα

Τα παντζάρια έχουν μελετηθεί εκτενώς για την ικανότητά τους να μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Τα παντζάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος το οποίο με τη σειρά του επίσης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, έχε κατά νου ότι η επίδραση των παντζαριών στην αρτηριακή πίεση είναι μόνο προσωρινή. Ως εκ τούτου, πρέπει να τα καταναλώνεις τακτικά για να απολαμβάνεις τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα.

Τα παντζάρια βελτιώνουν την αθλητική απόδοση

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα διαιτητικά νιτρικά άλατα όπως αυτά που βρίσκονται στα παντζάρια μπορεί να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα φαίνεται να επηρεάζουν τη φυσική απόδοση βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο χυμός παντζαριών θα μπορούσε να ενισχύσει την αντοχή, ενισχύοντας την καρδιοαναπνευστική απόδοση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα νιτρικών στο αίμα κορυφώνονται εντός 2-3 ωρών από την κατανάλωση τεύτλων ή του χυμού τους. Επομένως, είναι καλύτερο να τα καταναλώνεις μερικές ώρες πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα για να μεγιστοποιήσεις τα πιθανά οφέλη τους.

Τα παντζάρια καταπολεμούν τη φλεγμονή

Τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλαΐνες, οι οποίες διαθέτουν μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει πολλές πτυχές της υγείας, όπως η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η ηπατική νόσος και ο καρκίνος. Ο χυμός και το εκχύλισμα παντζαριού έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή των νεφρών.

Bελτιώνουν την πεπτική υγεία

Ένα φλιτζάνι παντζάρι περιέχει 3,4 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τα μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες παρακάμπτουν την πέψη και ταξιδεύουν στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτούν φιλικά βακτήρια του εντέρου. Αυτό μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να αποτρέπει πεπτικές καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBS) και η εκκολπωματίτιδα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.