ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το «υγρό λαχανικό» που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Pexels

Πριν από δεκαετίες, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι η κατανάλωση καφέ ήταν επιβλαβής για την υγεία. Αλλά ο καφές εκανε μια αξιοσημείωτη ανατροπή. Σειρά μελετών διαπίστωσε ότι η απόλαυση ενός ή 2 φλιτζανιών καφέ καθημερινά – είτε με καφεΐνη είτε χωρίς καφεΐνη – μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ότι όσοι πίνουν καφέ είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Πολλές μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν 3 έως 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σε σύγκριση με άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου καφέ. Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη μειώνεται περίπου κατά 6% για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεις καθημερινά, χωρίς να υπερβείς τα 6 φλιτζάνια. Πολλές από τις μελέτες για τον καφέ και την υγεία, συνοδεύονται από μια σημαντική προειδοποίηση. Συνήθως είναι μεγάλες μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δείχνουν συσχετίσεις και  όχι αιτία και αποτέλεσμα.

Γιατί ο καφές απέκτησε κακή φήμη

Το «υγρό λαχανικό» που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη Pexels

Οι ειδικοί λένε ότι ο καφές είναι κάτι περισσότερο από μία απλή επιλογή ροφήματος καφεΐνης. Έχει εκατοντάδες άλλες ενώσεις που μπορούν να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό μας. Βραχυπρόθεσμα, όταν πίνεις τακτικά καφέ, η καφεΐνη που περιέχει, ενεργοποιεί την απόκριση μάχης ή φυγής. Γεγονός το οποίο διεγείρει υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης, αυξημένη αρτηριακή πίεση και επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές, είναι γιατί οι επιστήμονες πίστευαν πριν από δεκαετίες ότι η κατανάλωση καφέ ήταν γενικά επιβλαβής. Εκείνη την εποχή, αυτό που ήταν περισσότερο διαδεδομένο, ήταν αυτές οι δοκιμές όπου δίνεις στους ανθρώπους μόνο καφέ ή απλώς καφεΐνη και τους εξετάζεις μέσα στις επόμενες ώρες, βλέποντας αυτές τις σαφείς επιζήμιες συνέπειες.

Είναι ο καφές «υγρό λαχανικό»;

Όμως, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε καταναλώνει καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν καταναλώνεις καφέ σταθερά, δημιουργείς μια ανοχή στα διεγερτικά του αποτελέσματα. Η νευρική, δυσάρεστη και φαινομενικά επιζήμια φυσιολογική απόκριση γίνεται λιγότερο έντονη.

Την ίδια στιγμή, οι άλλες ιδιότητες του καφέ αρχίζουν να κάνουν τα μαγικά τους. Ο καφές είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών, ενώσεις που συναντάμε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα φυτά που είναι γνωστό ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου τη διπλάσια συγκέντρωση πολυφαινολών που περιέχονται σε ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει επίσης φυτικές ίνες – έως και 1,8 γραμμάρια, ή περίπου τη μισή ποσότητα που θα βρεις σε μια μερίδα μπρόκολο.

Ο καφές από πολλές απόψεις μοιάζει με ένα «υγρό λαχανικό», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ισχυρό συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Μία από τις πιο ισχυρές και άφθονες πολυφαινόλες στον καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το χλωρογενικό οξύ και άλλες πολυφαινόλες, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην επισκευή και την προστασία των κυττάρων και του DNA τους.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται σε όργανα σε όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα στο ήπαρ και στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η συνηθισμένη κατανάλωση καφέ πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, επειδή βοηθά στην πρόληψη της επιδείνωσης της λειτουργίας του ήπατος και των βήτα κυττάρων.

Αποφύγετε την υπερβολή σε ένα καλό πράγμα

Ενώ υπάρχουν σαφή οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ, δεν αρκούν για να προτείνουν ότι κάθε ενήλικας πρέπει να αρχίσει να τον καταναλώνει ή να αυξήσει τον αριθμό των φλιτζανιών μέσα στην ημέρα. Ο καφές έχει σίγουρα τα αρνητικά του.

Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεις, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να επιδεινώσει το άγχος και να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία και άλλες παρενέργειες. Η κατανάλωση περισσότερων από 2 φλιτζανιών την ημέρα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών σε έγκυες γυναίκες.

Για αυτούς τους λόγους, οι υγειονομικές αρχές γενικά συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερο από περίπου 400 mg καφεΐνης ημερησίως, που ισοδυναμεί με 4 ή 5 φλιτζάνια. Συμπτωματικά, μελέτες δείχνουν ότι 2 έως 5 φλιτζάνια ημερησίως είναι το εύρος στο οποίο οι άνθρωποι, είναι πιο πιθανό να δουν οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό για μερικούς ανθρώπους. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τη μείωση του καφέ εάν υπάρχει διαταραχή ύπνου, καρδιακά προβλήματα ή γλαύκωμα. Εάν τώρα δεν είσαι coffee lover, δεν χρειάζεται να πιεστείς. Αλλά αν ανήκεις σε εκείνους, που τον απολαμβάνουν καθημερινά, τότε μπορείς να είσαι υπερήφανη για την αγαπημένη σου συνήθεια, καθώς κάνει πολλά περισσότερα εκτός από το να σου χαρίζει ενέργεια.