ΣΧΕΣΕΙΣ

Πόσο διαρκεί τελικά το «τέλειο» φιλί;

iStock

«Φίλησέ με και θα δεις πόσο σημαντική είμαι» γράφει σε ένα από τα ποιήματά της η Sylvia Plath.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι το φιλί μπορεί να παίζει ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης ενός πιθανού συντρόφου. Αυτό συμβαίνει επειδή μας φέρνει αρκετά κοντά σε έναν πιθανό σύντροφο, ώστε να αξιολογήσουμε ασυνείδητα τη συμβατότητα μέσω των αισθήσεών μας. Το οσφρητικό μας σύστημα μπορεί να εντοπίσει φερομόνες όταν βρισκόμαστε από κοντά με έναν πιθανό εραστή. Κάποιες έρευνες μάλιστα, δείχνουν ότι ορισμένες φερομόνες μπορεί να παίζουν ρόλο στον καθορισμό του πόσο ελκυστικό βρίσκουμε έναν πιθανό σύντροφο. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιδανική διάρκεια, μέσα στην οποία όλα αυτά είναι πιθανά να συμβούν;

Η ιδανική διάρκεια και μέρος

Χάρη λοιπόν σε μια σχετική έρευνα της βρετανικής εφαρμογής γνωριμιών Match, πλέον γνωρίζουμε την ακριβή διάρκεια που πρέπει να έχει ένα φιλί, για να χαρακτηριστεί «τέλειο». Και ειλικρινά, είναι πιθανώς πιο λίγο απ’ όσο μπορεί να νομίζεις. Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.000 single άνδρες και γυναίκες, η ιδανική διάρκεια φτάνει περίπου τα 10 δευτερόλεπτα. Παράλληλα στην ίδια έρευνα οι συμμετέχοντες εκτός από ποσοτικές λεπτομέρειες, έδωσαν και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, απάντησαν και στο πού προτιμάνε να τους φιλάνε. Εκτός από την προφανή απάντηση (τα χείλη ντε), ένα εντυπωσιακό 67% των γυναικών και το 74% των ανδρών συμφώνησαν ότι το δεύτερο αγαπημένο τους μέρος για να φιληθούν, είναι στον λαιμό.

Ένα κακό πρώτο φιλί φέρνει το τέλος πριν την αρχή;

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των single συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένα κακό, πρώτο φιλί δεν είναι αρκετό για να κρίνει το μέλλον και την πορεία μιας σχέσης. Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μόνο το 30% θα απογοητευόταν πλήρως μετά από μια κακή πρώτη επίδοση.

Με τα μάτια κλειστά ή ανοιχτά;

Αν δεν κλείνεις τα μάτια σου όταν φιλάς, πρέπει να σε προειδοποιήσουμε για κάτι: Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πιστέψουν ότι είσαι κατά συρροή δολοφόνος. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πάνω σε αυτή την άποψη. Απλώς πολλοί είναι εκείνοι που το βρίσκουν ανατριχιαστικό.

Ευτυχώς, το 75% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι, όντως, κλείνουν τα μάτια τους όταν φιλιούνται. Αλλά αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι μόνο το 53% των ανδρών απάντησε το ίδιο. Το άλλο 47% φαίνεται ότι φιλιούνται με τα μάτια ανοιχτά. Λοιπόν, τώρα που ξέρεις τι χρειάζεται το «τέλειο» φιλί, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτε. Αν κάποιος σου πει ότι δεν φιλάς καλά, τότε πιθανότατα είναι επειδή είναι serial killer που φιλάει με τα μάτια ανοιχτά.