ΥΓΕΙΑ

Το έξτρα πρόβλημα υγείας που προκαλεί η κακή στάση σώματος (και δεν είχες ιδέα)

Unsplash

Όποιος έχει πάντα λάθος στάση σώματος, είτε επειδή δουλεύει από το σπίτι, είτε επειδή απλώς ξεχνά πώς είναι η σωστή στάση, να σηκώσει το χέρι του. Κι εγώ μέσα σε αυτούς.

Η καραντίνα μας έκανε όλους να μοιάζουμε με γαλλικά κλειδιά. Μία δούλευες ανάσκελα στον καναπέ, μία καθόσουν σκυφτή στο πάτωμα και, για αλλαγή, ξάπλωνες στο κρεβάτι με τον υπολογιστή να σου καίει τα μπούτια. Πολλοί από εμάς, επιλέγαμε την κακή στάση σώματος από πριν. Μόνιμα σκυμμένοι στο γραφείο, με την καρέκλα και την οθόνη λάθος ρυθμισμένες.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η κακή στάση σώματος

Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τα δόντια σου, ξέρεις ότι μία πιθανή αιτία είναι το ακούσιο τρίξιμο την ώρα που κοιμάσαι. Η οδοντίατρος Nammy Patel αναφέρει όμως ότι η κακή στάση σώματος συνδέεται με τα προβλήματα στα δόντια. «Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οφείλεται στη διαταραχή TMK, που συνήθως πηγαίνει χέρι χέρι με το πώς κάθεσαι».

Τι είναι η διαταραχή TMJ;

Πρόκειται για τη διαταραχή temporomandibular joint disorder. Είναι ένα πρόβλημα με τον σύνδεσμο που ενώνει το σαγόνι με τα κροταφικά οστά του κρανίου. Ενώνεται επίσης με τον τον λαιμό και τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όταν δεν υπάρχει λοιπόν σωστή σύνδεση με το σαγόνι, προκύπτουν οι πονόδοντοι, οι πονοκέφαλοι και οι περίεργοι ήχοι «σπασίματος» όταν ανοίγεις το στόμα σου.

«Σκέψου το έτσι. Το σώμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζονται τα οστά με τους συνδέσμους. Αν έχεις κακή στάση σώματος, δεν υπάρχει ευθυγράμμιση και τα προβλήματα γίνονται ντόμινο», εξηγεί η ειδικός και τώρα κάνεις τη σύνδεση στο μυαλό σου. Μήπως τρίζεις πιο συχνά τα δόντια σου επειδή σε πήρε πάλι ο ύπνος στον καναπέ και ξύπνησες εντελώς στραβά; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν έχεις κάποιο θέμα με τα δόντια σου, καλό είναι να κάθεσαι σωστά και να μην επιβαρύνεις τη σπονδυλική σου στήλη.