ΥΓΕΙΑ

5 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα δόντια σου

Unsplash

Πλένεις τα δόντια σου ανελλιπώς, αφού ξυπνήσεις και πριν κοιμηθείς, σωστά; Επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο 1-2 φορές τον χρόνο για να κάνεις τον καθαρισμό και τα σφραγισματάκια σου.Τι; όχι; Ακολουθείς μία συγκεκριμένη ρουτίνα στοματικής υγιεινής και καμαρώνεις ότι τα κάνεις όλα καλά. Για ξανασκέψου το.

Τα παραπάνω δεν αρκούν, ούτε αποτελούν τις προϋποθέσεις για μια υποδειγματική στοματική υγιεινή. Συνήθως γίνονται λαθάκια στη φροντίδα και εντοπίζονται παραλείψεις που κρατούν τα δόντια σου μακριά από την ιδανική τους κατάσταση. Όπως:

Δεν χρησιμοποιείς ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Για να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα σε μία συμβατική και μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, κάνε τη σύγκριση ανάμεσα στην κλασική σκούπα και σε μία ηλεκτρική. Ποια καθαρίζει καλύτερα; Ρητορική ερώτηση προφανώς. Ειδικά αν έχεις ουλίτιδα ή έλλειψη τεχνικής ή βιάζεσαι, μία μαλακή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι απαραίτητη. Φτάνει εκεί που δεν φτάνεις εσύ, με σωστό κι εύκολο τρόπο.

Δεν κάνεις νήμα ανάμεσα τα δόντια/αγνοείς το μεσοδόντιο βουρτσάκι

Ο οδοντίατρος σου το λέει κάθε φορά που σε βλέπει, εσύ το παίρνεις από το φαρμακείο, το κάνεις μία, άντε δύο φορές και μετά το ξεχνάς. Το οδοντικό νήμα δεν είναι τόσο προαιρετικό όσο νομίζεις. Προστατεύει τα δόντια και τα ούλα σου και είναι απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή. Σπουδαία εναλλακτική τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Δεν καθαρίζεις τη γλώσσα σου

Το τέλος του βουρτσίσματος πρέπει ν’ ανήκει στη γλώσσα. Η κακή αναπνοή συχνά οφείλεται σε βακτήρια τα οποία πάνε και ξαπλώνουν πάνω στη γλώσσα. Βούρτσισέ τη σε βάθος και ολοκλήρωσε κάνοντας γαργάρες μ’ ένα καλό στοματικό διάλυμα.

Δεν βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου

Είναι αστείο σχεδόν το γεγονός ότι υπάρχουν ενήλικες οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να πλένουν σωστά τα δόντια τους. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να πηγαίνει πάνω κάτω κι όχι πέρα δώθε. Επίσης είναι απαραίτητες οι μαλακές αλλά επίμονες κυκλικές κινήσεις με την οδοντόβουρτσα στα ούλα.

Χρησιμοποιείς λάθος προϊόντα

Δεν θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του μήνα αν αντί για την κλασική οδοντόκρεμα σε προσφορά, αγοράσεις μία φαρμακευτική που κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά κάνει δουλίτσα. Μερικές φορές παρατηρείς πως είτε πλένεις είτε όχι τα δόντια σου η κακοσμία επιμένει. Μάλλον έχεις ευαισθησία, οπότε ειδικά σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι καλά προϊόντα. Και για το τέλος, ένα μυστικό για ακόμα πιο φρέσκο στόμα: το μασάζ με καρυδέλαιο στα ούλα είναι ένας πολύ φυσικός τρόπος να μειώσεις την πλάκα στα δόντια, την ουλίτιδα και τη ζωή των βακτηρίων. Το εφαρμόζεις συμπληρωματικά στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών σου.