ΣΧΕΣΕΙΣ

Το εμπόδιο στη σεξουαλική ζωή σου, σύμφωνα με έρευνες

Unsplash

Τι είναι αυτό που ορίζει το καλό σεξ; Ο σύντροφος, το πώς επικοινωνείς και ενίοτε οι ερωτικές αναμνήσεις από το σεξουαλικό σου παρελθόν. Ή μήπως το τελευταίο μπαίνει εμπόδιο στην ερωτική ζωή σου;

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι είναι απόλυτα υγιές να φαντασιώνεσαι το παρελθόν, είτε έχεις παρτενέρ είτε είσαι μόνη σου. Μία ανάλυση που έγινε σε 3 έρευνες στο Personality and Social Psychology Bulletin, έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαντασιώσεων από το παρελθόν και της παρούσας σεξουαλικής ικανοποίησης.

«Οι φαντασιώσεις με προηγούμενους παρτενέρ, η η νοσταλγία για το σεξ, μάλλον είναι ένα μοναδικό είδος φαντασιώσεων. Το πιθανότερο είναι ότι δίνει μία επικύρωση, όταν οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται στην τωρινή σχέση», εξηγεί η ψυχολόγος Amy Muise.

Πότε βοηθά η ερωτική νοσταλγία;

Η δεύτερη σύνδεση που έκαναν οι ερευνητές αφορά στην προσωπικότητα του ατόμου. Αν η νοσταλγία συμβαίνει σε ανθρώπους που μπορούν να εδραιώσουν μία υγιή σχέση αλλά νιώθουν άνετα και μόνοι τους, τότε μιλάμε για κάτι θετικό. «Όταν νιώθουν μοναχικά ή κοινωνικά αποσυνδεδεμένοι, η νοσταλγία τους βοηθά να έρθουν πιο κοντά με τους ανθρώπους. Έτσι και στο σεξ, αν δεν νιώσουν ικανοποίηση, θυμούνται τις παλιές εμπειρίες και νιώθουν αυτοπεποίθηση στο παρόν», επισημαίνει η Δρ. Muise.

«Από τη μία, βοηθά κάποιους ανθρώπους να κρατήσουν ψηλά την αυτοπεποίθησή τους, αλλά από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται συνέχεια το παρελθόν. Και όσο πιο συχνά το κάνουν, τόσο πιο γρήγορα εξασθενεί η ερωτική σχέση που έχουν στο παρόν. Και αυτό είναι μία ένδειξη για το ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», λέει η ειδικός.

Η σημασία της επικοινωνίας

Ό,τι και να πούμε, όσες έρευνες και αν γίνουν, όλα καταλήγουν στη δύναμη της επικοινωνίας. «Αντί να σπαταλάς όλη σου την ενέργεια σε αναμνήσεις, διοχέτευσέ την στη μεταξύ σαν επικοινωνία. Μίλα για αυτά που σε απασχολούν ή για το τι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να νιώσεις μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ίσως έχει κι ο σύντροφός σου να μοιραστεί πράγματα. Και μην ξεχνάς. Αν η παλιά σου σχέση είναι τόσο τέλεια, γιατί χωρίσατε;», ρωτά η ειδικός και πολύ καλά κάνει.

Πότε μπαίνει εμπόδιο η νοσταλγία;

Πότε ξέρεις πότε γίνεται πρόβλημα; Σύμφωνα με την ειδικό σχέσεων Laurel Steinberg, όταν φαντασιώνεσαι κυρίως τον πρώην και όχι τον νυν ή αν νιώθεις ενοχές, τότε ναι, είναι εμπόδιο. Και σου προτείνει να κάνεις focus σε αυτά που σου λείπουν και όχι στον άνθρωπο. Έτσι είναι πιο εύκολο να τα φέρεις και στην τωρινή σου σχέση και να προσπαθήσεις να βελτιώσεις αυτήν.