ΥΓΕΙΑ

Το δηλητήριο της μέλισσας, θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού;

Unsplash

Οι ασθενείς με μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, μπορεί σύντομα να βρουν θεραπεία, μέσα από μια απίθανη πηγή: Tο δηλητήριο της μέλισσας.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι το δηλητήριο της μέλισσας, σκότωσε κύτταρα για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σε λιγότερο από 60 λεπτά. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι ένας από τους πιο δύσκολους στη θεραπεία και οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε αυτό το ταπεινό συστατικό μπορεί να κρύβεται ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το δηλητήριο της μέλισσας και μια ένωση, η οποία ονομάζεται μελιτίνη, χρησιμοποιήθηκε κατά δύο τύπων καρκίνου που αντιμετωπίζονται δύσκολα: Τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και τον HER2-εμπλουτισμένο καρκίνο του μαστού.

Το δηλητήριο της μέλισσας γιατρικό για τον καρκίνο του μαστού; Unsplash

Ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, ένας από τους πλέον επιθετικούς τύπους, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Αντιπροσωπεύει το 10-15% των συνολικών περιπτώσεων.

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες χημικές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι ερευνητές υποστηρίζουν, πως λίγες είναι εκείνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για τον άνθρωπο.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές με δηλητήριο που προήλθε από μέλισσες και βομβίνους. Τα εκχυλίσματα των μελισσών βρέθηκαν να είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την Ciara Duffy, την 25χρονη διδακτορική φοιτήτρια, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση του δηλητηρίου της μέλισσας βρέθηκε να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα μέσα σε μία ώρα προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στα άλλα κύτταρα. Η τοξικότητα, ωστόσο, αυξήθηκε σε άλλα επίπεδα δοσολογίας.

Παράλληλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η μελιτίνη, το μόριο που δημιουργεί την οδυνηρή αίσθηση στο τσίμπημα της μέλισσας, υπήρξε αποτελεσματική στη διακοπή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη ουσία μάλιστα μπορεί να παραχθεί και συνθετικά.

Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι και τα δύο ήταν αποτελεσματικά κατά του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού και των καρκινικών κυττάρων του μαστού εμπλουτισμένα με HER2. Ένας τύπος δηλητηρίου συγκεκριμένα, σκότωσε το 100% των καρκινικών κυττάρων σε 60 λεπτά, χωρίς να βλάψει τα υγιή.

Παλαιότερα, επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πως το δηλητήριο της μέλισσας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες για άλλους τύπους καρκίνου, όπως το μελάνωμα.

Αν και η ανακάλυψη περιγράφεται ως «συναρπαστική» οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. «Υπάρχει αρκετός δρόμος έως ότου οι ανακαλύψεις αυτές, γίνουν κάτι που μπορεί να αλλάξει την κλινική πρακτική», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.