ΥΓΕΙΑ

Το απόλυτο μυστικό ομορφιάς κρύβεται στην κούπα του καφέ σου

Pexels

Εάν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς έναν πρωινό καφέ, σου έχουμε μερικά ευχάριστα νέα. Δεν είναι μόνο ένας νόστιμος και δυναμωτικός τρόπος για να ξυπνήσεις. Συνδέεται με έναν αυξανόμενο κατάλογο πλεονεκτημάτων για την υγεία και την ομορφία.

Επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν ότι ο καφές, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ηπατικής νόσου, πέτρας στη χολή, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Ναι, σωστά. Το ταπεινό φλιτζάνι του αγαπημένου σου ροφήματος, είναι γεμάτο με πολύτιμες ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από ασθένειες.

Ο καφές ενισχύει την υγεία του δέρματος

Καφές Pexels

Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις, ωστόσο, είναι ότι ο καφές χαρίζει επίσης οφέλη και στην επιδερμίδα σου. Οι κόκκοι του, περιέχουν καφεΐνη και πολυφαινόλες, όπως τα χλωρογενικά οξέα (CGA) που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και να προστατεύουν από τη φωτογήρανση. Η εφαρμογή υγρού καφέ στο δέρμα ή ως απολεπιστικό, που παρασκευάζεται από τα κατακάθια του, μπορεί να βοηθήσει δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή. Η κατανάλωσή του συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο βασικοκυτταρικού καρκινώματος, ενός κοινού καρκίνου του δέρματος.

Οι πιθανές παρενέργειες

Ο καφές είναι πλούσιος σε καφεΐνη η οποία, ως διεγερτικό, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

  • Ανησυχία
  • Νευρικότητα
  • Αυπνία

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτές τις επιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται να μειώσουν την κατανάλωση καφέ, να σταματήσουν εντελώς ή να στραφούν σε επιλογές χωρίς καφεΐνη.

Μερικοί άνθρωποι, μπορεί επίσης να εμφανίσουν ανεπιθύμητες πεπτικές επιδράσεις. Πρώτον, ο καφές είναι συνήθως όξινος, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να αυξήσει το γαστρικό οξύ. Επιπλέον, διεγείρει το σώμα να απελευθερώσει τις ορμόνες γαστρίνη και χολοκυστοκινίνη, οι οποίες ενεργοποιούν τις κινήσεις του εντέρου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαρση της παλινδρόμησης οξέος.

Ορισμένες μελέτες, δείχνουν επίσης ότι ενώ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους και στη διαχείριση βάρους, σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αν καταναλώνεται με κρέμα και ζάχαρη. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

 

 

 

Είναι ο καφές υγιεινός;

Ο καφές φαίνεται να παρέχει διάφορα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ενέργειας, της αύξησης της απώλειας λίπους και της προστασίας από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Για τους περισσότερους από εμάς, είναι ασφαλές να πίνουμε τον αγαπημένο μας καφέ κάθε μέρα, αλλά με μέτρο. Έτσι, η κατανάλωση περίπου τριών φλιτζανιών καθημερινά είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες.