ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το απίστευτο καλό που σου κάνει το τυρί. Πιάσε λίγο πεκορίνο

Unsplash

Say “cheese” να σε βγάλω μία φωτογραφία τώρα που θα χαρείς με τα νέα. Αν είσαι από εκείνες τις ψυχές που ακούνε «πεκορίνο», «παρμεζάνα» ή «γκοργκοντζόλα» και παθαίνουν σιελόρροια, που δεν τρώνε τα μακαρόνια χωρίς δύο κιλά τυρί τριμμένο από πάνω, αυτή η έρευνα σε αφορά προσωπικά.

Για το μέσο καλοφαγά, το τυρί είναι η απαραίτητη προσθήκη σ’ ένα τραπέζι που έχει τα βασικά. Όσο κι αν έχουν δαιμονοποιηθεί κατά καιρούς τα γαλακτοκομικά και η λακτόζη ή τα λιπαρά ενός τυροκομικού με πλήρη λιπαρά, η πιο νόστιμη λευκή/κίτρινη τροφή του κόσμου, δεν χάνει με τίποτα έδαφος. Και η απόλυτη επιβεβαίωση έρχεται, από την επιστημονική επιθεώρηση “The Lancet”, σύμφωνα με την οποία το τυρί, όπως το γάλα και το βούτυρο με όλα τους τα λιπαρά κάνουν καλό στην υγεία. Η αφαίρεσή τους από το διατροφολόγιο δεν είναι και η πιο υγιεινή και άρα έξυπνη κίνηση που μπορείς να κάνεις.

Η έρευνα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 136.384 ατόμων των τελευταίων 9 χρόνων από 21 διαφορετικές χώρες. Συνοπτικά, το συμπερασμα που βγήκε είναι πως η κατανάλωση γαλακτομικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικών, όπως 3 ποτήρια γάλα, 3 μερίδες τυρί από 15 γραμμάρια ή 3 κουταλάκια βούτυρο, ζουν καλύτερα και πιο πολύ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το πλαίσιο της διατροφής τους είναι συνολικά υγιεινό. Τι να σου κάνει το γάλα από μόνο του αν το βράδυ τρως γύρους;