ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το 2024 είναι η χρονιά του JOMO. Αντίο FOMO, δεν θα μας λείψεις

Tabitha Turner/Unsplash+

Αν το 2024 θέλεις να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις τη ψυχική υγεία σου, ξεκίνα να νιώθεις JOMO και σταμάτα να ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων. JOMO είναι η ευγενική υπενθύμιση να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με άλλους ανθρώπους. Και επιτέλους να διώξουμε το αίσθημα του FOMO, την κοινωνική φοβία ότι δεν είμαστε αρκετά cool και «στη φάση». 

 JOMO είναι μια στάση ζωής που έχει να κάνει με την εστίαση σε αυτό που αγαπάς και απολαμβάνεις. Χωρίς να ζητάς την επικύρωση των πολλών. Τι σημαίνει στην πράξη; Joy of Missing Out. Έχει να κάνει με το να είσαι παρών και να είσαι ικανοποιημένος με το πού βρίσκεσαι στη ζωή.

Δεν καίγεσαι να κλείσεις τραπέζι στο νέο εστιατόριο που πηγαίνουν όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί σου στο Instagram αλλά αράζεις στο στέκι της γειτονιάς. Δεν τρέχεις να δεις το Poor Things για να έχεις άποψη ενώ δεν σου αρέσει καν ο Γιώργος Λάνθιμος (συμβαίνει, δεν θα σε κρίνουμε). 

JOMO Unsplash

Με το FOMO, περάσαμε πολλά βράδια από τη ζωή μας να αναρωτιόμαστε μήπως οι άλλοι ζούνε καλύτερες ζωές από τις δικές μας όσο  βλέπαμε τα reels τους από τη sold-out συναυλία. Και δεν ήμασταν εκεί. Το FOMO υπήρχε πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά απλώς δεν ήταν τόσο σημαντικό μέρος της εμπειρίας μας, λέει ο Chris Barry , καθηγητής ψυχολογίας στο Washington State University στην Washington Post.

FOMO είναι η κοινωνική πίεση να βρισκόμαστε στο σωστό μέρος με τους σωστούς ανθρώπους, είτε από την αίσθηση του καθήκοντος είτε απλά γιατί νιώθουμε υποχρεωμένοι να παρευρεθούμε σε κάποια εκδήλωση για δουλειά, για οικογένεια και για φίλους.

Είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις ιστορίες τους. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την πολυπλοκότητα της ζωής τους και όλα φαίνονται τόσο υπέροχα στις ινσταγκραμικές ιστορίες  των άλλων. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα FOMO συνδέονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και περισσότερη μοναξιά

Υπάρχει βέβαια και μια σχετικά αόρατη ομάδα ανθρώπων, που έχει κοινωνική ζωή αλλά δεν θέλει να ποστάρει ούτε τα πιάτα των εστιατορίων, ούτε τα ρούχα που αγοράζει, ούτε το μανικιούρ, ούτε τα fillers που έβαλε. Αυτή εφηύρε το JOMO. Ζούνε στο σύμπαν που δεν τους αφορά (βασικά δεν τους νοιάζει) τι κάνουν οι άλλοι με τις ζωές τους και περνάνε μια χαρά στην άγνοια. Δεν μπορείς να νιώσεις  τα καλά vibes του JOMO μέχρι να σταματήσεις να τσεκάρεις τα stories των άλλων στο Instagram.

JOMO δεν σημαίνει ότι κάθεσαι μόνος στο σπίτι χωρίς κοινωνική ζωή. Σημαίνει α) ότι δεν είσαι μαϊντανός και β) δεν αναρωτιέσαι τι κάνουν οι άλλοι. Δίνει πραγματικά μεγαλύτερη έμφαση στη συνειδητή επιλογή του τι θέλεις να κάνεις, όχι σε αυτό στο οποίο αισθάνεσαι πίεση να κάνεις και να προσποιηθείς ότι περνάς καλά.

Στην πραγματικότητα, όλοι πιθανότατα βιώνουμε JOMO (και FOMO). Αυτό το πάρτι που ξέρεις ότι θα είναι όλοι, αλλά νιώθεις υποχρεωμένος να παρευρεθείς; ΑΥΤΟ. Το JOMO μάς επιτρέπει να είμαστε αυθεντικοί και αληθινοί με τον εαυτό μας.Το JOMO έχει να κάνει με το να εστιάζεις περισσότερο στην ποιότητα αυτού που κάνεις σε σχέση με την ποσότητα. 

Πώς να βάλετε περισσότερο JOMO στη ζωή σας

Το JOMO δεν έχει να κάνει με την πλήρη αποφυγή των social media ή την απομόνωση από τους άλλους. Αντίθετα, καλλιεργεί σκόπιμα περιόδους αποσύνδεσης και μοναξιάς για επαναφόρτιση κι επανεστίαση.Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ζήσει στο παρόν.

Κάνε unfollow άτομα που ενεργοποιούν το FOMO σου ή σου προκαλούν κάθε είδους αρνητικό συναίσθημα.

Από την άλλη,οι άνθρωποι που αποχώρησαν σκόπιμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υψηλότερη ψυχολογική ευημερία σε σύγκριση με εκείνους που δεν το αποφάσισαν ενεργά. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανακούφιση και χαρά όταν δεν είναι μονίμως συνδεδεμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυξάνει την παραγωγικότητα και την εστίαση. Το JOMO είναι ένα πείραμα για να τσεκάρεις πώς οι άνθρωποι αντιδρούν συναισθηματικά όταν βρίσκονται μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν δεν θέλεις να κλείσεις τα social, μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις, να θέσεις χρονικά όρια στη χρήση ορισμένων εφαρμογών και να απενεργοποιήσεις το κινητό σου δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Το 2024, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να αφιερώσεις χρόνο για να ασχοληθείς με τη ζωή σου. Νιώσε Joy of Missing Out. To 2024, δεν χρειάζεται να συγκρίνεις τη ζωή σου με άλλες και δεν υπάρχει λόγος να κολλήσεις πάλι FOMO ( Fear Of Missing Out). Μερικές φορές, το να λες «όχι» είναι το καλύτερο είδος self love.