ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως τα ίδια φαγητά κάθε μέρα

Pexels

Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά το ζεύγος Beckham τρώει εδώ και 25 χρόνια σολομό κάθε μέρα. Κάθε. Μέρα. Με τη διατροφή τους, ουσιαστικά συντηρούν ζωντανή τη βιομηχανία εκτροφής σολομού, διατροφή στην οποία όπως υποστηρίζουν, χρωστάνε την νεανική τους όψη.

Ίσως για εσένα δεν είναι σολομός, αλλά βρώμη, σαλάτα ή ψητό κοτόπουλο. Το να τρως τα ίδια φαγητά κάθε μέρα, φαίνεται μια πραγματικά έξυπνη ιδέα, τουλάχιστον θεωρητικά. Το βάρος σου θα παραμείνει σταθερό και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα εβδομαδιαία ψώνια. Από την άλλη, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ βαρετά, πολύ γρήγορα. Έχοντας αυτό κατά νου, θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία από το να τρώμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα ή αν είναι απλώς ένας μύθος που μας κάνει να υιοθετούμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τι θα συμβεί αν τρως τα ίδια φαγητά κάθε μέρα – Τα πλεονεκτήματα

 

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως τα ίδια φαγητά κάθε μέρα; Pexels

Κρατάς τις θερμίδες σου υπό έλεγχο

Η μέτρηση θερμίδων μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, αλλά μπορεί επίσης να μοιάζει περισσότερο με πυρηνική φυσική, παρά με απλή αριθμητική. Η συνεχής κατανάλωση του ίδιου γεύματος ή μερικών διαφορετικών πιάτων, μπορεί να βοηθήσει στην καταμέτρηση των θερμίδων σου.

Βοηθά στο να υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Θέλεις να φας καλύτερα, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Η κατανάλωση του ίδιου γεύματος ή σνακ κάθε μέρα μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες χωρίς το άγχος για το τι πρέπει να φας. Επιπλέον, όσο πιο συχνά τρως κάτι, τόσο περισσότερο γίνεται συνήθεια παρά συνειδητή επιλογή. Αυτό το «ένα μήλο την ημέρα» γίνεται πολύ πιο εύκολο, μερικές από μερικές εβδομάδες.

Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία γευμάτων γίνεται παιχνιδάκι

Από το σουπερμάρκετ, μέχρι την μαγειρική, η συχνή κατανάλωση ίδιων γευμάτων, μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για τον προγραμματισμό τους. Το μεσημεριανό σου είναι πάντα το ίδιο; Μπορείς να ετοιμάσεις τα γεύματα της εβδομάδας την Κυριακή και να ξεμπερδεύεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να καταναλώνεις πιο υγιεινά γεύματα, αντί να μαγειρέψεις κάτι θερμιδογόνο στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

Λιγότερες επιλογές = καλύτερες επιλογές

Η κούραση των αποφάσεων, επηρεάζει και τις επιλογές σου στο τραπέζι. Όσο περισσότερες επιλογές πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κάνεις καλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του τι να φας. Σχετική μελέτη σε φοιτητές, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν πνευματικά ή ψυχικά κουρασμένοι, είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιλέξουν υγιεινές τροφές.

Αποφεύγεις τις παγίδες του fast food και τον πανικό του «τι θα φάω;»

Όταν έχεις ήδη ένα σχέδιο για το επόμενο γεύμα σου, είναι πιο δύσκολο να μπεις στον πειρασμό του fast food. Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο, καθώς δεν έχεις κανένα άγχος για το τι θα σκεφτείς να φας.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το να τρως το ίδιο πράγμα κάθε μέρα ή να επαναλαμβάνεις γεύματα καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια ή τη διατήρηση βάρους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη διατροφική ποικιλία σχετίζεται με το λίπος και το αυξημένο σωματικό βάρος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν στους ανθρώπους δίνεται μια ποικιλία από σνακ, αντί για ένα μόνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαφορετικές γεύσεις και υφές μπορεί να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διαφορετικότητα θα προσθέσει αυτόματα εκατοστά στη μέση σου. Μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας σου. Αλλά το να τρως το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις τη συντριπτική ποσότητα ανθυγιεινών σνακ ή γευμάτων.

Τι θα συμβεί αν τρως τα ίδια φαγητά κάθε μέρα – Τα μειονεκτήματα

Ανία, βαρεμάρα

Είναι αυτονόητο ότι η επανάληψη των γευμάτων μπορεί να σου θυμίσει την Ημέρα της Μαρμότας. Θα πρέπει να ανυπομονείς για αυτό που τρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι καθημερινά πρέπει να τρως πίτσα. Απλά δεν θα διατηρήσεις ποτέ μια διατροφή με υγιεινά γεύματα αν τη μισείς.

Διατροφικές ελλείψεις

Υπάρχει λόγος που οι παιδίατροι δεν θέλουν τα παιδιά να τρώνε μόνο κοτομπουκιές και μακαρόνια και τυρί για κάθε γεύμα. Το σώμα σου χρειάζεται μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως για να διασφαλίσει ότι λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά και βιταμίνες.

Επιβράδυνση απώλειας βάρους

Η προσθήκη νέων, υγιεινών τροφίμων μπορεί να κάνουν τις περιοριστικές δίαιτες πιο ενδιαφέρουσες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της ποικιλίας υγιεινών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες να χάσουν βάρος και λίπος. Το κλειδί εδώ είναι τα υγιεινά τρόφιμα. Η κατανάλωση πολλών διαφορετικών ανθυγιεινών τροφών όπως αρτοσκευάσματα, αλμυρά σνακ και απλοί υδατάνθρακες σχετίζεται με το σωματικό λίπος.

Κίνδυνος μεταβολικής νόσου

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων πιθανοτήτων υπέρτασης, της HDL χοληστερόλης και του υπερβολικού λίπους γύρω από τη μέση.

Λιγότερα οφέλη για την υγεία

Τα τρόφιμα στο χρώμα του ουράνιου τόξου είναι σίγουρα καλά για σένα, ειδικά αν απολαμβάνεις όλα τα κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα, μωβ και λευκά φρούτα και λαχανικά. Η παραμονή στο ίδιο γεύμα(α) κάθε μέρα μπορεί να αφήσει έξω πολλά τρόφιμα που είναι φορτωμένα με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Περιορίζονται τα βακτήρια και υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων και η εναλλαγή τους, συμβάλλει στην αύξηση της ποικιλίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο. Αυτά τα καλά βακτήρια είναι σημαντικά, όχι μόνο για τη γενική υγεία, αλλά και για την απώλεια βάρους.

Συμπέρασμα

Το να τρως το ίδιο ακριβώς πράγμα κάθε μέρα για κάθε γεύμα δεν είναι καλό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για υγιεινά γεύματα ή να χρησιμοποιήσεις την ίδια βασική φόρμουλα γευμάτων για να γίνουν πιο εύκολες οι υγιεινές, διατροφικές συνήθειες.

Το να τρως μια σαλάτα κάθε μέρα για μεσημεριανό είναι υπέροχο, ειδικά αν π.χ προσθέτεις πρωτεΐνες και άλλα συστατικά σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Ακόμα και μικρές αλλαγές στα γεύματά σου, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Προσπάθησε να καταναλώνεις τροφές όπως γιαούρτι, κεφίρ ή ξινολάχανο σε τουλάχιστον ένα από τα γεύματά σου την ημέρα για να ενισχύσεις τα καλά βακτήρια του έντερου.

Η συχνή κατανάλωση παρόμοιων γευμάτων μπορεί να είναι υγιεινή, αλλά είναι σημαντικό να είσαι βέβαιη ότι τρως ισορροπημένα γεύματα γεμάτα με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα λαχανικά. Επίλεξε παρόμοια γεύματα και σνακ, αντί να τα κρατάς ακριβώς ίδια καθημερινά και μην ξεχνάς να τρως τουλάχιστον μία φορά την ημέρα φρούτα και λαχανικά.