ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 τροφές ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Unsplah

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας. Ποιες είναι όμως εκείνες οι τροφές που μπορεί να προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα; Enter κολλαγόνο.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Κολλαγόνο: 10 τροφές ελιξίριο υγείας και ομορφιάς Pexels

Το κολλαγόνο αποτελεί μία από τις ινώδεις πρωτεΐνες και υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό μας. Το κολλαγόνο συμμετέχει σε ποικίλες διεργασίες και παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία πολλών συστημάτων. Μάλιστα συμμετέχει στην παραγωγή γλυκοπρωτεϊνών, που είναι εξαιρετικά σημαντικές. Το καθαρό κολλαγόνο παράγεται από το σώμα καθόλη τη διάρκεια της ζωής, όμως αυτό μειώνεται σταδιακά, καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι, είναι απαραίτητη η εξωγενής λήψη του για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Τονώνοντας τα φυσικά επίπεδα του κολλαγόνου του οργανισμού μας, ευεργετούμε τις αρθρώσεις, τα δόντια, τα οστά καθώς και ενισχύουμε την ελαστικότητα & τόνωσης της επιδερμίδας μας, συμβάλλοντας τόσο στην υγεία μας όσο και στη διατήρηση μιας νεανικής γεμάτης φρεσκάδα αναζωογονημένης εμφάνισης με τον πιο απλό, φυσικό, αλλά και αποτελεσματικό τρόπο.

Κολλαγόνο στο φαγητό ή σε συμπλήρωμα

Τροφές όπως οι ζωμοί κρέατος από κόκκαλα, περιέχουν μια βιοδιαθέσιμη μορφή κολλαγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας αμέσως, καθιστώντας το αναμφισβήτητα ανώτερο από τα συμπληρώματα. Έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τη γήρανση, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η ασφαλέστερη και πιο υγιεινή προσέγγιση για την ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο ή τροφών που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία των δομικών στοιχείων (αμινοξέα) που χρειάζεσαι για τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Κολλαγόνο –  Οι καλύτερες πηγές για να εντάξεις στη διατροφή σου

Επειδή το σώμα μας παράγει φυσικά κολλαγόνο από αμινοξέα, μπορούμε να υποστηρίξουμε την παραγωγή κολλαγόνου διασφαλίζοντας ότι καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες,  από τρόφιμα όπως τα παρακάτω:

1. Ζωμός οστών

Ο ζωμός οστών αν και υπάρχει εδώ και αιώνες, έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για ελιξίριο υγείας και ομορφιάς. Μάλιστα, θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια του βρασμού των οστών, γίνεται έκλυση κολλαγόνου στο μείγμα, καθώς τα οστά είναι πλούσια σε συνδετικούς ιστούς και περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, αμινοξέα και άλλα εξίσου σημαντικά συστατικά.

2. Κοτόπουλο

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πολλά συμπληρώματα κολλαγόνου προέρχονται από κοτόπουλο. Το αγαπημένο λευκό κρέας όλων μας, περιέχει άφθονες ποσότητες από αυτό. Αν έχετε κόψει ποτέ ένα ολόκληρο κοτόπουλο, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πόση ποσότητα συνδετικού ιστού έχουν τα πουλερικά. Αυτοί οι ιστοί κάνουν το κοτόπουλο μια πλούσια πηγή διατροφικού κολλαγόνου. Αρκετές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει τον λαιμό και τον χόνδρο κοτόπουλου ως πηγή κολλαγόνου για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

3. Ψάρια και οστρακοειδή

Όπως και άλλα ζώα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή έχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κολλαγόνο που προέρχεται από τα θαλασσινά, απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό μας, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέρη του ψαριού που έχουν το περισσότερο κολλαγόνο είναι συνήθως αυτά που αποφεύγουμε (ή δεν μπορούμε) να φάμε, δηλαδή το κεφάλι, τα μάτια και τα λέπια.

4. Ασπράδια αυγών

Αν και τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικούς ιστούς, όπως πολλά άλλα ζωικά προϊόντα, τα ασπράδια έχουν μεγάλες ποσότητες προλίνης, ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.

5. Οι καλύτερες πηγές για να εντάξεις στη διατροφή σου  – Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυλλώδη πράσινα είναι βασικό συστατικό για μια υγιεινή διατροφή. Όπως αποδεικνύεται, μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη. Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα χόρτα για σαλάτες παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η κατανάλωση χλωροφύλλης αυξάνει τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα.

6. Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συχνά περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, πολλά από αυτά είναι πλούσια σε χαλκό, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου.

 

7. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του προ-κολλαγόνου, του προδρόμου του κολλαγόνου του σώματος. Επομένως, η λήψη αρκετής βιταμίνης C είναι κρίσιμη. Όπως ίσως γνωρίζεις, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι γεμάτα με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

8. Μούρα

Αν και τα εσπεριδοειδή τείνουν να αποκτούν όλη τη δόξα για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα μούρα είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή. Οι φράουλες παρέχουν στην πραγματικότητα περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα προσφέρουν επίσης μια μεγάλη δόση βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

9. Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο από απλή γεύση στη διατροφή σου. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Αν αγαπάς το σκόρδο, απλά διπλασίασε τις ποσότητες που καταναλώνεις.

10. Κάσιους

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας ξηρούς καρπούς για σνακ, επίλεξε κάσιους. Αυτοί οι χορταστικοί ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί κολλαγόνο.