ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τη γλουτένη, χωρίς να έχεις δυσανεξία

Pexels

Η δυσανεξία στη γλουτένη οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, το πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζουν και να μην το μάθουν ποτέ.

 

 

Αν και η δυσανεξία  στη γλουτένη, συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη, στην πραγματικότητα μιλάμε για ξεχωριστές καταστάσεις. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα του ατόμου. Αντίθετα με την κοιλιοκάκη, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και να βλάπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα. Πολλοί, επίσης λανθασμένα, μπερδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη, με την αλλεργία στα προϊόντα με σιτάρι.

Τι συμβαίνει στο σώμα σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κόψεις τη γλουτένη, χωρίς να έχεις δυσανεξία Pexels

Όπως με κάθε άλλη σημαντική αλλαγή στη διατροφή μας, έτσι και η διακοπή κατανάλωσης γλουτένης, μπορεί να έχει παρενέργειες. Στην πραγματικότητα εάν δεν πάσχεις από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεις τα προϊόντα με γλουτένη.

Παρά τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να έχει μια τέτοια διατροφή, όπως η απώλεια βάρους, πρέπει να ακολουθείται μόνο από κάποιον που έχει δυσανεξία, καθώς μπορεί να χάσεις σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στα προϊόντα με γλουτένη. Αντί, λοιπόν, να κόψεις εντελώς τα τρόφιμα με γλουτένη, προσπάθησε να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα και καταναλώνεις περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παρακάτω θα βρεις τι μπορεί να περιμένεις αν κόψεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου.

Θα πεινάς περισσότερο

Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη αισθάνονται τόσο άρρωστοι μετά την κατανάλωση προϊόντων ψωμιού, που η όρεξή τους εξαφανίζεται για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο ξεκινώντας μια gluten free διατροφή, ακόμα κι αν δεν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να παρατηρήσεις ότι πεινάς περισσότερο, τόσο επειδή η όρεξη επιστρέφει, όσο και λόγω των διατροφικών αλλαγών που γίνονται.

Σύνδρομο στέρησης

Συμβαίνει κάθε φορά που κόβεις κάτι «μαχαίρι». Ναυτία, κράμπες, πονοκέφαλοι και γενική κόπωση. Οι γιατροί συνιστούν πολύ νερό και να αποφεύγεις την έντονη δραστηριότητα κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης.

Αν κόψεις τη γλουτένη μπορεί να έχεις έντονο αίσθημα κόπωσης

Πολλές τροφές που αποκλείεις χωρίς ιατρικό λόγο από το διαιτολόγιο σου περιέχουν διάφορες βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Τα σημάδια ότι σου λείπουν βιταμίνες είναι η κούραση, αδυναμία, απώλεια μαλλιών, αλλαγές στην διάθεση, ανωμαλίες περιόδου.

Προβλήματα δυσκοιλιότητας

Πολλά από τα τρόφιμα ολικής αλέσεως που μένουν εκτός menu, σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη (όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Αν απλώς τα κόψεις, χωρίς να αντισταθμίσεις την απώλεια φυτικών ινών, το πεπτικό σύστημα μπορεί να απορρυθμιστεί. Αυξάνοντας την πρόσληψη φυλλωδών λαχανικών και οσπρίων, θα αποφύγεις αυτό το πρόβλημα.

Το φαινόμενο γιο-γιο

Κόβοντας διάφορες τροφές από την καθημερινή σου διατροφή, θα ζητήσεις εναλλακτικές. Ίσως πιο υγιεινές, όπως φρούτα και λαχανικά που θα σε κάνει να χάσεις μερικά κιλά. Ίσως όχι και τόσο υγιεινές, όπως μια απολαυστική σοκολάτα ή επεξεργασμένες gluten free λιχουδιές.