ΥΓΕΙΑ

Τι σχέση έχει το ύψος σου με την ποιότητα της υγείας σου;

Pexels

Το ύψος συνδέεται συχνά με την ομορφιά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ψηλοί είναι κατά κοινή παραδοχή εντυπωσιακοί, έχουν εκτόπισμα και ξεχωρίζουν. Ωστόσο, η επιστήμη φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Το να είναι κανείς ψηλός, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υγεία.

Το ύψος εξαρτάται τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στην πραγματικότητα, τα γονίδια που εμπλέκονται είναι χιλιάδες. Επίσης μια πληθώρα παραγόντων που σχετίζονται με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής, παίζουν το δικό τους ρόλο.

Το ύψος και η σχέση του με προβλήματα υγείας

Τι σχέση έχει το ύψος σου με την ποιότητα της υγείας σου; Pexels

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι ψηλοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες και για άλλες μικρότερο, σε σχέση με τους πιο κοντούς ανθρώπους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Sridharan Raghavan, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους, συσχετίζοντας το ύψος με πάνω από 1.000 παθήσεις και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η διαπίστωση ήταν ότι τα επίπεδα κινδύνου για 127 διαφορετικές παθήσεις, μπορεί να συνδέονται με το ύψος.

Η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Genetics, υποστηρίζει ότι οι ψηλοί έχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο για:

  • περιφερική νευροπάθεια (βλάβη στα νεύρα κυρίως των άκρων),
  • αρρυθμία καρδιάς (κολπική μαρμαρυγή)
  • λοιμώξεις ή έλκη του δέρματος και των οστών

Από την άλλη, έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το μεγάλο ή μικρό ύψος με διάφορα προβλήματα υγείας. Το ύψος είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με πολλές κοινές παθήσεις, που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως καρκίνο. Αλλά οι επιστήμονες έχουν δυσκολευτεί να προσδιορίσουν εάν το να είσαι ψηλός ή κοντός, είναι αυτό που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ή εάν στην πραγματικότητα ευθύνονται διατροφικοί, κοινωνικοί οικονομικών, δημογραφικών κ.α. παράγοντες.

«Ένας μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για πολλές κοινές ασθένειες»

Η νέα έρευνα μελετά σε περισσότερο βάθος από ποτέ το ζήτημα. Οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν αυτούς τους παράγοντες, εξετάζοντας χωριστά τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ασθενειών και του πραγματικού ύψους ενός ατόμου και τις συνδέσεις με το προβλεπόμενο ύψος τους, με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για πολλές κοινές ασθένειες. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστούν ορισμένα από τα ευρήματα και ότι η μελλοντική εργασία θα ωφεληθεί από τη μελέτη ενός διαφορετικού διεθνούς πληθυσμού.

«Βρήκαμε στοιχεία ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταστάσεων που σχετίζονται με κακή έκβαση και ποιότητα ζωής και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής», δήλωσε ο Sridharan Raghavan. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ύψος μπορεί να αποτελεί έναν παραγνωρισμένο μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για αρκετές, κοινές παθήσεις στους ενήλικες».