ΥΓΕΙΑ

Τι σοβαρό συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι συνέχεια στο κινητό σου

Unsplash

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτήν τη στάση σώματος. Είσαι καθισμένη στον καναπέ ή στη βεράντα και βυθίζεσαι για ώρα στο κινητό σου. Είσαι για ώρες καθισμένη στο γραφείο (εντός ή εκτός σπιτιού) και δουλεύεις στην ίδια στάση για ώρες. Και μπαίνεις συχνά πυκνά και στο κινητό σου.

Αν μιλάμε ειδικά για την περίοδο της καραντίνας, το σαλόνι είναι ο χώρος όπου δουλεύεις, αράζεις, βλέπεις σειρές και τσεκάρεις και το κινητό σου. Ξέρεις ήδη ότι η ακινησία σε μία καρέκλα επί 8 ώρες, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου.

Η στάση σώματος και το κινητό σου

Όταν δουλεύεις και είσαι καθισμένη πολλές ώρες σερί, δημιουργούνται προβλήματα στην πλάτη και τη μέση σου. Οι ειδικοί σού συστήνουν να κάνεις συχνά διαλείμματα, να σηκώνεσαι για λίγο περπάτημα (έστω μέχρι την τουαλέτα) και να κάνεις stretching. Το πρόβλημα όμως δεν δημιουργείται μόνο στη δουλειά. Η χρήση του κινητού σου δημιουργεί επίσης πρόβλημα.

«Σε γενικές γραμμές, κάθε μορφή ακινησίας είναι κακή για το σώμα σου. Αλλά σκέψου όταν κάθεσαι για ώρες στο κινητό και σκύβεις το κεφάλι σου. Όσο περισσότερο γέρνεις προς τα κάτω, τόσο περισσότερο στρες δημιουργείς στον αυχένα σου. Για κάθε εκατοστό που σκύβεις, είναι σαν να προσθέτεις 5 κιλά βάρος στον αυχένα», προειδοποιεί ο χειροπρακτικός Δρ. Sebastian Kverneland.

Υπάρχει λύση γιατρέ μου;

Μόλις πέρασαν από το μυαλό μου όλες οι ώρες που έχω περάσει χωμένη στο κινητό μου και λυπήθηκα τον αυχένα μου. Οι ειδικοί επιμένουν στα συχνά διαλείμματα. Όσο περισσότερο κινείται το σώμα, τόσο μικραίνουν τα προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Μαλακώνουν οι σύνδεσμοι που βρίσκονται χαμηλά στη σπονδυλική στήλη αλλά γλιτώνεις και το μόνιμο «πιάσιμο» στον σβέρκο.Τσεκάρεις συνέχεια το κινητό σου; Προσπάθησε να το φέρνεις στο ύψος των ματιών σου και μην σκύβεις. Και πού ξέρεις; Ίσως έτσι μειώσεις και τη χρήση του.