ΣΧΕΣΕΙΣ

Σχέση στην καραντίνα: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν είσαι συνέχεια με τον σύντροφό σου;

Unsplash

Η καραντίνα, θέλοντας και μη, σε έφερε πιο κοντά στον σύντροφό σου και στη σχέση σας. Ήσουν όλη μέρα (μα όλη μέρα) μαζί του και ήταν ο μόνος άνθρωπος που έβλεπες. Ταυτόχρονα, έπρεπε να δουλεύεις, να κάνεις δουλειές, να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και να προσαρμοστείς σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Αλλά, ανεξαρτήτως καραντίνας, όταν επιλέγεις να περνάς όλο σου τον χρόνο με το ταίρι σου, επηρεάζεις και τον εγκέφαλό σου. Θετικά ή αρνητικά.

Η Δρ. Helen Fisher, ερευνήτρια ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Ινστιτούτο Kinsey υποστηρίζει ότι δεν έχουμε φτιαχτεί για να κάνουμε τα πάντα με τη σχέση μας. Πιστεύει ωστόσο, ότι η πορεία της κάθε σχέσης εξαρτάται από την ποιότητά της και πως δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους.

Ο εγκέφαλος σε μία καλή σχέση

«Αν είσαι σε μία πολύ χαρούμενη σχέση, όταν είστε συνέχεια μαζί, αυξάνεται η έκκριση ντοπαμίνης και έτσι έχεις περισσότερη ενέργεια, αισιοδοξία και καλύτερο ανοσοποιητικό. Η δύναμη μίας απλής αγκαλιάς είναι τεράστια και δεν πρέπει να την υποτιμάς. Και αυτή είναι που συνήθως σε δένει ακόμα περισσότερο με το ταίρι σου. Αν έκανες σεξ στην καραντίνα, το πιθανότερο είναι ότι σε βοήθησε και στο άγχος εκείνης της περιόδου (που συνεχίζει να υπάρχει).

Η περίπτωση μίας κακής σχέσης

Αντίστοιχα, όταν είσαι συνέχεια με έναν σύντροφο και η σχέση είναι δυσλειτουργική, τα επίπεδα ντοπαμίνης πέφτουν, νιώθεις υπνηλία και κατάθλιψη. Και όταν γκρινιάζεις για αυτήν την κατάσταση, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται και εκκρίνει αδρεναλίνη που περνάει σε όλο το αίμα. Επομένως, δεν φταίει το ότι είστε συνέχεια μαζί για την εξέλιξη της σχέσης. Όταν είσαι ήδη καλά με κάποιον, επαναπροσδιορίζεις συνέχεια τη σχέση και βρίσκεις πράγματα ώστε να μην βγεις ποτέ από τον «μήνα του μέλιτος». Η καραντίνα  λοιπόν χώρισε τα ζευγάρια που ήταν να χωρίσουν και έφερε πιο κοντά εκείνα που είχαν μία πολύ καλή σχέση.

Μην ξεχνάς ότι ο εγκέφαλος μεταβάλλεται συνέχεια και πρέπει να ζήσει σε πιεστικές συνθήκες για να αλλάξει τρόπο ανταπόκρισης. Και σε πηγαίνει στο επόμενο βήμα, που ίσως είναι καλύτερο για εσένα.

Πρώτα ο εαυτός σου (και μετά ο σύντροφός σου)

Επειδή όμως είσαι άνθρωπος και είναι καλό να υπάρχουν όρια, μην ξεχνάς ότι υπάρχει και ο χρόνος για τον εαυτό σου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και οι ιδανικότεροι σύντροφοι θέλουν να κάνουν πράγματα μόνο για τους ίδιους. Αλλιώς δεν θα υπήρχε ο όρος self care. Έτσι δεν ασκείς πίεση στο ταίρι σου, αποφορτίζεσαι και μαζεύεις ενέργεια για όλα τα άλλα.