ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν κοιτάς το κινητό πριν κοιμηθείς

Unsplash

Γνωστή η διαδικασία. Κάνεις το μπανάκι σου, σβήνεις τα φώτα και ξαπλώνεις μετά από μία δύσκολη μέρα. Πιάνεις ασυναίσθητα το κινητό για λίγο σκρολάρισμα.

Το λίγο γίνεται μισή, μία, ίσως και δύο ώρες. Τελικά κοιμάσαι αλλά ξυπνάς το πρωί και σέρνεσαι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι περιλαμβάνει ακριβώς η διαδικασία του ύπνου και γιατί χρειαζόμαστε όλα τα στάδιά του; Και πώς το σκρολάρισμα στο κινητό επηρεάζει την ποιότητά του;

Ο εγκέφαλος και τα στάδια του ύπνου

Η εγκεφαλική δραστηριότητα και ο ύπνος συνδέονται μέσα από τα 4 στάδιά του. Είναι το ελαφρύ στάδιο, αυτό το γλάρωμα, μεταξύ ξύπνιου και ύπνου. Ακολουθεί αυτό με τη μεγαλύτερη διάρκεια, το οποίο επεξεργάζεται τη μνήμη. Το 3ο είναι και το βαθύτερο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο εγκέφαλος καθαρίζει, οι μύες αναδημιουργούνται και οι ιστοί επιδιορθώνονται. Τέλος, το REM στάδιο συμβαίνει το πρωί, λίγο πριν ξυπνήσουμε και χαρακτηρίζεται από μυϊκή παράλυση και γρήγορες κινήσεις ματιών.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αν χαζεύεις στο κινητό πριν τον ύπνο

«Ο ύπνος χρειάζεται χαλάρωση και το σκρολάρισμα στο κινητό προσφέρει έξτρα ενθουσιασμό στον εγκέφαλο με όλες αυτές τις πληροφορίες», εξηγεί η ειδικός ύπνου Δρ. Frida Rångtell. Και αυτό σημαίνει ότι οι στρεσογόνες ειδήσεις, τα μέιλ της δουλειάς αλλά και το blue light της οθόνης καθυστερεί σημαντικά τη χαλάρωση και συνεπώς, τον ύπνο. Τα στάδια του ύπνου μειώνονται κατά πολύ σε διάρκεια και ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Γιατί πρέπει να αφήσεις το κινητό στην άκρη

Το μόνο που χρειάζεσαι πριν κοιμηθείς, είναι να κατεβάσεις τους ρυθμούς και να προετοιμάσεις το σώμα σου για ύπνο. Το υπερβολικό άγχος και το φως της οθόνης επιδρά στον κιρκάδιο ρυθμό και φυσικά δεν σε αφήνει να κοιμηθείς με φυσιολογικό τρόπο. Βρες τη ρουτίνα που σε βοηθά στη διαδικασία. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κλείσε τα φώτα και φρόντισε να έχεις καλή θερμοκρασία που δεν θα επηρεάσει τον ύπνο σου. Αν δυσκολεύεσαι να αποσυνδεθείς από το άγχος της ημέρας, διάβασε ένα βιβλίο.