ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις σεξ;

Pexels

Ενώ το σεξ είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην κουλτούρα μας, υπάρχει μια γενική απουσία ακριβών λεπτομερειών γύρω από το τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνεις σεξ

Γιατροί και επιστήμονες παραδέχονται ότι το σεξ κάνει καλό τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική μας υγεία. Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να μας προστατεύσει από λοιμώξεις και σίγουρα μειώνει το άγχος.

Αναρωτήθηκες όμως ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια του σεξ; 

Από τα πιο ευχάριστα, μέχρι τα πιο επικίνδυνα παρακάτω σου παρουσιάζουμε 10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν κάνεις σεξ.

Απελευθερώνονται οι ορμόνες της ευτυχίας

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις σεξ; Pexels

Το σεξ διεγείρει την έκκριση ορμονών όπως η ωκυτοκίνη, η οποία σε κάνει να νιώθεις συνδεδεμένη με τους άλλους και η ντοπαμίνη, η οποία ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα: Νιώθεις ικανοποιημένη και κοντά στον/στη σύντροφό σου.

Όταν κάνεις σεξ τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται

Τι σημαίνουν διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία; Η κλειτορίδα αιματώνεται, διεγείρεται και διογκώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα αγγεία στο κολπικό τοίχωμα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες εκκρίσεις και καλύτερη λίπανση.

Εξάψεις

Τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία σημαίνουν επίσης περισσότερο αίμα στο δέρμα. Αυτό είναι που κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε έξαψη, κοκκίνισμα ή αίσθημα ζεστασιάς στο δέρμα.

Η ευαισθησία εκτοξεύεται στα ύψη

Οι ερωτογενείς ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των θηλών, των αυτιών, του λαιμού και της περιοχής των γεννητικών οργάνων, γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητες λόγω της αυξημένης ροής του αίματος και της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τις αισθήσεις σου.

Όταν κάνεις σεξ, το στήθος σου μεγαλώνει

Η ροή του αίματος αυξάνεται και στο στήθος, γεγονός που μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει προσωρινά μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο. Οι θηλές μπορεί επίσης να σκληρύνουν.

Μπορεί να συσσωρευτούν βακτήρια

Κατά τη διάρκεια του σεξ, βακτήρια από τον κόλπο και τον πρωκτό μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα και να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Χρυσή Συμβουλή: Η ούρηση όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τη σεξουαλική επαφή απομακρύνει τα βακτήρια από την ουροποιητική οδό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Όταν κάνεις σεξ καις (κάποιες) θερμίδες

Γενικά το σεξ δεν μπορεί με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο να αντικαταστήσει την προπόνησή σου στο γυμναστήριο. Μία από τις σχετικές έρευνες, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ, έδειξε ότι οι άνδρες έκαψαν περίπου 101 θερμίδες σε διάστημα 24 λεπτών σεξουαλικής δραστηριότητας (4,2 το λεπτό), ενώ οι γυναίκες έκαψαν μόλις 69 θερμίδες (3,1 το λεπτό) μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για λόγους σύγκρισης, οι συμμετέχοντες έτρεξαν επίσης για 30 λεπτά σε διάδρομο γυμναστικής και στο διάστημα αυτό οι καύσεις έφτασαν τις 276 θερμίδες για τους άνδρες και τις 213 για τις γυναίκες.

Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε το 2013 στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, κατέληξε σε ακόμη πιο απογοητευτικά συμπεράσματα, αφού έδειξε ότι ένας άνδρας θα κάψει μόλις 210 θερμίδες σε διάστημα μίας ώρας σεξουαλικής δραστηριότητας (περίπου 3,5 θερμίδες το λεπτό).

Η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα

Όπως κάθε αερόβια δραστηριότητα, το σεξ ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό. Οι παλμοί σου αυξάνονται όταν βρίσκεσαι σε οργασμό και επανέρχονται στον κανονικό τους ρυθμό, μέσα σε 10 έως 20 λεπτά.

Οι μύες συστέλλονται

Κατά τη διάρκεια του οργασμού, οι μύες του πυελικού εδάφους συστέλλονται ακούσια και ρυθμικά. Το ενεργό τέντωμα και απελευθέρωση αυτών των μυών κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διέγερσης και της ευχαρίστησης. Enter ασκήσεις Κέγκελ. 

Όταν κάνεις σεξ, χαλαρώνεις

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις σεξ; Pexels

Ο οργασμός μπορεί να είναι το απόλυτο γιατρικό για την ψυχική ηρεμία. Οι οργασμοί προκαλούν αύξηση της προλακτίνης, μιας ηρεμιστικής ορμόνης που φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά της όταν κοιμόμαστε.