ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

H επιστήμη επιβεβαιώνει: Αυτή είναι η απόλυτη τροφή ευτυχίας

iStock

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την επίδραση που έχει το καλό φαγητό στη διάθεσή μας. Μια νέα επιστημονική έρευνα μάλιστα, ανέδειξε την κορυφαία τροφή της ευτυχίας και τα ευρήματα της, μάλλον θα σε δικαιώσουν.

Σπαγγέτι, λαζάνια, τορτελίνια και ούτω καθεξής. Σχετική επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται ακριβώς στην κατανάλωση αυτών των λιχουδιών που αποτελούν μέρος της μεσογειακής γαστρονομικής παράδοσης. Αυτό που ενστικτωδώς σε κάνει να αναζητάς, ένα λαχταριστό πιάτο καρμπονάρα για να νιώσεις καλύτερα, εξηγείται πλέον κι επιστημονικά. Τα ζυμαρικά αναδεικνύονται στην απόλυτη τροφή ευτυχίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας πολύπλοκος συναισθηματικός και νευροφυσιολογικός μηχανισμός στη βάση της ψυχοσωματικής ευεξίας που λειτουργεί τρώγοντας ένα πιάτο ζυμαρικά.

Γιατί η κατανάλωση ζυμαρικών οδηγεί στην ευτυχία;

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Αυτή είναι η απόλυτη τροφή ευτυχίας Pexels

Μια πραγματική έκρηξη ευτυχίας, ίση ή και μεγαλύτερη από τη συγκίνηση που προκαλεί το αγαπημένο σου τραγούδι ή ένα γκολ της αγαπημένης σου ομάδας. Στοιχεία που για πρώτη φορά έχουν διερευνηθεί και μετρηθεί επιστημονικά. Μια εξ ολοκλήρου ιταλική μελέτη από το Behavior & Brain Lab του Πανεπιστημίου Lulm, ερεύνησε λοιπόν τη συναισθηματική σφαίρα για να καταλάβει πώς, πόσο και γιατί είμαστε χαρούμενοι όταν τρώμε ένα πιάτο με ζυμαρικά, ανιχνεύοντας τι «φωτίζει» στον εγκέφαλό μας, με μια γερή πιρουνιά ταλιατέλες.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νευροεπιστημονικές μεθοδολογίες παρατήρησης του εγκεφάλου, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στους ανιχνευτές ψεύδους (ανάλυση εκφράσεων του προσώπου, ενεργοποιήσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με συναισθήματα, διακύμανση του καρδιακού ρυθμού και μικροεφίδρωση) σε δείγμα 40 ατόμων (20 γυναίκες και 20 άνδρες) ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών, χωρίς τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη προσδιόρισε το είδος της συναισθηματικής αντίδρασης και τον σχετικό βαθμό εμπλοκής της γευσιγνωσίας, σε σύγκριση με ορισμένες αγαπημένες δραστηριότητες όπως η ακρόαση μουσικής ή η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα. Η έρευνα λοιπόν, επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών προκαλεί μια θετική συναισθηματική-γνωστική κατάσταση με ίσα, αν όχι ακόμα καλύτερα, αποτελέσματα από αυτά που καταγράφονται με τη μουσική και τον αθλητισμό.

Οι 4 παράμετροι της ανάλυσης που εξετάστηκαν μας λένε επίσης, ότι η συναισθηματική εμπειρία που έχουμε κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης ζυμαρικών, είναι ίση με αυτή που έχουμε από την ανάμνηση χαρούμενων στιγμών μας. Ειδικά αυτών που σχετίζονται με την οικογένεια. Διερευνώντας τις καταναλωτικές συνήθειες των συμμετεχόντων στο τεστ, στην ερώτηση «κάθε πότε τρώτε ζυμαρικά;», η απάντηση που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία είναι «όταν νιώθω χαρούμενη». Η κατανάλωσή τους, συγκεκριμένα, συνδέεται με στιγμές οικογενειακών και φιλικών στιγμών. Επιπλέον, η πλειοψηφία του δείγματος (40%) προσδιόρισε τα ζυμαρικά ως comfort food.

Από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, μια τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων 3 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Public Health, επιβεβαίωσαν ότι τα ζυμαρικά, πλούσια σε τρυπτοφάνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι ένας διατροφικός σύμμαχος για την ευτυχία.

«Οι υδατάνθρακες είναι μόρια από σάκχαρα, τα οποία φτάνουν στον εγκέφαλο καθορίζοντας αυτό το αίσθημα ευεξίας», δηλώνουν οι επιστήμονες. Στον εντερικό σωλήνα υπάρχουν γευστικοί υποδοχείς που δρουν επίσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω ορμονικών και νευρο-ορμονικών μηχανισμών, που μας δίνουν μια ανάμνηση της πρόσληψης σακχάρων. Επομένως, κάθε φορά που καταναλώνεις υδατάνθρακες, διεγείρονται οι ενδορφίνες που μεταδίδουν ένα γενικό αίσθημα ευεξίας.

Με άλλα λόγια, τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο να αγαπήσεις λίγο περισσότερο τα ζυμαρικά.