ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κάνεις ποτέ stretching

Unsplash

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Εκείνοι που είναι πάρα πολύ ευλύγιστοι και τους βλέπεις να τεντώνονται συνέχεια, είτε είναι στο γραφείο είτε στο γυμναστήριο. Και οι άλλοι που είναι μονίμως «πιασμένοι» και ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι το stretching.

Έλα όμως που τελικά θα έπρεπε να ανήκουμε όλοι στο πρώτο είδος και να κάνουμε καθημερινό stretching. Αλλά για να το κάνεις, πρέπει πρώτα να καταλάβεις γιατί είναι απαραίτητο. Πολλοί πιστεύουν ότι έτσι επιμηκύνονται οι μύες. Μύθος. «Κάθε μυική ομάδα έχει ξεχωριστά μυικά κύτταρα και ακλύπτεται από ιστό ώστε κάθε όργανο να παραμένει στη θέση του. Χωρίς κίνηση, ο ιστός αυτός μουχλιάζει και αποτρέπεπει τους μύες από το να λειτουργούν κανονικά», εξηγεί η φυσικοθεραπεύτρια Lara Heimann.

Τεντώματα και yoga

Ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις ελαστικότητα (και εσύ και οι μύες σου) είναι το stretching και η yoga. «Πρέπει ναι «ζεσταίνεται» ο ιστός μέσω του stretching ώστε να μπορεί να αλλάζει.

Τι συμβαίνεις στο σώμα όταν δεν κάνεις stretching

Σκέψου το απλά. Αν σπάσεις το χέρι σου, το βάζεις σε γύψο ο οποίος εντέλει βγαίνει. Όταν δεν κάνεις stretching, είναι να σαν έχεις μόνιμα το χέρι σε γύψο. «Θα υπάρξουν συνέπειες γιατί οι αρθρώσεις δεν περνούν από όλη την γκάμα των κινήσεων. Αν συνεχίσεις έτσι, θα καταλήξεις να τους τρυματίσεις. Το κλειδί βρίσκεται στη λέξη ποικιλία. Να κάνεις διαφορετικές κινήσεις όσο πιο συχνά μπορείς ώστε να μην συνηθίζει το σώμα σε μία ρουτίνα και για να αποκτά πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα. Πάρε μερικές ιδέες για την γκάμα του σωστού stretching παρακάτω.